Contact

Melanoomcentrum

  1. Melanoomcentrum

Er zijn in Nederland 14 melanoomcentra. Deze centra hebben de bevoegdheid om patiënten met uitgezaaid (gemetastaseerd) melanoom te behandelen. Isala is één van deze centra. Hier werken dermatologen, chirurgen en internist-oncologen samen om voor elke patiënt een op maat gemaakt behandelplan te maken. Zo werken Isala Dermatologisch centrum en Isala Oncologisch centrum samen om deze groep patiënten de beste behandeling te geven.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het kan overal op de huid voorkomen. Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat als pigmentcellen zich ongecontroleerd gaan delen. Dit gebeurt aan de oppervlakte van de huid, in een bestaande moedervlek of in de 'gave' huid. Dat kan overal op de huid voorkomen, maar ontstaat wel vaker op die delen van de huid die veel zonlicht krijgen. Een melanoom kan doorgroeien naar de diepere lagen van de huid. En een melanoom kan via de lymfeklieren en het bloed uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

Samenwerking tussen verschillende specialisten

U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit noemen wij ook wel een multidisciplinaire samenwerking. Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen uw onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken. In dit team zit ook een verpleegkundig specialist. Hij/zij spreekt uw taal en die van de artsen. Op de polikliniek houden zij spreekuur voor u en uw familie. 

Wetenschappelijk onderzoek

De laatste jaren zijn er meerdere nieuwe geneesmiddelen beschikbaar gekomen voor de behandeling van uitgezaaid melanoom. Onderzoek naar nieuwe en effectievere medicatie blijft in ontwikkeling. Isala werkt aan meerdere onderzoeken naar nieuwe medicijnen mee. 

Ervaringen

Meer informatie