Contact
  1. 7113-Ejectiefractiebepaling in rust met VAP (venous acces port)

Uw arts heeft een ejectiefractiebepaling in rust voor u aangevraagd. Met dit onderzoek wordt de pompfunctie van uw hart bepaald terwijl u geen lichamelijke activiteiten onderneemt. Voor dit onderzoek wordt een radioactieve vloeistof toegediend via uw VAP (Venous Acces Port). In deze folder leest u meer over dit onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
  • Op de dag van het onderzoek kunt u gewoon eten en drinken en uw medicijnen in nemen.

Melden

Locatie Isala Zwolle of Isala Meppel

Voor uw afspraak meldt u zich bij binnenkomst aan bij de aanmeldzuil. Dit doet u met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs). Als u de stappen heeft doorlopen, ontvangt u een afsprakenticket. Hierop staat de tijd van uw afspraak, de wachttijd en de route. Heeft u een afspraak in het Hoofdgebouw (V) in Zwolle? Dan komt u opnieuw een aanmeldzuil tegen op de verdieping waar u de afspraak heeft. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Saxenbrugh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

  • Voor het aanprikken van de VAP gaat u eerst naar de dagbehandeling.
  • Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde waar via de VAP de radioactieve vloeistof wordt toegediend.
  • U komt op een onderzoeksbed te liggen en krijgt ECG-plakkers op uw borst geplakt. Hiermee wordt het hartritme beoordeeld.
  • De camera wordt boven uw hart geplaatst. Er worden foto’s gemaakt van de pompfunctie van uw hart. Dit duurt ongeveer dertig minuten.
  • Na afloop gaat u weer naar dagverpleging om de infuusaansluiting uit de VAP te laten verwijderen.
  • Het totale onderzoek duurt ongeveer zestig minuten.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die met u de uitslag bespreekt.

Let op
Als u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ons bellen op de afdeling Nucleaire geneeskunde.
U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 16 april 2024 / 7113