Contact
  1. 5479-Mammapolikliniek

Voorbereiding op uw eerste bezoek

Via uw huisarts of na het Bevolkingsonderzoek bent u doorverwezen naar het ziekenhuis voor onderzoek van uw borst(en). In deze folder leest u meer over de Mammapolikliniek. Dit is een speciale polikliniek voor vrouwen en mannen met borstafwijkingen. Ook vertellen wij u meer over de onderzoeken die vaak nodig zijn om een diagnose te kunnen stellen.

Op basis van de verwijzing van de huisarts of het Bevolkingsonderzoek kunt u:

  • een afspraak voor het diagnose traject krijgen,
  • of een rechtstreekse afspraak op de Mammapolikliniek krijgen.

Omdat het een spannende dag kan zijn, raden wij u aan iemand mee te nemen: uw partner, familielid of vriend(in).

Let op
Gebruikt u bloedverdunners? Meld dit dan van te voren.

Wat is het diagnosetraject?

Het diagnose traject start op de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie belt u voor het maken van de afspraak.
Het doel van deze afspraak is om u aan het eind van de dag te kunnen vertellen waar uw klachten vandaan komen en hoe de eventuele behandeling eruitziet. Daarvoor ondergaat u op deze dag verschillende onderzoeken. Soms zijn er daarna nog wel andere onderzoeken nodig op een andere dag.

Medewerkers

Tijdens uw eerste bezoek kunt u de volgende medewerkers en specialisten tegenkomen:

  • radioloog;
  • radiodiagnostisch laborant;
  • chirurg;
  • arts;
  • verpleegkundig specialist;
  • regieverpleegkundige oncologie;
  • doktersassistente;
  • secretaresse.

Indeling van de dag

De ochtend

’s Ochtends begint u op de afdeling Radiologie. Hier gaat u in de wachtruimte zitten. U wordt opgehaald door de radiodiagnostisch laborant. De radiodiagnostisch laborant doet, in samenwerking met de radioloog, de onderzoeken. Er wordt een röntgenfoto (mammografie) gemaakt. En daarna eventueel een echo van de borst(en).
Bent u jonger dan 30 jaar? Dan wordt er meestal als eerste een echo gemaakt.
De radioloog bespreekt de uitslagen van de mammografie en echo met u.
Wordt er een afwijking in de borst gevonden? Dan kan de radioloog besluiten om tijdens de echo met een dikkere naald stukjes weefsel uit de afwijking weg te nemen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Dit heet een biopt of ook wel histologisch onderzoek. Deze onderzoeken duren ongeveer 30 tot 45 minuten.

U krijgt een biopt, tenzij de radioloog besluit om een cytologische punctie te doen. Dit gebeurt in enkele gevallen, bijvoorbeeld wanneer u bloedverdunners gebruikt.

Als er geen biopt en/of punctie nodig is, kunt u hierna naar huis. Het vervolg verloopt dan via uw huisarts.

U heeft een biopt gekregen

Als er wel een biopt wordt gemaakt, krijgt u daarna een gesprek met de arts/verpleegkundig specialist. Dit gesprek vindt plaats op de Mammapolikliniek.
De arts/verpleegkundig specialist vraagt u tijdens het gesprek naar uw klachten en naar uw ziektegeschiedenis en onderzoekt u lichamelijk.
De arts/verpleegkundig specialist bespreekt de uitslagen van de röntgenfoto en de echo nogmaals met u. De uitslag van het biopt is dan nog niet bekend.

De middag

Als er een biopt is genomen, bespreekt een team van medewerkers en specialisten ’s middags uw klachten. Samen kijken zij naar de uitslagen van de onderzoeken en bepalen of er aanvullende onderzoeken en behandelingen nodig zijn. De uitslag van het biopt is dan nog niet bekend. Dit duurt maximaal 5 werkdagen.

De arts/verpleegkundig specialist belt u in de loop van de middag. Hij of zij vertelt u meer over de aard van uw borstklachten. U hoort of er aanvullend onderzoek, behandeling en/of controle nodig is. Als dit nodig is, plannen jullie samen de afspraken in. Daarbij doen wij ons best om de vervolgafspraak zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. 

Als bij u borstkanker of een voorloperstadium wordt vastgesteld, maakt u kennis met de regieverpleegkundige oncologie. Zij vertelt u meer over de diagnose, de behandeling en de gevolgen hiervan op uw dagelijkse leven. Ook bespreekt zij wie uw aanspreekpunten zijn tijdens uw behandeling en hoe u deze kunt bereiken. Uw huisarts krijgt schriftelijk bericht over uw diagnose.

Onderzoeken

Röntgenfoto van de borsten (mammografie)

Een röntgenfoto van de borst wordt een mammografie genoemd. Meestal is het nodig om per borst twee foto’s te maken. Om de borst goed af te kunnen beelden, wordt uw borst gedurende enkele seconden tussen twee platen gedrukt. Dit aandrukken kan pijnlijk aanvoelen, maar kan ook erg meevallen. Het aandrukken is nodig omdat:

  • hierdoor zoveel mogelijk borstweefsel kan worden afgebeeld;
  • het borstweefsel hierdoor uit elkaar wordt gedrukt, waardoor kleine afwijkingen beter te zien zijn;
  • de hoeveelheid straling hierdoor minder kan zijn;
  • er een kleinere kans op een onscherpe afbeelding is.
Het is belangrijk dat u voor een mammografie en/of echografie geen zalf, bodylotion of talkpoeder gebruikt op uw borsten. Dit kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van de foto’s minder goed is.

Echo

Bij een echo worden uw borst en vaak ook uw oksel in beeld gebracht door middel van geluidsgolven. Tijdens de echo ligt u op een onderzoeksbank. Op uw borst wordt een gelachtige vloeistof gesmeerd. Vervolgens strijkt de laborant met een echoscopiekop heen en weer over de huid van uw borst. De echoscopiekop zendt geluidsgolven uit, waardoor de structuren van uw borst op het beeldscherm te zien zijn. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Echogeleid mammabiopt

De radioloog kan besluiten om een echogeleid mammabiopt te maken. Met een echo wordt de afwijking in de borst in beeld gebracht. Daarna wordt de huid verdoofd, omdat er een klein sneetje in de huid gemaakt wordt, omdat er met een dikkere naald geprikt wordt, dan bij een punctie. Met deze naald worden stukjes weefsel uit de afwijking weggenomen. De patholoog onderzoekt deze stukjes weefsel.
De uitslag van het biopt duurt circa 5 werkdagen.

Punctie (cytologisch onderzoek) 

Een punctie wordt gedaan door de radioloog. Met een echo wordt de afwijking in de borst in beeld gebracht. De radioloog prikt met een dunne naald in de afwijking en zuigt wat cellen op. Deze cellen worden onder de microscoop onderzocht. Dit doet de patholoog. Een ander woord voor cel is ‘cyto’. Vandaar dat dit onderzoek cytologisch onderzoek genoemd wordt.
Omdat het toedienen van verdoving vaak net zoveel pijn doet als het nemen van de punctie, wordt bij dit onderzoek geen verdoving gegeven.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Mammapolikliniek
088 624 34 87 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Meppel

Mammapolikliniek
088 624 12 74 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Laatst gewijzigd 18 maart 2022 / 5479