Contact
  1. 5638-Tatoeëren/dermatografie

Bij dermatografie brengt een tatoeageapparaat pigment vlak onder de opperhuid in. Deze techniek wordt gebruikt voor het tatoeëren van de tepelhof. Hier kunt u daar meer over lezen.

Wat is tatoeëren/dermatografie?

Letterlijk betekent dermatografie: tekenen (grafie) op de huid (derma/dermato). Bij deze behandeling wordt een tatoeageapparaat gebruikt dat met trillende dunne naaldjes pigment vlak onder de opperhuid inbrengt. De toepassing van tatoeage in de geneeskunde kent een geschiedenis van circa honderd jaar. De afgelopen tien jaar is de techniek zeer verfijnd.

Behandeling

Het tatoeëren van de huid is een poliklinische behandeling. Een gespecialiseerde doktersassistent komt u ophalen uit de wachtruimte. Wanneer u voor de eerste keer komt, bepaalt de assistent samen met u de grootte en soms ook de plaats van de tepel en tepelhof. Uit het grote assortiment pigmenten wordt in overleg met u een kleur gekozen die het meest lijkt op de kleur van uw eigen tepelhof. Vervolgens begint de doktersassistent met de behandeling. Het tatoeëren wordt meestal niet als pijnlijk ervaren, mede omdat de huid minder gevoelig is na de operatie. Slechts zelden is een lokale verdovingsprik nodig. De behandeling duurt 30 tot 45 minuten.

Over het algemeen zijn er twee tot vijf behandelingen nodig om het gewenste resultaat te
behalen. Deze behandelingen vinden plaats met tussenpozen van ongeveer zes weken.

Na de behandeling

  • Door het tatoeëren ontstaat er een soort schaafwond. Na de behandeling verbindt de assistente de wond met een vaselinegaas en een absorberend verband;
  • De dag van het tatoeëren kunt u kortdurend douchen (zonder vaseline) om de eventuele bloedrestjes af te spoelen. De volgende zes dagen wordt u geadviseerd om de tepelhof vóór het douchen in te smeren met vaseline, zodat de wond niet nat wordt;
  • De eerste week smeert u de tepelhof twee maal per dag in met een klein beetje vaseline om korstvorming te voorkomen. Verder verzorgt u de wond als een gewone schaafwond;
  • De eerste dagen na het tatoeëren kunt u een wat schrijnend gevoel in het behandelde gebied ervaren;
  • U mag pas zwemmen in water met chloor als de korstjes verdwenen zijn en de huid weer helemaal dicht en stevig is;
  • Zonlicht bevat UV­straling die de pigmenten sneller laten verbleken. Voor langer behoud zou u (dus ook als u een topje draagt) de tepelhof kunnen insmeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Resultaat

De huid krijgt meestal de neiging om te vervellen. Na vier tot zes weken is het vervellen gestopt en kunt u het resultaat van de tatoeage beoordelen. Na verloop van tijd kan een tatoeage geleidelijk verbleken. De behandeling kan dan worden herhaald.

Vergoeding

De behandeling wordt meestal vergoed door uw zorgverzekeraar.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Plastische chirurgie
088 624 56 36 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

 

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5638

Gerelateerde folders