Contact
  1. 8419 Ontslag begint al bij uw opname

Denkt u met ons mee?

Na uw ziekenhuisverblijf gaat u weer naar huis. Dit noemen we met ontslag gaan. Isala vindt het belangrijk om uw ontslag goed voor te bereiden. Daarom denken we al vroeg na over uw ontslag. U kunt hier zelf ook bij helpen. Hoe u dit doet, leest u in deze folder.

Blijf in het ziekenhuis zo fit mogelijk, dan herstelt u straks sneller

Als u tijdens uw ziekenhuisopname veel in bed ligt, gaat uw conditie snel achteruit. Al na een paar dagen in bed verliest u 10 tot 15 procent van de spiermassa. Ook heeft u meer kans op complicaties als u veel ligt. De kans op een longontsteking is bijvoorbeeld groter. Daarom stimuleren wij u om tijdens uw opname uit bed te komen en in beweging te blijven. Een betere conditie zorgt voor een sneller herstel.

Tips

  • Neem goede schoenen mee.
  • Eet aan tafel.
  • Loop af en toe een rondje op de afdeling.

Voelt het niet veilig? Vraag uw verpleegkundige om hulp, zij kan zo nodig ook de fysiotherapeut inschakelen.

Vraag naar uw voorlopige ontslagdatum (VOD)

Uw arts en verpleegkundige bespreken tijdens hun visite op de afdeling uw voorlopige ontslagdatum (VOD) met u. Dit is de datum waarop zij verwachten dat u naar huis kunt. Het is handig om de VOD al vroeg met elkaar te delen. Zo kunnen aan de hand van de VOD bepaalde acties in gang gezet worden. Zoals het op tijd klaarmaken van medicatie die mee naar huis moet.

Ook voor u is het handig om uw voorlopige ontslagdatum te weten. Vraag dus naar uw VOD tijdens de visite. Of vraag het aan de verpleegkundige. Zo blijft u betrokken en op de hoogte van uw ontslag. Hierdoor kunt u zelf ook op tijd nadenken over wat u nog nodig heeft om u thuis veilig te redden.

Goed om te weten

De VOD is altijd een inschatting. De datum kan dagelijks verschoven worden. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Regel uw vervoer en middelen

Krukken, rollator, looprek of een bed voor thuis

Heeft u straks thuis hulpmiddelen nodig zoals krukken, rollator, looprek of een bed? Dan kunt u deze huren of kopen. Dat kan via een thuiszorgwinkel of uw apotheek. De thuiszorgorganisatie kan u helpen bij het aanvragen van hulpmiddelen.
Is het medisch noodzakelijk dat u bijzondere hulpmiddelen krijgt zoals een hoog/laag bed met een speciale matras? Dan kunnen wij dit voor u aanvragen.

Vervoer naar huis

U regelt zelf uw vervoer voor de dag van uw ontslag. Vraag op tijd aan een familielid/naaste of zij u die dag kunnen ophalen. Een zorgambulance wordt alleen ingezet als dit echt nodig is. Twijfelt u over wat voor u geschikt is? Bespreek het met uw verpleegkundige.

Maakt u zich zorgen?

Maakt u zich zorgen over hoe u zich thuis gaat aan- en uitkleden? Of lukt het u met uw gezondheid niet om de trap op te lopen of een auto in te stappen? Bespreek op tijd met uw verpleegkundige waar u over piekert. Dan kunnen wij u helpen om dit op te lossen.

Laatst gewijzigd 29 november 2023 / 8419