Contact
  1. 6299-Hartritmestoornissen

Behandeling met medicijnen

Bij hartritmestoornissen kan de cardioloog medicijnen voorschrijven die de ritmestoornissen onderdrukken. Hoe dit wordt toegediend, hangt af van de ernst van de ritmestoornissen. Hier leest u daar meer over.

Uitleg

Ritmestoornissen in het hart kunnen voorkomen in de linker- of rechterboezem of in de linker- of rechterkamer van het hart. Hoe ernstig dit is, verschilt per persoon. Een onderzoek door de cardioloog naar de oorzaken volgt daarom snel.

Komt de ritmestoornis voor in de linker- of rechterkamer van uw hart, dan is het meestal noodzakelijk dit op korte termijn verder te onderzoeken. Een deel van de ritmestoornissen in een hartkamer kan namelijk gevaarlijk zijn. Voor het uitvoeren van het onderzoek neemt de cardioloog u op in Isala.

Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen. De meest voorkomende is boezemfibrilleren. 

Geen tot milde klachten van de hartritmestoornis

Bij lichte hartritmestoornissen behandelt de cardioloog u poliklinisch.

  • Hij kan u medicijnen voorschrijven die de ritmestoornissen onderdrukken.
  • U krijgt de medicijnen in tabletvorm.
  • De dosering van het medicijn bepaalt hij op basis van het verloop van de klachten.

Ook kan het nodig zijn dat u daarvoor verschillende testen doet, zoals een 24-uurs ECG van het hart (holtermonitoring) of een inspanningsonderzoek (fietsproef), zie onderaan de pagina.

Milde tot ernstige klachten van de hartritmestoornis

Bij ernstige hartritmestoornissen wordt u opgenomen in Isala en krijgt u de medicijnen via een infuus toegediend.
Later gaat de behandeling over op tabletten.

Onderzoeken

De cardioloog zal bij u onderzoeken wat de oorzaak is van de ritmestoornissen. Soms is het nodig dat hij de behandeling aanvult met het geven van een gecontroleerde stroomstoot. Dit gebeurt onder narcose.

Hartrevalidatie

Veel patiënten zijn na een ingreep aan het hart erg onzeker over hun lichaam. Wat kan ik wel, wat kan ik niet? Thuis komen de vragen over bewegen, voeding, werk en leefstijl. Vaak kunt u en mag u meer dan u denkt. Het is ook belangrijk dat u nieuwe klachten voorkomt.

In Zwolle kunt u een hartrevalidatieprogramma volgen bij het Isala Harthuis. Wij bekijken samen met u wat het beste past bij uw persoonlijke doelen en situatie. Dit doen we volgens de Richtlijn Hartrevalidatie van de Nederlandse Hartstichting. Na uw behandeling in Isala bespreekt uw cardioloog met u de mogelijkheid om een hartrevalidatieprogramma te volgen. Als dat niet het geval is vraag dat dan gerust. Lees voor meer informatie ook de folder Hartrevalidatie.

Wanneer bellen

Als u last heeft van een ritmestoornis, is het raadzaam het rustig aan te doen en contact te zoeken met een cardioloog. Hij zal vaststellen welke activiteiten bij u passen. De cardioloog zal u hierover verder informeren.

Contact

Wanneer u vragen heeft over de behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Cardiologie.

Zwolle

Cardiologie
088 624 23 74 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Cardiologie
088 624 96 32 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij de Nederlandse Hartstichting.

Laatst gewijzigd 8 maart 2022 / 6299