Contact

'Ik ben dolblij dat ik heb doorgezet'

  1. 'Ik ben dolblij dat ik heb doorgezet'

Tijdens zijn werk in de bouw kreeg Henk Perrier (58) steeds meer last van benauwdheid en was hij vaak erg moe. Uit onderzoek bij Isala Hartcentrum bleek dat Henk een hartaandoening had en werd bij hem een mechanische hartklep geplaatst. “Het was spannend, ik zag er als een berg tegenop. Maar nu ik alles weer kan ben ik dolblij dat ik de openhartoperatie heb doorgezet.”

Geen tijd te verliezen

In januari 2021 ging Henk bij Isala Hartcentrum onder het mes voor een openhartoperatie. De oorzaak van zijn klachten bleek vernauwde hartklep. “Waarschijnlijk had ik die al sinds mijn geboorte, maar ik had er nooit eerder iets van gemerkt,” vertelt Henk. “Ik hikte enorm aan tegen de ingreep. Ik bedoel: het is niet niks: je borstkas gaat open en ik had geen idee hoe snel ik zou herstellen.” Werken ging niet meer en Henk kreeg last van depressieve gevoelens. “Uiteindelijk ben ik door de arts gerustgesteld en ben ik, met steun van mijn vrouw, toch overgegaan op een operatie. Ik had geen tijd te verliezen.”

Snel herstel

Henk twijfelde of een openhartoperatie tijdens corona wel verstandig was. Daarbij had hij nare ervaringen met eerdere ziekenhuisopnames in het verleden. “Ik ben wantrouwend van aard, dus ik moest iets overwinnen. De mensen bij Isala Hartcentrum in Zwolle hebben me uitstekend geholpen waardoor ik er goed doorheen kwam.” Na de operatie toonde Henk zijn doorzettingsvermogen. “Ik liep al snel rond met een rollator en was actief. Ik wilde snel beter worden. Gelukkig had ik geen pijn en werd ik door de zorgprofessionals goed in de gaten gehouden. Uiteindelijk hoefde ik maar vier dagen in het ziekenhuis te blijven.”

Nazorg

Eenmaal thuis pakte Henk zijn oude leven snel weer op. “Opeens had ik een niet-lichaamseigen apparaat in mijn lichaam, dat maakte me soms nog angstig. Thuis werd ik opgebeld door de chirurg die me nogmaals van alles over mijn nieuwe hartklep heeft uitgelegd. Dat stelde me gerust.” Henk kan nu alles weer doen. “In mijn schuur restaureer ik oude brommers, dat doe ik graag. Sinds de operatie gaat dat allemaal weer stukken gemakkelijker.”

Ga ervoor!

Inmiddels revalideert Henk met fysiotherapie, ademtraining en krachttraining voor zijn armen en benen. Ook het litteken op zijn borst valt hem enorm mee. Wat zou Henk willen zeggen tegen andere hartpatiënten? “Geef je lichaam over aan de specialisten. Je wordt bij Isala Hartcentrum zeer goed verzorgd. Blijf niet tegenstribbelen, maar geef het uit handen. Al ben je zenuwachtig en wil je de operatie steeds uitstellen. Ga ervoor! Het heeft mijn leven enorm verbeterd.”

Meer informatie

“Een hartoperatie is een ingrijpend iets”, zegt thoraxchirurg Robert Storm van Leeuwen. “Bij een hartafwijking zoekt de specialist altijd naar de beste en minst belastende behandeling Dat kan een behandeling met medicijnen zijn, of bijvoorbeeld dotteren. Maar soms komt het tot een operatie, zoals bij meneer Perrier.” Lees hier het hele interview met thoraxchirurg Robert Storm van Leeuwen.

Menner Perrier werd opgenomen op de afdeling Hartchirurgie. Meer weten over deze afdeling? Bekijk dan de video Achter de schermen op de afdeling Hartchirurgie. Physician assistant Sonja den Dikken geeft u in deze video een kijkje achter de schermen en vertelt meer over haar rol.