Contact

Hartonderzoeken - Snel zekerheid en de juiste diagnose

  1. Hartonderzoeken - Snel zekerheid en de juiste diagnose

Bij hartklachten is het belangrijk om snel duidelijkheid te hebben. Zodat u niet te lang in onzekerheid zit en om snel de juiste behandeling te kunnen starten. Onze betrokken hartspecialisten en andere zorgprofessionals helpen jaarlijks duizenden patiënten en hebben ervaring met uiteenlopende hartproblemen.

Naast hun kennis en kunde beschikken de hartspecialisten in Isala Hartcentrum over de nieuwste onderzoekstechnieken om de juiste diagnose te stellen. Welke onderzoekstechnieken zijn tegenwoordig mogelijk? En wat meten ze eigenlijk?

Persoonlijk gesprek

De eerste onderzoeksmethode die uw arts gebruikt, is een persoonlijk gesprek met u. Vaak kan uw hartspecialist al uit uw verhaal afleiden of de klachten afkomstig zijn van uw hart. Daarnaast beoordeelt hij het risico op hart- en vaatziekten door bijvoorbeeld uw cholesterolgehalte, uw bloeddruk en de hoogte van uw bloedsuikerspiegel te meten. 

Voor vervolgonderzoek beschikt Isala Hartcentrum over de modernste onderzoekstechnieken om hartziekten op te sporen. Soms zijn er meerdere onderzoeken nodig voordat een diagnose gesteld kan worden. HIeronder lees u meer informatie over de veelvoorkomende onderzoeken.

Veelvoorkomende onderzoeken

Bloedonderzoek

Er wordt een algemeen bloedonderzoek verricht, onder andere om te bepalen hoe de stolling van het bloed is en of er tekenen zijn van een infectie. De cardioloog bepaalt aan de hand van de uitslag van het bloedonderzoek welke hartonderzoeken het beste bij uw persoonlijke situatie passen.

CT-scan

Met een CT-scan is het mogelijk een lichaamsdeel in dwarsdoorsnede plakje voor plakje weer te geven. Een CT-scan wordt gebruikt bij onderzoek van het hart en de longen. Met een CT-scan zijn afwijkingen van bloedvaten of het hart goed in beeld te brengen. In deze Isala-folders leest u meer over de CT-scan:

Echocardiografie

Een echocardiografie is een echo van het hart. Het maakt afbeeldingen van het hart en brengt de beweging van het hart in beeld. In deze Isala-folders leest u meer over echo's:

Ejectiefractiebepaling

Met een ejectiefractiebepaling kan de pompfunctie van het hart in rust beoordeeld worden. U ligt tijdens dit onderzoek op een onderzoeksbed met ECG-plakkers op uw borst. In deze Isala-folders leest u meer over ejectiefractiebepaling:

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO)

Bij een elektrofysiologisch onderzoek, ook wel prikkelonderzoek, wordt een ritmestoornis opgewekt. Met dit onderzoek kan worden vastgesteld welke ritmestoornis u heeft en waar die precies ontstaat. In deze Isala-folder leest u meer over het EFO:

Fietsproef

Met een inspanningstest of fietstest is te zien of de kransslagaders van het hart voldoende zuurstof krijgen tijdens inspanning. In deze Isala-folder leest u meer over de fietsproef:

Hartfilmpje/Elektrocardiogram (ECG)

Een hartfilmpje wordt ook wel een elektrocardiogram (ECG) genoemd. Het is een van de eerste onderzoeken die iemand krijgt bij klachten in de borststreek. Een ECG maakt een grafiek van de elektrische activiteit van het hart. In deze Isala-folder leest u meer over het hartfilmpje:

Hartkatheterisatie (CAG)

Hartkatheterisatie is een onderzoek om vernauwingen op te sporen in de kransslagaders van het hart. Hartkatheterisatie heet ook wel coronaire angiografie. In deze Isala-folder leest u meer over hartkatheterisatie:

Hartritmeonderzoek

Op verschillende manieren kan onderzoek worden gedaan naar het hartritme:

  • Eventrecorder: Een eventrecorder is een klein apparaatje dat het hartritme vastlegt. Gewoon tijdens de dagelijkse bezigheden. De eventrecorder wordt toegepast bij hartritmestoornissen, duizeligheid en/of wegraken. In deze Isala-folder leest u meer over onderzoek met een eventrecorder: Hartritmeonderzoek: de Event-recorder
  • Holteronderzoek (24 uurs ECG): Via een Holteronderzoek spoort de cardioloog eventuele afwijkingen op in het hartritme. Een apparaatje (Holterfoon) registreert dan 24 of 48 uur het hartritme. Zo krijgt de cardioloog een goed beeld over een langere periode. In deze Isala-folder leest u meer over een holteronderzoek: Hartritmeonderzoek: 24-uurs ECG
  • Implanteerbare hartmonitor (Reveal): De hartmonitor wordt gebruikt voor onderzoek als u kampt met onverklaarbaar flauwvallen of last heeft van hartritmestoornissen. Het apparaatje van 1,2 cm3 wordt via een kleine snede van slechts enkele millimeters onder de huid geplaatst. Het registreert continu het hartritme en eventuele verstoringen daarvan.

MRI-scan

Een MRI van het hart wordt gemaakt om de pompfunctie en doorbloeding van de hartspier, de verschillende hartkleppen of de aorta in beeld te brengen. In deze Isala-folders leest u meer over het MRI-onderzoek:

Myocardscan

Bij een myocardscan wordt bekeken of er een (dreigend) zuurstoftekort in het hart is. In deze Isala-folders leest u meer over een Myocardscan:

PET-scan

Een PET-scan brengt de doorstroming en de stofwisseling van het hartspierweefsel in beeld en laat zien hoe het hart functioneert.

PET-CT scan

Met de PET-CT-scan is het mogelijk beelden van de doorbloeding van het hart te maken. De CT gebruikt röntgenstraling om de structuren van het hart nauwkeurig in beeld te brengen. De combinatie van beide scans geeft een goed beeld van de doorbloeding en het functioneren van uw hart.

SPECT-CT scan

Een SPECT-CT scan geeft informatie over de activiteit en de doorbloeding van de hartspier. Ook helpt de scan bij het vaststellen of u vernauwde kransslagaders heeft. Bij een SPECT-CT scan draait er een camera om de patiënt heen. De stralen die de camera opvangt, worden door een computer omgevormd tot een ruimtelijk beeld van het hart. Een SPECT-CT scan wordt binnen Isala Hartcentrum ook ingezet bij sneldiagnostiek waarbij u op één dag verschillende onderzoeken ondergaat en dezelfde dag de diagnose krijgt. In deze Isala-folder leest u meer over sneldiagnostiek bij pijn op de borst:

Thoraxfoto

Een thoraxfoto is een röntgenfoto van hart en longen.

Ervaringen