Contact
  1. 5023-Fietsproef

Met een fietsproef (ook wel: fiets-ergometrie) kijken we naar het functioneren van het hart tijdens inspanning. Hier leest u hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Als u het prettig vindt, kunt u een korte broek of sportieve kleding meenemen.

Onderzoek

U neemt plaats op een 'hometrainer' en de laborant(e) sluit u aan op de diverse apparatuur. Hij of zij plakt een aantal elektroden (rubberen dopjes) op uw borst en rug. Ook krijgt u een bloeddrukband om uw arm. Als alles aangesloten is, begint u te fietsen. Na enkele minuten voert de laborant(e) de belasting op, zodat u zich meer moet inspannen. Dit blijft zich herhalen. De laborant(e) controleert tijdens het hele onderzoek uw hartactiviteit en bloeddruk.

Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met fietsen. Als u moe bent of klachten krijgt, meld dit dan aan de laborant(e). Hij of zij laat u weten wanneer er voldoende gegevens beschikbaar zijn, waarna u kunt stoppen met fietsen. Ook tijdens het uitrusten worden uw hartritme en bloeddruk geregistreerd.

Let op
Familie en kennissen kunnen bij dit onderzoek niet aanwezig zijn. Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Na het onderzoek

Of en hoe u de uitslag van de fietstest hoort, is afhankelijk van waarom u de fietstest ondergaat. Bent u onder behandeling van een cardioloog, dan ontvangt u tijdens het spreekuur de uitslag. Ondergaat u de fietstest als deelnemer aan het hartrevalidatieprogramma? De fietstest wordt in dat geval gebruikt om een goed beeld te krijgen van wat uw lichaam aan kan tijdens het verdere revalidatieprogramma.

Contact

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.
Heeft u nog vragen of wilt u informatie over het onderzoek? Ook dan kunt u bellen met de polikliniek.

Zwolle

Polikliniek Cardiologie
088 624 23 74 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 31 januari 2024 / 5023