Contact
  1. 5815-Myocardscan tijdens dagopname

Met een myocardscan wordt bekeken of er een (dreigend) zuurstoftekort in het hart is. Dit gebeurt met een zogeheten gammacamera. Het onderzoek vindt plaats tijdens een dagopname en bestaat uit een ochtendprogramma en eventueel een middagprogramma. Leest u deze informatie goed door, vooral de voorbereiding op het onderzoek.

Hoe bereidt u zich op dit onderzoek voor?

  • 1 of 2 werkdagen voor het onderzoek wordt u thuis gebeld. Een van onze medewerkers neemt dan een vragenlijst met u door.
  • Bent u op deze dagen niet thuis? Bel ons dan. Wij zijn tussen 8.00 uur en 17.00 uur bereikbaar.
  • U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten zoals u dat gewend bent. 
  • Neem uw medicijnlijst mee.
Let op: 24 uur voor de myocardscan mag u géén koffie, thee, ijsthee, cola, cafeïnehoudende energiedrankjes en chocolade(melk). Drink ook géén cafeïnevrije koffie, thee of cola.

Het onderzoek kan niet doorgaan als:

  • U in de 48 uur voorafgaand aan het onderzoek de medicijnen Persantin (dipyridamol) of Asasantin gebruikt.
  • U in de 24 uur voorafgaand aan het onderzoek koffie, thee, ijsthee, cola, cafeïnehoudende energiedrankjes en chocolade gebruikt. Drink ook geen cafeïnevrije koffie, thee of cola.
  • U in de 24 uur voorafgaand aan het onderzoek coffeïnehoudende pijnstillers gebruikt. Verder mag u uw medicijnen gewoon innemen, tenzij wij u hierover telefonisch informeren.

Neem contact met ons op

Wilt u in  de volgende gevallen tijdig contact met ons opnemen:

  • Als u niet kunt komen (minstens 24 uur van tevoren doorgeven).
  • Als u verzorging nodig heeft.
  • Als u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft.

De dag van het onderzoek

Voor het onderzoek (en in verband met het infuus) is het prettig als u ruimzittende kleding draagt die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken.

Wat mag u op de dag van de myocardscan eten en drinken?

  • Op de dag van het onderzoek mag u ’s ochtends een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld één of twee plakjes brood of een beschuit met een glas melk, water of vruchtensap.
  • Diabeten adviseren wij de dosis insuline aan te passen aan de voedselinname, overleg eventueel met uw arts of diabetesverpleegkundige.
  • Tijdens het onderzoek mag u niet roken.

Hoe werkt de aanmeldzuil?

Locatie Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van het aanmelden heeft doorlopen, mag u zich melden op het dagcentrum op de 1e verdieping, bij de secretaresse.

Verloop van het onderzoek

De verpleegkundige zal tijdens een intakegesprek gegevens met u doornemen en uitleg geven over het onderzoek. Tijdens uw verblijf op het dagcentrum is de verpleegkundige uw aanspreekpunt voor eventuele vragen. Wij verzoeken u vriendelijk de afdeling niet te verlaten voordat alle onderzoeken zijn afgerond.

Op het dagcentrum krijgt u een infuus in uw arm en daarna wordt u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde gebracht.
Via dit infuus krijgt u de vaatverwijdende stof Adenosine toegediend. Deze stof zorgt ervoor dat uw hart zich moet inspannen. Dit noemen we de myocardscan na inspanning. De stof kan ook lichte bijwerkingen veroorzaken, zoals een warm gevoel en/of lichte benauwdheid. Terwijl u op het onderzoeksbed ligt, vragen wij u gedurende zes minuten in zachte balletjes te knijpen. Tijdens deze inspanning wordt via het infuus een radioactieve vloeistof toegediend.

Na de inspanningstest gaat u terug naar het dagcentrum. Hier moet u de helft van de reep chocolade direct opeten, die krijgt u op de afdeling Nucleaire geneeskunde. U mag hierbij een kop koffie of thee drinken. Een kwartier voor de foto’s moet u drie bekers water drinken. 40 minuten na de inspanningstest worden de foto’s gemaakt op de afdeling Nucleaire geneeskunde, dit duurt 15 minuten.

Na het maken van de foto’s krijgt u een lunch met koffie of  thee op het dagcentrum. De vrijwilliger die het programma regelt, verzorgt dit. Indien u dieetwensen of allergieën heeft, neemt u uw eigen lunch mee.

Vervolg van de dag

Aan het eind van de ochtend wordt besloten of het middaggedeelte voor u van toepassing is. Wij willen benadrukken dat het al dan niet volgen van het middaggedeelte niets zegt over de uitslag van de myocardscan.
Het middaggedeelte bevat een rustonderzoek. Hiervoor krijgt u een radioactieve vloeistof toegediend via het infuus, op de afdeling Nucleaire geneeskunde. Na de toediening wordt het infuus verwijderd en wordt u teruggebracht naar het dagcentrum. Op het dagcentrum moet u de andere helft van de chocoladereep opeten. Een uur na de toediening worden de foto’s gemaakt. 15 minuten voor het maken van de foto’s moet u drie bekers water drinken. Na de foto’s kunt u terug naar het dagcentrum en mag u naar huis.

Is de radioactieve vloeistof die u krijgt toegediend gevaarlijk?

De radioactieve stof is niet gevaarlijk voor uw gezondheid. De stof verdwijnt binnen enkele uren vanzelf uit uw lichaam.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierdoor kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  • Regelmatig: blauwe plek (hematoom) op de plaats van de toediening.
  • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in de bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.

Wanneer krijgt u de uitslag van de myocardscan?

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Let op: Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek vliegen? Dan is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde 088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 19 maart 2024 / 5815 / L

Myocardscan

In overleg met uw cardioloog krijgt u een myocardscan. Hierbij wordt bekeken of er een (dreigend) zuurstoftekort in het hart is. Door middel van een SPECT-camera worden er beelden gemaakt van de doorbloeding van de hartspier (myocard). Ook helpt de scan bij het vaststellen of u vernauwde kransslagaders heeft.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het onderzoek en wat kunt u verwachten tijdens uw verblijf in het ziekenhuis? Met deze fotoreportage krijgt u een beeld van de voorbereidingen, de ingreep, onze afdeling en de dagelijkse handelingen.

Scan

Voorbereiding

De doktersassistent(e) benadert u één à twee werkdagen voor het geplande onderzoek telefonisch. Zij/hij stelt u nog enkele vragen. Ook is er dan gelegenheid zelf vragen te stellen.

Telefonisch contact

Aanmelden

 

U meldt zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de Centrale hal. Op het scherm en uw ticket verschijnt hoe laat wij u op de afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde (V4.5).

 

Aanmeldzuil

Balie

 

Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaatsnemen. Het is verstandig een bekende mee te nemen, omdat u na het onderzoek niet zelf mag autorijden.

 

Aanmelden bij de balie

Wachtruimte

De doktersassistent(e) haalt u op uit de wachtruimte.

Verpleegkundige loopt met de patiënt naar de kamer

Verloop onderzoek

De doktersassistent(e) informeert u over het verloop van het onderzoek. Uw bloeddruk wordt gemeten en u overhandigt een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek en de ingevulde vragenformulieren.

Gesprek met verpleegkundige

Laborant

De doktersassistent(e) brengt u naar de wachtruimte voor het onderzoek. Het is niet mogelijk iemand mee te nemen naar de wachtruimte. U wordt opgehaald door de laborant.

Wachtruimte

Inspanningsonderzoek

U krijgt een inspanningsonderzoek. U wordt aangesloten op ECG-apparatuur. De laborant spuit een medicijn (voor nabootsen inspanning) en radioactieve vloeistof in via een infuus. Gedurende 6 minuten knijpt u in balletjes, voor verminderen van bijwerkingen.

Onderzoek

45-60 minuten wachten

Het infuus blijft altijd zitten. U wacht nu 45 tot 60 minuten. U krijgt een halve reep chocolade of een boterham met kaas (minder last van lever/ galblaas bij het maken van de foto's).

Chocolade eten

Foto's

Na de wachttijd worden foto's gemaakt. De SPECT-CT camera vangt de straling van de toegediende radioactieve stof op. Zo ontstaat een beeld van uw hart en bloedvoorziening van het hart.

Scan

Beoordelen foto's

De opnames duren ongeveer 15 minuten. Na het onderzoek neemt u weer plaats in de wachtruimte. De nucleaire geneeskundige en cardioloog beoordelen de foto’s en bekijken of eventuele vervolgonderzoeken nodig zijn.

Beelden bekijken

CT onderzoek

Er kan ook een CT onderzoek van de kransslagaders nodig zijn om te beoordelen of er vernauwingen zitten in de kransslagaders. Hiervoor wordt de hartslag gemeten omdat deze tijdens het onderzoek rustig moet zijn. Bij de foto's wordt dan ook een contrastvloeistof ingespoten.

Hartslag voelen

Weer naar huis

Als het onderzoek klaar is, kan uw partner of een familielid u ophalen. Daarna mag u naar huis. Een nucleair geneeskundige en een cardioloog beoordelen alle foto’s die van uw hart zijn gemaakt. De uitslag krijgt u van uw behandelend specialist.

 

In de lift
Scan
Telefonisch contact
Aanmeldzuil
Aanmelden bij de balie
Verpleegkundige loopt met de patiënt naar de kamer
Gesprek met verpleegkundige
Wachtruimte
Onderzoek
Chocolade eten
Scan
Beelden bekijken
Hartslag voelen
In de lift

Gerelateerde folders