Contact
  1. 8138-Hartritmeonderzoek: 24-uurs ECG huisarts
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Holtermonitoring

Bij een elektrocardiogram (ECG) wordt gedurende 24 uur (soms 48 uur) een registratie van uw hartactiviteit gemaakt. Een hartfunctielaborant(e) sluit de registratieapparatuur (ook wel Holter genoemd, vernoemd naar de uitvinder) aan en verwijdert deze na afloop. Het aansluiten duurt ongeveer 20 minuten; het verwijderen ongeveer 10 minuten.

Voorbereiding

Het is wenselijk voor het onderzoek om een aansluitend T-shirt of hemd onder uw kleding te dragen, zodat de kabels goed op hun plaats blijven zitten.

Onderzoek

De laborant(e) sluit een kleine recorder aan die uw hartritme gedurende 24 uur registreert. De recorder is via kabeltjes verbonden met elektroden (een soort stickers met metalen dopjes erop) die op uw huid worden bevestigd. U draagt de recorder om uw middel met behulp van een tasje en een riem.

Het is de bedoeling dat u de dag net als andere dagen doorbrengt. U kunt zich echter niet douchen, want de elektroden en recorder mogen niet nat worden.

Dagboekje

Daarnaast vraagt de laborant(e) u een dagboekje van 24 uur (of 48 uur) bij te houden. Het is belangrijk dat u noteert wat uw bezigheden zijn en op welke momenten u eventueel klachten heeft. Na ongeveer 24 uur komt u weer terug op de hartfunctieafdeling. U levert uw dagboek in. De recorder wordt verwijderd.

Bijzonderheden

Als een elektrode of kabeltje los laat, wilt u dit dan zelf weer herstellen?

Uitslag

Over het algemeen duurt het ongeveer drie weken voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. U krijgt de uitslag via uw huisarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Cardiologie: (038) 424 70 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 20 september 2019 / 8138