Contact
  1. 5664-Rectumzuigbiopt bij kinderen

Onderzoek van de endeldarm

​Een rectumzuigbioptie is een onderzoek van het laatste deel van de endeldarm (het rectum). Een arts voert dit onderzoek uit. Hij/zij gebruikt daarvoor een tangetje dat een doorsnede heeft van een potlood. Aan het uiteinde van dit tangetje zit een klein mesje waarmee de arts een stukje weefsel (biopt) uit het slijmvlies kan knippen. Dit weefsel wordt vervolgens onderzocht, waarbij er met name gekeken wordt naar de zenuwvezeltjes.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het nodig dat de endeldarm redelijk leeg is. Als er langdurig geen ontlasting is geweest, is het nodig eerst een klysma toe te dienen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op de rug op een onderzoekstafel. Het tangetje wordt via de anus voorzichtig naar binnen geschoven. Daarna wordt er een stukje slijmvlies voorbij het mesje gezogen, dat vervolgens wordt afgeknipt. Dit vindt op drie verschillende afstanden van de anus plaats. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet het kind nog twee uur in het ziekenhuis blijven.

Mogelijke complicaties

Een rectumzuigbiopt is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld doordat bij het doorknippen van het stukje weefsel een wat groter bloedvat geraakt wordt waardoor er een bloeding optreedt. Daarom is het belangrijk om in de uren direct na het onderzoek in de gaten te houden of er veel bloedverlies optreedt. Enig bloedverlies via de anus is normaal.

Als er na het onderzoek klachten zijn of als er sprake is van veel bloedverlies, dan kun je contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft verricht, 088 624 50 50. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de dienstdoende kinderarts via de afdeling Spoedeisende Hulp, 088 624 50 00.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle of Kampen

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskunde
088 624 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 24 augustus 2022 / 5664