Contact
  1. 6447-Ejectiefractiebepaling-rust

​Met een ejectiefractiebepaling kun je de pompfunctie van het hart in rust bepalen. In deze folder leest u meer over dit onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan het onderzoek aan ons door.
  • Op de dag van het onderzoek kunt u gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Melden

Locatie Isala Zwolle

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, ontvangt u een ticket met barcode en de tijd dat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Op de afdeling scant u opnieuw de barcode van uw ticket bij de aanmeldzuil. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Isala Diaconessenhuis Meppel

Volg vanaf de hoofdingang routenummer 88 naar de afdeling. U kunt plaatsnemen in wachtruimte 86. Een medewerker haalt u op.

Isala Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 10).

Onderzoek

  • U krijgt een infuus in een ader in de arm en via dit infuus wordt een stof toegediend die aan uw rode bloedcellen hecht. Daarna wacht u 20-30 minuten in de wachtkamer.
  • U komt op een onderzoeksbed te liggen en krijgt ECG-plakkers op uw borst geplakt. Hiermee wordt het hartritme beoordeeld.
  • Daarna krijgt u via het infuus de radioactieve vloeistof toegediend. De camera wordt boven uw hart geplaatst. Er worden foto’s gemaakt van de pompfunctie van uw hart. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Het totale onderzoek duurt ongeveer een uur, inclusief wachttijd.

Radioactieve stof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde ondergaat, krijgt u meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties:

  • Regelmatig: blauwe plek (hematoom) op de plaats van de toediening.
  • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en de radioactieve stof komt niet in de de bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover informeert.

Let op
Als u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

8 augustus 2019 / 6447

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.