Contact
  1. 5025-Echo hart via slokdarm

Uitleg onderzoek

Een echo van het hart via de slokdarm geeft informatie over de verschillende delen (bijvoorbeeld hartkleppen en hartkamers) en de functie van het hart. Hierbij gaat het om informatie die met een echo via de borst niet te verkrijgen is. Hier leest u hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

Voorbereiding thuis

U mag vanaf 6 uur vóór het onderzoek niets eten of drinken. Wel is het belangrijk dat u uw medicijnen gewoon inneemt. Hierbij mag u enkele slokjes water drinken.

Onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek moet u een eventuele gebitsprothese uitdoen. Uw keel wordt verdoofd met een spray. U krijgt een bijtring tussen uw tanden.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij op een onderzoekstafel. Er worden drie elektrodes (een soort stickers met metalen dopjes erop) op uw huid geplaatst om uw hartritme te registreren. Een cardioloog brengt een lange, dunne slang met een instrument dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt (een probe) in uw slokdarm in. Af en toe zal de cardioloog de probe iets verschuiven.

Afhankelijk van wat er moet worden bekeken, bevindt de probe zich zo'n 10 tot 20 minuten in uw slokdarm. Het onderzoek is redelijk belastend, maar wordt over het algemeen goed verdragen.

Het totale onderzoek duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Let op
Familie en naasten kunnen bij dit onderzoek niet aanwezig zijn. 

Na het onderzoek

Vanwege de keelverdoving mag u na het onderzoek nog een uur niet eten en drinken, omdat het risico bestaat dat u zich verslikt.

U krijgt de uitslag tijdens het spreekuur van de cardioloog.

Contact

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.
Heeft u nog vragen of wilt u informatie over het onderzoek? Ook dan kunt u bellen met de polikliniek.

Zwolle

Polikliniek Cardiologie
088 624 23 74 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 31 januari 2024 / 5025