Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

Wist u dat ongeveer één op de acht vrouwen in Nederland borstkanker krijgt? Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. In Isala komen jaarlijks ongeveer 1.700 vrouwen op de Mammapolikliniek voor onderzoek naar een afwijking in de borst. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Bij ongeveer 100 mannen per jaar wordt borstkanker vastgesteld.

De Mammapolikliniek van Isala is een door de STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen) erkend expertisecentrum.

Zo kort mogelijk onzekerheid

Bij een verdenking op borstkanker wordt u zo snel mogelijk opgeroepen voor onderzoek, waarna u direct de (voorlopige) uitslag ontvangt. Zo zit u zo kort mogelijk in onzekerheid. Ons toegewijde team zorgt voor uitstekende kwaliteit van zorg volgens de laatste inzichten. Door krachten te bundelen kan Isala de complexe multidisciplinaire zorg voor borstkankerpatiënten waarborgen. Ook doen wij mee aan de meeste landelijke en wetenschappelijke onderzoeken waar onze patiënten aan kunnen deelnemen.

Wij zijn gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van borstkanker en het voorstadium van borstkanker. Wij beschikken over de meest moderne middelen, zoals: MRI, PET-CT-scan, lokalisatie van borsttumoren met radioactieve jodiumbron. De mogelijkheid van (directe) reconstructie door een plastisch chirurg wordt voor iedere patiënt zorgvuldig overwogen.

Uw eerste bezoek

Patiënten kunnen terecht op de Mammapolikliniek vanwege een klacht van de borst of na verwijzing door het bevolkingsonderzoek. De verschillende onderzoeken die uitgevoerd kunnen worden bij een afwijking in de borst leest u in de patiëntenfolder Uw eerste bezoek aan de Mammapolikliniek.

Wanneer bij u borstkanker is ontdekt, wordt met verschillende onderzoeken de tumor extra onderzocht. Zo kan er een behandelplan op maat voor u gemaakt worden. Borstkanker kan worden behandeld met bestraling (radiotherapie), een operatie, chemotherapie, doelgerichte therapie en hormonale therapie.

Samenwerking

Er is nauwe samenwerking met de afdeling Klinische genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De klinisch genetici (erfelijkheidsdeskundigen) houden spreekuren binnen Isala.

Optimale zorg

Tijdens uw ziekenhuisbezoeken ziet u veel verschillende zorgverleners; specialisten, verpleegkundigen en regieverpleegkundigen. Op onze afdeling werken medisch specialisten en verpleegkundigen die vervolgopleidingen en specialisaties hebben gevolgd voor borstkankerzorg. Bekijk alle specialisten en medewerkers uit het team van de Mammapolikliniek.

Regieverpleegkundige

Na de diagnose kanker komt er veel op u en de mensen in uw omgeving af. Het is dan prettig om een vast aanspreekpunt te hebben. Een persoon die u tijdens het gehele traject begeleidt en die de geboden informatie inzichtelijk voor u maakt. Wij noemen deze zorgverlener bij Isala Oncologisch centrum een regieverpleegkundige oncologie.

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Meestal is de regieverpleegkundige een gespecialiseerd verpleegkundige, soms een verpleegkundig specialist. Een verpleegkundig specialist heeft zowel verpleegkundige als medische kennis. Zij is in staat om sommige taken op het gebied van controle en behandeling van de arts over te nemen. Dit gebeurt altijd in nauw overleg met de specialist.

Foto regieverpleegkundige Antoinette Holterman Regieverpleegkundige Antoinette Holterman werkt binnen het team Mammapolikliniek

Ervaringen