Contact

Meetbaar beter

  1. Meetbaar beter

Het progamma heeft als doel: 

  • Van elkaars resultaten te leren om zo de behandeling van hartaandoeningen in Nederland op het allerhoogste niveau te krijgen en te houden.
  • Patiënten de mogelijkheid te geven de zorg binnen hartcentra te vergelijken.

Meetbaar Beter meet niet alleen de medische uitkomst, maar ook de gezondheidswinst op langere termijn en de kwaliteit van leven na een ingreep. Het gaat om behandelingen van veel voorkomende hartaandoeningen zoals vernauwde kransslagaders (coronairlijden), hartritmestoornissen (atriumfibrilleren), hartkleplijden en hartfalen. De uitkomsten worden gepubliceerd op www.meetbaarbeter.com. Bij het programma Meetbaar Beter zijn naast ziekenhuizen en hartcentra onder meer zorgverzekeraars VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis Achmea, patiëntenorganisatie Harteraad, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg betrokken.

Transparant zijn

Het vergelijken van de resultaten van hartcentra is ingewikkeld. Wat het vergelijken zo lastig maakt? De grote verschillen die er kunnen zijn binnen de behandelde patiëntgroepen per hartcentrum. Zo kunnen bijvoorbeeld in het ene hartcentrum meer mensen met spoed behandeld zijn dan in het andere. De uitkomsten verschillen dan al van elkaar, los van de gegeven zorg. Isala Hartcentrum is groot voorstander van transparantie en werkt daarom graag mee aan initiatieven zoals Meetbaar Beter die kwaliteit zichtbaar maken.

Isala Safety Check

Een mooi resultaat van deelname aan Meetbaar Beter is het doorvoeren van de Isala Safety Check bij andere hartcentra in Nederland en bij andere operaties binnen ons eigen hartcentrum. Deze extra veiligheidscheck in de operatiekamer vlak voor de start van een hartoperatie is ontwikkeld binnen ons hartcentrum. De check zorgt ervoor dat er minder patiënten overlijden na een hartoperatie en er minder complicaties zijn. In samenwerking met stichting Meetbaar Beter is de Isala Safety Check ook ingevoerd bij andere hartcentra in Nederland.

Bekijk het nieuwsitem in het NOS Journaal en de nieuwsuitzending van RTV Oost over de Isala Safety Check.

Nederlandse Hart Registratie

 

Per september 2017 is de Nederlandse Hart Registratie (NHR) opgericht. Meetbaar Beter maakt hier ook onderdeel van uit. Met deze ene landelijke registratie willen de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) bijdragen aan behoud en verbetering van de kwaliteit van zorg op cardiologisch en cardiochirurgisch gebied. Dit gebeurt door het verzamelen, analyseren en terugkoppelen van relevante gegevens over de behandeling van patiënten met hartaandoeningen. De NHR werkt intensief samen met diverse partijen, waaronder de hartcentra, medisch specialisten en de Hartstichting. Op www.nederlandsehartregistratie.nl vindt u meer informatie.

Ervaringen