Contact
  1. 6456-Borstreconstructie

U onderging een behandeling voor borstkanker en overweegt een reconstructie. Of misschien heeft u te horen gekregen dat u een erfelijk verhoogd risico heeft op borstkanker en overweegt u een preventieve behandeling. Wat uw situatie ook is, het is een heftige periode met veel impact, waarin veel informatie op u af komt. Hier leest u meer over een borstreconstructie en hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie.

Uw keuze

Ieder mens is anders, en wat u samen met de plastisch chirurg uiteindelijk kiest, is sterk afhankelijk van uw medische situatie, maar ook van uw lichaam en uw wensen. Het is belangrijk om goed voorgelicht aan een borstreconstructie te beginnen. Het is namelijk zowel lichamelijk als geestelijk een zwaar proces, waarvoor vaak meerdere operaties nodig zijn. Soms is het ook wenselijk de natuurlijke borst te verkleinen of te verstevigen om beide borsten zoveel mogelijk op elkaar te laten lijken. Een gereconstrueerde borst zal in vorm, grootte en gevoel altijd verschillen van een natuurlijke borst. Toch zijn vrouwen die een borstreconstructie ondergingen over het algemeen zeer tevreden met het eindresultaat. Ze durven weer meer aan en voelen zich daardoor psychisch sterker.

Voorbereiding operatie

Gebruikt u geneesmiddelen? Meld u dit dan bij uw eerste bezoek aan de plastisch chirurg. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine en ascal) mag u een aantal dagen voor de borstreconstructie niet meer nemen. Daarnaast is het belangrijk minstens zes weken voor de operatie stoppen met roken. Nicotine vernauwt namelijk de bloedvaten waardoor de kans op problemen bij de wondgenezing toenemen. Voor operaties waarbij weefsel verplaatst wordt, is stoppen met roken zelfs een voorwaarde. Als u te zwaar bent, adviseert de plastisch chirurg u soms eerst af te vallen.

Opties borstreconstructies

Uitgestelde- of directe reconstructie

Een borstreconstructie kan zes tot twaalf maanden na een amputatie worden uitgevoerd of na beëindiging van eventuele bestraling en/of chemotherapie. Dit noemen wij een uitgestelde borstreconstructie. Het is ook mogelijk om al tijdens de amputatie de borst(en) te laten reconstrueren. Wij spreken dan van een directe borstreconstructie. Omdat niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt, bespreekt de plastisch chirurg dit vooraf met u.

Een directe borstreconstructie heeft de volgende voordelen:

  • De huid hoeft niet opgerekt te worden.
  • Er zijn minder operaties nodig.
  • Het scheelt vaak een extra litteken.

Huidsparende borstamputatie

In het geval van een verhoogd risico op erfelijke borstkanker of wanneer de borstkanker reeds is geconstateerd, kan een huidsparende borstamputatie worden uitgevoerd. Bij deze ingreep verwijdert de arts de gehele borstklier. Een groot deel van de huid van de borst wordt op deze manier bewaard. De borst kan worden gevuld met een prothese of met eigen weefsel van bijvoorbeeld de buik of rug.

Prothesen

Bij sommige borstreconstructies worden prothesen ingebracht. Borstprothesen bestaan uit een soepel siliconen omhulsel, gevuld met een siliconengel. Deze siliconen implantaten zijn er in verschillende maten. De laatste jaren zijn er in media regelmatig bezorgde geluiden te horen over de gevolgen van het hebben van implantaten. Zo zijn er vrouwen die ernstige gezondheidsklachten toeschrijven aan siliconen borstimplantaten.

Diverse internationale, wetenschappelijke onderzoeken hebben tot nu toe echter geen verband kunnen aantonen tussen die klachten en siliconen borstimplantaten. Wel is een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker verbonden met het hebben van een borstimplantaat (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma). De kans hierop blijft echter heel klein; namelijk als 35.000 vrouwen met een borstprothese 75 zijn geworden hebben er 5 ALCL gekregen. We werken met de producten van Mentor en Motiva. Als alternatief voor de siliconen borstprothesen kunnen wij monobloc hydrogelprothesen van Arion/Contourion plaatsen. 

 

Tijdens een consult bespreekt de plastisch chirurg met u alle mogelijkheden. De plastisch chirurg kiest voor het implanteren van een prothese wanneer de grote borstspier nog intact is en als er voldoende soepele en gave huid aanwezig is. Bij deze operatie maakt de arts gebruik van het litteken van de amputatie. De ingreep duurt ongeveer één uur en de ziekenhuisopname één tot twee dagen. Wanneer de huid is bestraald, adviseert de plastisch chirurg u een andere techniek. Meer informatie vindt u in de folder Siliconen borstimplantaten op de website van Isala.

Weefselexpansie

Is er niet genoeg huid aanwezig na de amputatie, maar is deze huid wel van goede kwaliteit? Dan kan een prothese worden gebruikt om de huid op te rekken. Dit proces noemen we weefselexpansie. Deze methode is alleen mogelijk als de grote borstspier nog intact is.

De prothese voor weefselexpansie, ook wel expander genoemd, is vergelijkbaar met een lege ballon. Via het litteken van de amputatie brengt de plastisch chirurg deze ballon onder de grote borstspier in. De ingreep neemt ongeveer één uur in beslag. U verblijft één a twee dagen in het ziekenhuis.

Vanaf twee weken na de operatie wordt de expander in etappes geleidelijk bijgevuld met een fysiologische zoutoplossing. Dit doen wij op de polikliniek, met een injectienaald. Het bijvullen duurt ongeveer twee minuten. U komt hiervoor een aantal keren bij ons langs, tot de gewenste cupmaat is bereikt. Dit is na vier tot acht weken het geval. Na een rustperiode van drie tot zes maanden volgt een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een definitieve prothese.

Gebruik van een spier en de huid van de rug

Heeft u door de borstamputatie geen borstspier meer? Of is te weinig huid van goede kwaliteit? Ook dan is het mogelijk om nieuwe borst samen te stellen. Deze wordt gemaakt van huid van de rug en de daaronder gelegen spier. Bij deze reconstructie brengt de plastisch chirurg ook een prothese in. De operatie duurt gemiddeld twee tot drie uur. U verblijft ongeveer vijf dagen in het ziekenhuis. Door het verwijderen van de rughuid en de spier ontstaat een litteken, maar deze valt over het algemeen netjes onder de bandjes van uw bh of badpak.

Gebruik van het vet en de huid van de buik

Bij de aanwezigheid van te weinig kwalitatief goede huid kan een nieuwe borst worden gemaakt van de huid en het vetweefsel van de buik. Dit is overigens alleen mogelijk als er op die plek een huid- en vetoverschot bestaat. De plastisch chirurg reconstrueert op deze manier een borst zonder de toevoeging van een prothese. Een nadeel is het achterblijven van een groot litteken op de buik. Deze microchirurgische operatie neemt tussen de vier tot tien uur in beslag. U verblijft tussen de vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis.

Tepelreconstructie

Behalve reconstructie van de borst is ook reconstructie van de tepel mogelijk. Meestal gebeurt dit ongeveer drie maanden na de borstreconstructie. De tepel kan worden gemaakt van een deel van de andere tepel of van plaatselijk aanwezige huid. De tepel en tepelhof worden hierna getatoeëerd. Een tepelreconstructie kan goed plaatsvinden onder plaatselijke verdoving. Als de gezonde borst aangepast wordt aan de nieuwe borst, wordt een tepelreconstructie meestal met deze operatie gecombineerd. Meer informatie vindt u in de folder ‘Dermatografie’ op de website van Isala.

Na de operatie

Enkele dagen na een borstreconstructie worden de wonddrains weggehaald. Dit zijn dunne slangetjes in het wondgebied die het wondvocht afvoeren. Het is raadzaam om een pyjama met een voorsluiting te dragen zodat de operatiewond gemakkelijk kan worden verzorgd. Bij ontslag uit het ziekenhuis hoort u wanneer u een controle-afspraak heeft bij de plastisch chirurg. Eventuele hechtingen worden op het spreekuur verwijderd. De eerste twee tot zes weken na de operatie is het belangrijk om het rustig aan te doen. De plastisch chirurg vertelt u precies wat wel en niet mogelijk is. Het kan verstandig zijn om voor de eerste periode thuishulp te regelen. Met een eventuele tweede operatie wordt altijd gewacht tot u weer voldoende bent aangesterkt.

Complicaties

Een borstreconstructie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden. Andere mogelijke complicaties:

  • Rond een ingebrachte prothese vormt zich soms een bindweefselkapsel, waardoor de borst hard en pijnlijk aanvoelt. Een harde en pijnlijke borst is te behandelen met behulp van capsulotomie. Bij deze methode wordt het kapsel tijdens een operatie ingesneden zodat er meer ruimte voor de prothese ontstaat.
  • De bloedcirculatie in de wondranden of het verplaatste weefsel kan onvoldoende zijn met mogelijk weefselversterf tot gevolg.

Extra informatie

  • Op de website van KWF (KWF Kanker Bestrijding) en NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische chirurgie) vindt u meer informatie over de borstreconstructie.
  • Wilt u graag de ervaring van een patiënte lezen? Ingrid de Groot - Koldenhof vertelt haar verhaal in een interview op onze website.
  • Of lees het verhaal van de plastisch chirurg bij wie Ingrid onder behandeling was; Michiel Tellier.

Publieksacademie over borstreconstructie

Plastische chirurg Max Overgoor sprak tijdens de Isala Publieksacademie over borstreconstructie. Op heldere wijze legt hij uit wat de mogelijkheden zijn en welke resultaten kunnen worden behaald.

Screenshot video BorstreconstructieVergoeding zorgverzekeraar

Een borstreconstructie wordt niet gezien als een verfraaiende ingreep, maar als herstel na een lichamelijke beschadiging. In principe vergoeden alle zorgverzekeraars de kosten van een dergelijke operatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ons bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Plastische chirurgie
088 624 56 36 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6456