Contact
 1. 7111-CT-scan calciumscore

Uw cardioloog heeft een CT-scan aangevraagd om uw calciumscore te bepalen. Met dit onderzoek wordt vastgesteld of er verkalkingen in de kransslagaders van het hart aanwezig zijn en zo ja, in welke mate. Dit onderzoek vindt plaats tijdens een dagopname op de afdeling Nucleaire geneeskunde. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Per augustus 2018 vindt dit onderzoek plaats op locatie Isala Diaconessenhuis in Meppel. Ook als u normaal onder behandeling bent bij een specialist van locatie Isala Zwolle, komt u eenmalig naar Meppel voor dit onderzoek. Het vervolg van uw behandeling vindt dan wel gewoon in Zwolle plaats. Lees meer waarom het onderzoek in Meppel plaatsvindt.

Voorbereiding

 • U mag op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen.
 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan het onderzoek aan ons door.

Melden in het ziekenhuis

Het onderzoek vindt plaats op locatie Isala Diaconessenhuis in Meppel. Volgt u vanaf de hoofdingang route 45-a, cardio SPECT-CT, naar de eerste verdieping. U kunt hier plaatsnemen in de wachtkamer. De doktersassistent(e) haalt u daar op.

Onderzoek

 • Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 10 minuten.
 • Bij het onderzoek wordt röntgenstraling gebruikt.
 • U komt op een behandeltafel te liggen. Voor dit onderzoek moet u het bovenlichaam ontbloten.
 • U krijgt ECG-plakkers op uw bovenlichaam en we meten de hartslag.
 • Wanneer de hartslag op dat moment te hoog is, is het noodzakelijk om u medicatie toe te dienen om uw hartslag omlaag te
 • krijgen.
 • Tijdens de scan schuift de behandeltafel waarop u ligt door een ring waarin de röntgenbuis zich bevindt. Probeert u dan zo stil mogelijk te blijven liggen.
 • Tevens krijgt u tijdens het onderzoek een ademcommando. Dit wordt van tevoren met u doorgesproken en geoefend.

Nazorg

Als u vanwege een te hoge hartslag tijdens het onderzoek medicatie toegediend heeft gekregen, mag u de eerste vier uur na het onderzoek niet zelf deelnemen aan het verkeer. Na het gebruik van valium mag u de hele dag niet zelf deelnemen aan het verkeer. Daarom rijden wij aan om vervoer te regelen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. Het onderzoek wordt beoordeeld door de cardioloog en de nucleair geneeskundige. De bevindingen gaan naar uw behandelend arts, van wie u de uitslag ontvangt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 7111

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.