Contact

Boezemfibrilleren

  1. Boezemfibrilleren
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Verstoring van de normale hartslag

Het hart is een holle spier die het bloed door ons lichaam pompt. Normaal gesproken is de hartslag in rust ongeveer tussen de 60 en 90 slagen per minuut. Het tempo loopt op als er bijvoorbeeld inspanning wordt geleverd. Bij een ritmestoornis is er een verstoring van de normale hartslag. Er zijn verschillende soorten ritmestoornissen. De hartritmestoornis die het meest voorkomt, is boezemfibrilleren. Dit wordt ook wel atriumfibrilleren (AF) genoemd. Het komt vooral voor bij ouderen. Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en meestal te hoog. Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden om schade aan het hart te voorkomen. Het is een van de meest voorkomende ziektebeelden in de cardiologische praktijk.

Gespecialiseerde AF-polikliniek

Voor patienten met boezemfibilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd, heeft Isala Hartcentrum in Zwolle een speciale AF-polikliniek.Na doorverwijzing door uw huisarts, brengen wij op de AF-polikliniek uw hartconditie in één dag in kaart met een hartfilmpje, een echo, een inspanningstest (fietsproef) en bloeddruk- en schildklieronderzoek. Vervolgens stellen wij een persoonlijk behandelplan voor u op. Patiënten die onder controle staan op de AF-polikliniek blijken minder complicaties en betere overlevingskansen te hebben.Isala Diaconessenhuis in Meppel heeft ook een speciaal atriumfibrillerenspreekuur.

 

Specialisme en centra

Meer informatie