Contact

Controle thuis of in het ziekenhuis

  1. Controle thuis of in het ziekenhuis
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Een hartonderzoek, hartbehandeling of ingreep aan uw hart is een gebeurtenis die vragen en onzekerheid met zich mee kan brengen. Het Isala Hartcentrum is in deze tijd uw partner waar u van op aankunt. Ook als u vanuit een ander ziekenhuis naar ons wordt doorverwezen. 

U komt vanuit een ander ziekenhuis

Isala is een topklinisch ziekenhuis, heeft een regiofunctie en staat hoog aangeschreven. Veel cardiologen uit andere ziekenhuizen verwijzen patiënten naar Isala Hartcentrum in Zwolle voor complexe behandelingen die zij zelf niet uitvoeren. Als u via een doorverwijzing in ons Hartcentrum komt, kunt u na de ingreep vaak herstellen in uw eigen ziekenhuis. Wij geven u in dat geval de beste behandeling en zorgen voor een goede overdracht aan uw eigen cardioloog en huisarts.

Isala is uw eigen ziekenhuis

Is Isala uw eigen ziekenhuis, dan helpen wij u graag zo dicht mogelijk bij huis of het liefst bij u thuis. Een complexe behandeling of operatie vindt plaats in Zwolle. Maar er zijn ook veel thuisbehandelingen mogelijk, bijvoorbeeld na een ingreep. Voor controles bepaalt uw cardioloog of het nodig is om naar het ziekenhuis te komen of dat een afspraak bijvoorbeeld telefonisch kan. Zo spreekt u laagdrempelig uw cardioloog, zonder dat u naar het ziekenhuis hoeft te komen. En wil uw cardioloog u wel graag zien? Isala Hartcentrum biedt ook spreekuren aan in Isala Kampen, Isala Diaconessenhuis in Meppel en Isala Diaconessenhuis Steenwijk. Dus u kunt altijd terecht op een locatie dicht bij huis.

Hartrevalidatie hoort erbij

Na het dotteren, een hartinfarct, een hartklepoperatie of een omleiding bij een ernstige vernauwing van de kransslagader, hoort een hartrevalidatietraject in het Isala Harthuis. Deze revalidatie zien we binnen het Isala Hartcentrum als een behandeling, die net zo belangrijk is als bijvoorbeeld dotteren. Revalidatie levert u echt wat op: het maakt de kans dat u in de toekomst nieuwe hartproblemen krijgt kleiner of voorkomt verergering van uw klachten. Een revalidatietraject hoort bij de totale behandeling. In het Harthuis bieden wij patiënten, maar ook hun partners, handvatten om verder te kunnen. Daarnaast is het mogelijk om thuis een hartrevalidatieprogramma te volgen. U wordt daarbij ondersteund via telehartrevalidatie. Het Harthuis kijkt dan op afstand mee naar uw resultaten en voortgang, en geeft waar nodig advies.

 

Hartfalenpolikliniek

​Uw cardioloog* heeft u aangemeld voor de Hartfalenpolikliniek van Isala Hartcentrum. Tijdens de controles op de Hartfalenpolikliniek komt u bij de verpleegkundig specialist. Deze verpleegkundig specialist begeleidt u persoonlijk, geeft u voorlichting en leert u met hartfalen omgaan.

Met de fotoreportage krijgt u een beeld van wat u kunt verwachten tijdens het spreekuur.

*Ook andere verwijzers zoals huisartsen kunnen u doorverwijzen.

Uitleg behandelingen

Met de ambulance

De ambulance brengt u met ernstige hartklachten naar het ziekenhuis: de Eerste hartlonghulp in Isala Hartcentrum in Zwolle of Eerste harthulp in Isala Diaconessenhuis in Meppel.

Ambulance rijdt voor het ziekenhuis

Onderzoek

U ligt ter observatie op de Eerste hartlonghulp met klachten als heftige benauwdheid, plotselinge gewichtstoename, het vasthouden van vocht in benen, enkels of buik of kortademigheid. Een cardioloog in opleiding of arts-assistent onderzoekt u.

Onderzoek

Verder onderzoek

N.a.v. de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de ernst van de klachten, besluit de cardioloog of u verder onderzocht moet worden en of dat in het ziekenhuis of op de polikliniek gebeurt.

Patiënt leest een folder over verder onderzoek

Uitleg behandelingen

Er zijn diverse onderzoeken om hartfalen vast te stellen en de oorzaak te achterhalen. De onderzoeken gebeuren in het ziekenhuis of op de polikliniek. De arts/cardioloog bespreekt de uitslag met u en legt de mogelijkheden voor behandeling uit.

Uitleg behandelingen

Mogelijke onderzoeken

Onderzoeken zijn: een hartlongfoto, hartfilmpje, bloedonderzoek, hartkatheterisatie en een echo. De hartkatheterisatie geeft een beeld van de kransslagaderen en eventuele vernauwingen daarin.

Mogelijke onderzoeken op de operatiekamer

Weer naar huis

Als u gedurende uw verblijf in de kliniek geen vocht meer vasthoudt, mag u naar huis. Na ontslag uit het ziekenhuis krijgt u na een week thuis bezoek van een specialistisch verpleegkundige van Chance@home (alleen in en 30 km rondom Zwolle).

Patiënt mag weer naar huis

Het thuisbezoek

De verpleegkundige Chance@home informeert tijdens het thuisbezoek naar uw gezondheid, medicatie, maakt een elektrocardiogram (hartfilmpje) en neemt bloed af. In overleg met de cardioloog kan de behandeling worden aangepast of bijgesteld.

Het thuisbezoek

Controle(s)

Twee weken na ontslag heeft u een afspraak op de Hartfalenpolikliniek bij de verpleegkundig specialist. Soms vinden er nog een aantal vervolgconsulten plaats. Vóór de controles op de hartfalenpolikliniek wordt vaak gevraagd of u bloed wilt laten afnemen.

Controles

Spreekuur Hartfalenpolikliniek

Op het spreekuur Hartfalenpolikliniek heeft u te maken met een verpleegkundig specialist. Deze doet lichamelijk onderzoek bij u en stelt (in overleg met de cardioloog) zo nodig uw medicijnen bij.

Spreekuur Hartfalenpolikliniek

De verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist werkt op de Hartfalenpoli en ziet u daar op afspraak. Zij bespreekt met u uw situatie en informeert en begeleidt u bij het omgaan met hartfalen. Ook adviseert zij u over zout- en vochtbeperking.

De verpleegkundig specialist geeft uitleg aan de patiënt

De Hartfalenpoli

Gemiddeld heeft u 3-4 controles bij de Hartfalenpoli, gedurende 1 tot 1,5 jaar. De controles zijn een aanvulling op de behandeling van de cardioloog en komen hier niet voor in de plaats. De Hartfalenpoli is voor u en uw partner het eerste aanspreekpunt.

Patiënt loopt de Hartfalenpoli binnen

Lichamelijk onderzoek

De verpleegkundig specialist Hartfalenpoli doet bij het polibezoek lichamelijk onderzoek, zoals het opnemen van uw bloeddruk, het bekijken van uw gewicht, luisteren naar uw longen, voelen aan uw buik en kijken naar uw benen (i.v.m. vocht vasthouden).

Lichamelijk onderzoek

Stabiel

Dit alles gebeurt om vast te stellen of u goed bent ingesteld op de medicatie en stabiel bent (dus geen vocht vasthoudt). De resultaten hiervan worden indien nodig teruggekoppeld aan uw behandelend cardioloog.

Arts bespreekt uitslag met verpleegkundige

Dagelijks leven

Hartfalen is een chronische aandoening en vraagt om aanpassingen in het dagelijks leven, gedrag en uw toekomstverwachting, maar ook van de partner. De verpleegkundig specialist bespreekt ook hoe het met hén gaat, zodat ondersteuning geen belasting wordt.

Patiënt en vrouw krijgen uitleg van een arts

De uitslag

Met de uitslag van de verschillende onderzoeken heeft de cardioloog de ernst van uw hartfalen kunnen vaststellen. De behandeling van hartfalen gebeurt grotendeels met medicijnen en richt zich zoveel mogelijk op het voorkomen en verminderen van klachten.

Patiënt hoort de uitslag van een verpleegkundige

Innemen medicatie

De medicijnen dient u op vaste tijdstippen in te nemen en is voor een langdurige periode. De medicatie dient onder andere om het vocht af te drijven, het hart te ontlasten en het hartritme te beheersen.

Patiënt kijkt naar een klok

Extra ingreep

Soms is het nodig om bij de behandeling van hartfalen naast de medicatie een ingreep te verrichten. Dit kan een dotterbehandeling, een hartoperatie en/of het implanteren van een pacemaker dan wel ICD zijn.

Patiënt geeft vrouw een knuffel in de gang voor behandeling

Leefstijl adviezen

Een zeer belangrijk onderdeel van uw behandeling zijn de leefstijl adviezen over conditieverbetering en vocht- en zoutbeperking. U krijgt een beweeg-, vocht- en voedingsadvies. Het is uitermate belangrijk om deze adviezen zoveel mogelijk op te volgen.

Leefstijl adviezen

HC@Home monitor

De verpleegkundig specialist kan u ook het HC@Home monitor aanbieden, wanneer hij/zij meent dat u baat heeft bij het zelf actief in de thuisomgeving controleren van uw gezondheidssituatie. Met HC@Home kunt u thuis uw gewicht, bloeddruk en hartslag meten.

HC@Home monitor

Smartphone

Een smartphone – die krijgt u van ons – communiceert met de weegschaal en/of de bloeddrukmeter en verzendt meetresultaten direct naar de beveiligde website. U hoeft geen gegevens in te typen, dit gebeurt automatisch.

Smartphone

Logboek

Zelf kunt u de metingen terugzien in het logboek op de smartphone en op uw persoonlijke pagina op de website. Uw cardioloog/hartfalenverpleegkundige kunnen de resultaten raadplegen via de site en contact met u opnemen wanneer dat nodig is.

Logboek

Hartfalenrevalidatie

Hartfalenrevalidatie kan een goed hulpmiddel zijn om lichamelijke activiteiten te blijven verrichten. Zo zorgt u ervoor dat uw uithoudingsvermogen niet verder afneemt.

Hartfalenrevalidatie

Contact

Heeft u vragen of krijgt u toch klachten zoals toename van kortademigheid of van uw gewicht, als u ’s nachts vaker moet plassen of als u buikgriep heeft? U kunt dan op werkdagen contact opnemen met de Hartfalenpolikliniek.

Patiënt leest een folder
Uitleg behandelingen
Ambulance rijdt voor het ziekenhuis
Onderzoek
Patiënt leest een folder over verder onderzoek
Uitleg behandelingen
Mogelijke onderzoeken op de operatiekamer
Patiënt mag weer naar huis
Het thuisbezoek
Controles
Spreekuur Hartfalenpolikliniek
De verpleegkundig specialist geeft uitleg aan de patiënt
Patiënt loopt de Hartfalenpoli binnen
Lichamelijk onderzoek
Arts bespreekt uitslag met verpleegkundige
Patiënt en vrouw krijgen uitleg van een arts
Patiënt hoort de uitslag van een verpleegkundige
Patiënt kijkt naar een klok
Patiënt geeft vrouw een knuffel in de gang voor behandeling
Leefstijl adviezen
HC@Home monitor
Smartphone
Logboek
Hartfalenrevalidatie
Patiënt leest een folder