Contact

Biopsie

  1. Biopsie

Wat is een biopsie?

Een biopsie is een behandeling waarbij een of meerdere stukjes weefsel worden weggenomen uit het lichaam. Dit stukje weefsel noemen we een biopt. Meestal wordt een biopsie uitgevoerd om te onderzoeken of u een ontstekingsziekte of kanker heeft.
Een biopsie kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • met een holle naald;
  • via een klein sneetje;
  • tijdens een (kijk)operatie.

Welke manier gebruikt wordt, hangt af van de plek waar het weefsel zit. Een biopsie kan worden uitgevoerd door een radioloog, maar ook door een arts van het specialisme waar u onder behandeling bent, bijvoorbeeld een uroloog, chirurg of een longarts.

Waarom een biopsie?

Uw arts kan met een biopsie laten onderzoeken of het weefsel ziek is of niet. Dit gebeurt in het laboratorium door de patholoog. We noemen dit ook wel histologisch onderzoek of weefselonderzoek.
De patholoog kan nagaan of het weefsel speciale kenmerken heeft, bijvoorbeeld van een tumor. De informatie uit het onderzoek is belangrijk om te bepalen of en welke ziekte u heeft en welke behandeling mogelijk is.

Hoe gaat een biopsie?

Het kan handig zijn om tijdens de biopsie het lichaam van binnen zichtbaar te maken. Dan wordt tijdens de biopsie ook een echografie gebruikt. Op een beeldscherm ziet de arts zo precies wat hij doet. Soms vindt een biopsie plaats via een endoscopie (darmonderzoek).

Een biopsie kan pijnlijk zijn. Daarom krijgt u meestal een lokale verdoving of vindt de behandeling plaats onder algehele narcose. Dit hangt af van de plaats van de biopsie en de manier waarop de biopsie wordt uitgevoerd. Soms moet u na een biopsie even in het ziekenhuis blijven.

Uitslag van de biopsie

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Uw arts bespreekt de uitslag van dit onderzoek met u.