Contact
  1. 8658-Hartinfarct

Een hartinfarct ontstaat vaak plotseling. In deze folder leggen wij uit wat een hartinfarct is en hoe het behandeld wordt. Ook leest u informatie over het deelnemen aan het hartrevalidatieprogramma.

Wat is een hartinfarct?

Bij een hartinfarct raken 1 of meerdere bloedvaten van het hart plotseling verstopt. Het hart krijgt dan niet genoeg bloed en zuurstof en werkt daardoor minder goed. Een deel van het hart raakt beschadigd. De bloedvaten die om het hart zitten, heten ook wel kransslagaders. Het menselijk hart heeft 3 kransslagaders.

KIachten

  • Een hevig, drukkende pijn op de borst die niet overgaat
  • Uitstralende pijn naar de armen (meestal linkerarm) of kaken
  • Pijn in de schouders of tussen de schouderbladen
  • Misselijk zijn en overgeven (braken)
  • Onrustig zijn
  • (erg) Zweten
  • Kortademig zijn
  • Verlies van het bewustzijn
  • Vermoeid zijn

De klachten kunnen per persoon verschillen en ontstaan tijdens rust of als u zich inspant.

Oorzaken

Een hartinfarct wordt veroorzaakt doordat een kransslagader dicht zit. Een van de oorzaken van een hartinfarct is slagaderverkalking (atherosclerose). De binnenkant van de bloedvaten raakt beschadigd door vetten, bloedstolsels en kalk. Samen wordt het dan een plaque (opeenhoping). Ontstaat er in deze plaque een beschadiging, dan vormen zich daar bloedstolsels omheen wat zorgt voor een afsluiting van een kransslagader.
Slagaderverkalking heeft meerdere oorzaken, waaronder hoge bloeddruk, roken, diabetes en obesitas.

Onderzoek en diagnose

Als u een hartinfarct heeft, krijgt u een aantal onderzoeken:

Behandeling

Nadat bij u de diagnose hartinfarct is vastgesteld, wordt u opgenomen op de afdeling Hartbewaking. Een hartinfarct kan behandeld worden met:

  • dotteren en medicijnen
  • een bypassoperatie (CABG) en medicijnen
  • (aanvullend) thuisbehandeling door Chance@home. De arts bepaalt of dit voor u mogelijk is.
  • (aanvullend) hartrevalidatie

Dotteren

Het kan zijn dat u wordt gedotterd. Dit hangt af van wanneer uw klachten zijn ontstaan. Met een dotterbehandeling proberen we zo snel mogelijk de verstopte kransslagader weer te openen. Dat doen we tijdens de hartkatheterisatie.

Medicijnen

Na een dotterbehandeling start u met medicijnen om uw hart te ondersteunen en om te zorgen dat er geen nieuw hartinfarct ontstaat:

  • medicijnen die de bloedstolling tegenhouden
  • medicijnen tegen hartritmestoornissen
  • medicijnen die uw hart/pompfunctie ondersteunen
  • medicijnen die uw bloeddruk verlagen
  • medicijnen die uw cholesterol verlagen

Bypassoperatie (CABG)

Wanneer dotteren niet mogelijk is, kan er een bypassoperatie nodig zijn. Om te bepalen of zo’n operatie voor u het beste is, overlegt het hartteam hierover. Het Hartteam bestaat uit een cardioloog en een cardiothoracaal chirurg (hartlongchirurg).

Bij een bypassoperatie wordt een omleiding (bypass) gemaakt langs de kransslagader die is verstopt of vernauwd. Dat gebeurt met een (slag)ader uit het eigen lichaam die u kunt missen. De vernauwing of verstopping in de kransslagader blijft bestaan. Maar in het vervolg kan er via de omleiding weer genoeg bloed naar de hartspier stromen.

Thuisbehandeling na een hartinfarct

Heeft u een klein (gering) tot gemiddeld (matig) hartinfarct gehad en zijn er verder geen problemen (complicaties) geweest? U kunt dan verder veilig thuis begeleid worden. Uw gaat dan eerder naar huis; 24 uur na het hartinfarct. Uw behandeling gaat wel gewoon door, maar thuis. De cardioloog bepaalt of verdere thuisbehandeling voor u kan.

Uw behandeling thuis is te vergelijken met die in het ziekenhuis en valt onder de verantwoordelijkheid van de cardioloog. De gespecialiseerd verpleegkundige van Chance@home die u dagelijks ziet, is gedurende de behandelperiode echter uw eerste aanspreekpunt. Chance@home is onderdeel van Isala Hartcentrum. Kijk voor informatie in de folder Thuisbehandeling Chance@home na een acuut hartinfarct. U kunt bij uw cardioloog informeren of u hiervoor in aanmerking kunt komen.

Hartrevalidatie

Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat hartrevalidatie helpt om de draad van het leven weer op een zo goed mogelijke manier op te pakken. Het heeft een positieve invloed.

Nadat u met ontslag naar huis bent gegaan (uit het ziekenhuis of na thuisbehandeling), kunt u deelnemen aan het hartrevalidatieprogramma. De revalidatie start 4 tot 6 weken na ontslag. U krijgt vanzelf hierover bericht via de post. De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:

  • het ontwikkelen van een gezonde manier van leven, ook wel een gezonde leefstijl
  • aandacht geven aan geestelijke en sociale problemen, waarvan u last heef als gevolg van uw hartinfarct
  • de bezigheden die u ervoor ook deed weer (voor een deel) oppakken. Luister goed naar uw lichaam.

Tijdens de hartrevalidatie komen ook onderwerpen uit het dagelijks leven aan bod.

Roken

Roken raden wij u af. Roken is niet goed voor uw lichaam en herstel.

Werken

Wij raden u aan om goed naar uw lichaam te luisteren. De ernst van het hartinfarct bepaalt wanneer u weer kunt beginnen met werken. Hartrevalidatie kan ondersteuning bieden bij het weer gaan werken (werkhervatting). U kunt het als prettig ervaren om tijdens de revalidatieperiode alvast weer een beetje te werken. Uw werk moet hiervoor wel geschikt zijn. Ook moet u het aankunnen.

Autorijden

Nadat u met ontslag bent gegaan, mag u in ieder geval 4 weken niet autorijden. Ga hierover in gesprek met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of het na deze 4 weken verstandig is om weer zelf te gaan autorijden. Het invullen van een gezondheidsverklaring is dan nodig.

Gevolgen/ complicaties

Het verschilt bij iedereen hoe goed het hart zich herstelt en wat de gevolgen zijn. Dat hangt ook af van hoe groot het hartinfarct is geweest. Sommige gevolgen van een hartinfarct zijn blijvend. Sommige mensen kunnen ook nieuwe hartaandoeningen krijgen. Meestal zijn dat hartritmestoornissen en hartfalen.
Door het hartinfarct werkt het hart minder goed om bloed rond te pompen. Het kan zijn dat u daarom een natriumarm dieet en een vochtbeperking van 1,5 liter per dag krijgt. Mocht dat voor u zo zijn, dan krijgt u hier tijdens de opname in het ziekenhuis informatie over.

Contact

Let op
De eerste 10 dagen na ontslag is de hoofdbehandelaar, of de persoon die hem/haar vervangt te bereiken voor vragen of problemen die te maken hebben met uw opname.
De hoofdbehandelaar is te bereken via de polikliniek Cardiologie op telefoonnummer (088) 624 23 74. Voor dringende vragen buiten kantooruren kunt u contact opnemen met het algemene telefoonnummer van Isala op (088) 624 50 00. De medewerker van de balie verbindt u door naar een arts die dan werkt.

Zwolle

Cardiologie
(088) 624 23 74 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 8658