Contact
  1. 8304-MRI-onderzoek van borst

Binnenkort heeft u een MRI-onderzoek van uw borst(en). Uw (huis)arts heeft u verteld, waarom dit onderzoek bij u nodig is. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt. Lees de folder goed om u op het onderzoek voor te bereiden.

Wat is een MRI?

Met een MRI maken we doorsnede-opnames, bijvoorbeeld van een orgaan of weefsel. De afkorting MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Voor het maken van de opnames worden dan ook een magneetveld en radiogolven gebruikt. Een computer vormt uit deze signalen een beeld van het lichaam. Er worden dus geen röntgenstralen gebruikt. Het onderzoek is veilig en pijnloos.

Vooraf

  • Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn laat ons dat dan tijdig weten. Om alle risico's te vermijden is het beter om tijdens de eerste 13 weken van de zwangerschap geen MRI-onderzoek te laten uitvoeren. 
  • Wanneer het (bloed)prikken bij u moeilijk gaat, laat ons dit van te voren weten.
  • Laat metalen en magnetiserende voorwerpen zoveel mogelijk thuis.

Heeft u medische implantaten?

De magnetische straling kan een geïmplanteerd medisch apparaat ontregelen. Metalen voorwerpen of metaalsplinters in het lichaam kunnen zich verplaatsen en zo schade aanrichten.
Het gaat bijvoorbeeld om:

  • een pacemaker;
  • een (niet afkoppelbare) insulinepomp;
  • gehoorbeenimplantaten;
  • een kunstgewricht (binnen 6 weken na de operatie);
  • een glucosemeter (bijvoorbeeld een Freestyle Libre);
  • een neurostimulator;
  • vaatclips in het hoofd.

In sommige gevallen is een MRI-onderzoek toch mogelijk. Uw behandelend arts overlegt hierover met de radioloog.
Als u twijfelt of u in de MRI mag, neem dan contact met ons op.

De dag van het onderzoek

Meld u een kwartier voor de afgesproken tijd in het ziekenhuis. In de folder ‘Aanmelden bij de digitale aanmeldzuil’ leest u, hoe u zich meldt voor uw afspraak.

Wat neemt u mee:

  • uw identiteitsbewijs;
  • makkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld een joggingbroek of een pyjama. Deze kleding kunt u dragen tijdens het onderzoek. Het is belangrijk dat er geen metaal zoals knopen, ritsen en opdruk in de kleding zit.

Voor het onderzoek

Omdat de MRI een grote magneet is, mogen er geen magnetiserende voorwerpen mee de MRI-ruimte in. Ze zouden ongelukken kunnen veroorzaken. Laat metalen voorwerpen daarom zoveel mogelijk thuis. Voorbeelden van metalen of magnetiserende voorwerpen zijn:

  • muntgeld, creditcards;
  • sieraden/piercings;
  • sleutels;
  • horloge;
  • haarspelden;
  • gekleurde contactlenzen;
  • mascara (bevat vaak metaaldeeltjes);
  • beugels van bh's;
  • gezichtscrème/bodylotion met glittertjes.

Uw kunstgebit, hoorapparaat of bril kunt u in een afsluitbare kleedkamer achterlaten.
Door de MRI kunnen mobiele telefoons, creditcards, bankpassen en andere pasjes met magneetcodering kapotgaan. Laat ze daarom achter in de kleedkamer. Of laat ze thuis, als u ze niet per se nodig heeft.

Contrastvloeistof

Voor dit MRI-onderzoek krijgt u een contrastvloeistof toegediend. U krijgt hiervoor een infuus geprikt in de arm, welke tot een kwartier na toediening van het contrastmiddel in uw arm blijft zitten. Van het inspuiten van de contrastvloeistof voelt u niets. 

Het onderzoek

U gaat op uw buik op de onderzoekstafel liggen met uw handen boven uw hoofd. Voor het onderzoek is het nodig, dat uw bovenlichaam ontbloot is. Het is belangrijk dat u zo gaat liggen dat u lekker ligt, want u moet tijdens het onderzoek heel stil liggen. Als u goed ligt, schuift de laborant de tafel in de tunnel van de MRI. Deze tunnel is aan het hoofd- en voeteneinde open.
Als u niet in een kleine ruimte durft, kan dit soms moeilijk zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts. Hij kan u een rustgevend middel geven. Ook kunt u misschien een begeleider meenemen naar het onderzoek. Deze persoon zit dan aan het hoofd- of voeteneinde van de tunnel.

Bij kinderen mag één van de ouders mee naar binnen.

Tijdens het onderzoek kan de laborant via een intercom met u praten. De laborant kan u ook zien tijdens het onderzoek. U voelt niets van het onderzoek. Tijdens het maken van de beelden hoort u een zeer sterk kloppend geluid. Om minder last van dit geluid te hebben en uw gehoor te beschermen, krijgt u een koptelefoon op en/of oordopjes in. U kunt door deze koptelefoon ook naar muziek luisteren. Wanneer u dat prettig vindt, kunt u een eigen cd meenemen. Die kan de laborant laten horen tijdens het onderzoek.

Hoelang het onderzoek duurt, hangt af van het lichaamsdeel dat gescand moet worden. Dit kan verschillen van een kwartier tot een uur.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek mag u meteen naar huis. U merkt dan niets meer van het onderzoek.

De uitslag

De (huis)arts die het MRI-onderzoek voor u heeft aangevraagd, krijgt de uitslag toegestuurd. Deze arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. 

Goed om te weten

Een onderzoek en/of behandeling kost geld. Deze kosten worden misschien niet, of alleen voor een deel, door uw zorgverzekeraar vergoed. En vallen onder uw 'eigen risico'. Wat wel en wat niet vergoed wordt, kan per verzekering verschillen. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Op de afdeling Radiologie werken ook stagiair(e)s. Heeft u er bezwaar tegen dat een stagiair(e) bij uw onderzoek is? Vertel dit dan aan de laborant die u ophaalt uit de wachtkamer.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel

Radiologie
088 624 96 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 3 maart 2023 / 8304