Contact
Kopbeeld

Mammapolikliniek

  1. Mammapolikliniek

De Mammapolikliniek van het Oncologisch centrum heeft zich onder meer gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van borstkanker en het voorstadium van borstkanker. In Isala komen jaarlijks ongeveer 1300 vrouwen voor onderzoek van een afwijking in de borst of een andere klacht van de borst.

Bij ongeveer 400 vrouwen wordt de diagnose borstkanker of het voorstadium daarvan gesteld. Ons doel is een spoedige geruststelling voor wie dit mogelijk is en zorgvuldig onderzoek en een vlotte start van de behandeling voor wie dit noodzakelijk is. Lees meer over de afdeling.​

contact
Contact en locaties

Voor een afspraak op de Mammapolikliniek is een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist nodig.

Contact en locaties

Opnieuw roze lintje borstkankerzorg voor Isala Oncologisch centrum

Borstkankervereniging Nederland (BVN) kent Isala Oncologisch centrum, locaties Zwolle en Meppel, net als voorgaande jaren, het ‘roze lintje’ toe. Het roze lintje staat voor patiëntgerichte borstkankerzorg en is onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg.

Lees verder
Roze lintje borstkankerzorg

'De borst weer zo mooi mogelijk maken'

​‘Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker. ‘Nadat de chirurg de tumor heeft weggehaald probeer ik de borst weer zo mooi mogelijk te maken, maar de littekens blijf je zien. Ook voelt de gereconstrueerde borst in het begin anders aan.’

Lees verder
Plastisch chirurg Michiel Tellier
Mammapolikliniek

Welke onderzoeken krijgt u bij een eerste bezoek aan de Mammapolikliniek en met wie heeft u een gesprek? Om dit kort en krachtig uit te leggen, hebben we een fotoreportage gemaakt. Zo krijgt u letterlijk een beeld van een bezoek aan de Mammapolikliniek.

Aanmelden
Hoofdgebouw

Een eerste bezoek aan de Mammapolikliniek begint in het hoofdgebouw van Isala.

Isala Zwolle
Aanmeldzuil

Een bezoek aan de Mammapolikliniek kan een intensieve dag zijn. Wij raden u aan om samen met een familielid of vriend(in) te komen. Bij binnenkomst meldt u zich aan bij de aanmeldzuil in de Centrale hal.

Aanmeldzuil
Balie

Vervolgens meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie V3.0. De doktersassistente ontvangt u en controleert uw gegevens. Zij geeft ook uitleg over de onderzoeken.

Melden bij de balie
Mammografie

De radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de wachtkamer. Zij maakt een mammografie. Over het algemeen worden van beide borsten twee foto's gemaakt.

Mammografie
Beoordelen foto's

De radioloog beoordeelt de kwaliteit van de foto's en doet vervolgens verslag van de bevindingen aan de chirurg.

Beoordeling foto's
Echografie

De laborante maakt een echografie van de borst(en) en eventueel van de oksel(s). De radioloog beoordeelt ook deze opnames.

Echografie
Cytologische punctie

De radioloog neemt zo nodig cellen af voor onderzoek. Dit gebeurt met een dunne naald. Het onderzoek heet cytologische punctie.

Cytologische punctie
Gebouw B

Vervolgens gaat u naar gebouw B aan de dr. Spanjaardweg. Hier heeft u een afspraak met de chirurg.

Mammapolikliniek
Aanmeldzuil

In gebouw B meldt u zich opnieuw bij de aanmeldzuil en kunt u plaatsnemen in wachtruimte 1. Heeft u vragen, dan staat de secretaresse u graag te woord.

Aanmelden
Chirurg

De chirurg stelt u vragen over de klacht van de borst, voert lichamelijk onderzoek uit en brengt verslag uit van de bevindingen van de radioloog. In sommige situaties kan het bezoek aan de Mammapolikliniek na dit gesprek worden afgerond.

Gesprek met de chirurg
Verpleegkundig specialist

In sommige situaties vindt ook onderzoek plaats door een verpleegkundig specialist en worden door hem/haar aanvullende gegevens verzameld.

Onderzoek
Team van specialisten

De uitslagen van de onderzoeken worden besproken door een team van specialisten. Het verslag van deze bespreking is nog dezelfde dag beschikbaar voor uw huisarts.

Overleg met het team
Verslag van het overleg

De chirurg doet u verslag van het overleg. Dit gesprek is in principe noodzakelijk wanneer u een cytologische punctie heeft gehad. Mogelijk kan de chirurg u geruststellen. Het is ook mogelijk dat u een aanvullend onderzoek en/of behandeling krijgt.

Gesprek met de chirurg
Biopt

Wanneer informatie noodzakelijk is over de specifieke eigenschappen van een afwijking in de borst, dan kan nog diezelfde dag een histologisch biopt plaatsvinden. De uitslag moet een aantal dagen worden afgewacht.

 

Histologisch biopt
Regieverpleegkundige

Wanneer borstkanker is geconstateerd, maakt u kennis met een regieverpleegkundige. Hij/zij geeft u aanvullende informatie en is uw eerste telefonische aanspreekpunt.

Regieverpleegkundige
Patiënten Informatie Dossier

In het Patiënten Informatie Dossier (PID) vindt u alle informatie over behandeling van borstkanker en de gegevens van uw behandelaars.

PID
Aanmelden
Isala Zwolle
Aanmeldzuil
Melden bij de balie
Mammografie
Beoordeling foto's
Echografie
Cytologische punctie
Mammapolikliniek
Aanmelden
Gesprek met de chirurg
Onderzoek
Overleg met het team
Gesprek met de chirurg
Histologisch biopt
Regieverpleegkundige
PID

Meer informatie

Folders
'Ik wilde het risico niet lopen'

​Bijna drie jaar geleden beleefde Ingrid Koldenhof - de Groot (52) een onzekere en heftige tijd. ‘Bij de jaarlijkse mammografie werd ik er uit gehaald. De artsen zagen een afwijking, geduid als BIRADS 4. Je weet dat er een kans bestaat dat je een uitslag hoort die je niet wilt horen, en toch kwam het voor mij heel onverwachts.’

Lees meer
Ingrid Koldenhof - de Groot
‘Opeens staat je leven op pauze’

Het leven van Leontien (29, vanwege privacy niet haar echte naam) stond afgelopen zomer abrupt stil. Borstkanker was de diagnose en na onderzoek blijkt ze drager van het BRCA1-gen. ‘Ik ben altijd een enorme bezige bij. Heb een baan in de zorg, een klein eigen bedrijf daarnaast en een druk sociaal leven. En opeens staat je leven, je toekomstplaatje, letterlijk op pauze.’

Lees meer

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.