Contact
  1. 6073-Cytologische punctie

Bij een cytologische punctie wordt een kleine hoeveelheid cellen en weefselstukjes uit het lichaam gehaald, bijvoorbeeld bij een verdacht knobbeltje. Het is een kortdurende ingreep die het mogelijk maakt de aard van een zwelling te onderzoeken.

​Wat is een cytologische punctie?

U bent door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de afdeling Pathologie voor een cytologische punctie. Hierbij halen we een kleine hoeveelheid cellen en weefselstukjes uit uw lichaam. Bijvoorbeeld uit een verdacht knobbeltje. Cytologie betekent dus onderzoek van cellen. Een cytologische punctie is een weinig belastende, kortdurende ingreep (ongeveer 10 seconden), die meestal goed wordt verdragen. Door middel van een punctie wordt de aard (samenstelling) van een zwelling onderzocht. Soms wordt bij de punctie gebruik gemaakt van een echo. 

Onderzoek

Een patholoog prikt met een kleine, dunne naald in de zwelling. Dit is over het algemeen niet pijnlijker dan een bloedprik in de arm. Via de naald wordt een kleine hoeveelheid vocht of cellen opgezogen. Van het verkregen celmateriaal worden uitstrijken gemaakt voor laboratoriumonderzoek. Het materiaal dat overblijft, wordt bewaard voor eventueel aanvullend onderzoek.

Direct na de punctie beoordeelt de patholoog een van de uitstrijken om vast te stellen of voldoende celrijk materiaal werd verkregen. Zo niet, dan volgt een tweede punctie. Na het maken van de uitstrijken kan er nog punctiemateriaal over zijn. Dit bewaren we voor eventueel aanvullend onderzoek.

De cytologisch analist plakt na afloop een pleister op de prikplaats. Deze kunt u na een paar minuten verwijderen. U ondervindt verder geen lichamelijke overlast van de punctie.

Ervaren pathologen

De pathologen die de puncties verrichten hebben zich hierin gespecialiseerd. De afdeling heeft tientallen jaren ervaring met deze methode.

Samenwerking Radiologie

Wij werken samen met de afdeling Radiologie op het gebied van diagnose poli mamma, hoofdhals en overige puncties. Hierdoor kunnen wij specifieke kennis en vaardigheden samenbrengen voor een zo optimaal mogelijk diagnostisch proces.

Bij welke klachten krijgt u een punctie?

Puncties worden vooral afgenomen als u een voelbare zwelling of knobbel hebt. Bijvoorbeeld een onderhuidse zwelling of een zwelling in de borst, lymfeklier en schildklier.

Afspraak maken

Een cytologische punctie laten afnemen kan met afspraak op het punctiespreekuur van de Mammapoli, op werkdagen van 10.45 tot 11.15 uur. Bel voor een afspraak naar 088 624 31 10.

Let op

Om een punctie te laten afnemen, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Neem het punctieformulier mee dat u van uw huisarts krijgt.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is meestal na enkele dagen tot een week bekend. Hoe lang dit duurt, is mede afhankelijk van eventueel aanvullend onderzoek. U krijgt de uitslag via uw huisarts of specialist. Als de uitslag van het onderzoek spoedeisend is, geven we dit direct telefonisch door aan uw arts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle
Pathologie
088 624 31 10 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 9 mei 2023 / 6073

Gerelateerde folders