Contact
 1. 8243-Biopsie uit de slagader bij de slaap

Arteria temporalis biopsie

U bent via uw reumatoloog of internist naar de chirurg verwezen voor een biopt van de slagader ter hoogte van uw slaap (gebied naast het oog aan de buitenzijde van de schedel). De biopt kan uitwijzen of de slagader ontstoken is.

Een ontstoken slagader ter hoogte van uw slaap kan klachten geven als: 

 • een verminderd gezichtsvermogen;
 • hoofdpijnklachten; 
 • kaakpijn;
 • verdenking op spierreuma;
 • pijn in de slaapregio.

Wat houdt een biopsie in?

Bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel weggenomen. Dit noemen we een biopt. Dit betekent dat de chirurg een klein stukje weefsel uit het bloedvat bij uw slaap weghaalt voor verder onderzoek. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Als het stukje weefsel de typische kenmerken heeft van een bloedvatontsteking, dan is de diagnose definitief: arteritis temporalis. Soms is de ontsteking niet te zien in de biopsie. Toch kunt u dan een ontsteking hebben omdat de ontsteking net niet in het stukje weefsel zat dat is weggenomen.

Wat kunt u verwachten?

Voor de biopsie hoeft u niet te worden opgenomen. Na de ingreep kunt u weer naar huis. Door de plaatselijke verdoving kunt u zich na afloop wel wat duizelig voelen. Daarom is het prettig als er iemand met u meekomt die u thuis kan brengen. Hij/zij kan op u wachten in de wachtruimte.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

U mag gewoon eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt. Tijdens de ingreep mag u geen sieraden dragen. U kunt ringen, kettingen, armbanden en horloges het best thuis laten. Wij vragen u geen bodylotion, crème of make-up te gebruiken op de plaats waar de ingreep uitgevoerd zal worden.

Als u bloedverdunners gebruikt, vertelt uw reumatoloog of internist u of u hiermee moet stoppen en zo ja, hoeveel dagen voor de ingreep u moet stoppen.

De behandeling

Hoe verloopt de behandeling?

U wordt door een doktersassistent naar een behandelkamer op de polikliniek gebracht. Daarna mag u gaan liggen op de behandeltafel. Er wordt een felle lamp boven uw hoofd geplaatst. Aan de kant van het biopt zal eerst naar pulsaties (kloppingen) van het bloedvat worden gevoeld. Daarnaast kan met een echoapparaat naar de doorstroming van het bloedvat worden gezocht. Is dit gelukt, dan wordt op de plek van de operatie een lokale verdoving ingespoten.

De chirurg of arts-assistent verdooft het gebied waar de ingreep plaatsvindt. Daarna wordt het goed schoongemaakt en bedekt met een doek.

De prikken voor de verdoving zijn even pijnlijk. Daarna voelt u echter geen pijn meer. U merkt wel dat u behandeld wordt.
Het bloedvat wordt opgezocht en er wordt een stukje weefsel tussenuit gehaald. De wond wordt weer gesloten met een hechting die vanzelf oplost, u hoeft hiervoor niet terug te komen op de polikliniek Chirurgie. Mocht er een hechting gebruikt worden die niet oplost, dan kunt u deze bij de huisarts laten verwijderen.

De uitslag krijgt u van uw reumatoloog of internist (uw arts die de biopsie bij de chirurg heeft aangevraagd).

De biopsie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Complicaties

Kunnen er complicaties optreden? 

Zoals bij iedere ingreep kunnen complicaties optreden. Deze komen niet vaak voor en kunnen meestal behandeld of verholpen worden.

 • Er kan een kleine bloeduitstorting ontstaan en soms kan er een doof gevoel optreden rondom de wond of de oorlel. 
 • Andere complicaties zijn een nabloeding of wondinfectie.
 • Ook is er een heel kleine kans dat de zenuw die zorgt voor aansturing van de spieren in het gezicht wordt geraakt. Beschadiging van deze zenuw kan leiden tot een tijdelijk of blijvend hangend ooglid.

Natuurlijk nemen wij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om complicaties te voorkomen.

Pijn

Heb ik na de biopsie pijn?

Ongeveer één tot twee uur na de ingreep is de verdoving uitgewerkt. Het is mogelijk dat u last krijgt van napijn. Als u hier veel last van heeft, kunt u een pijnstiller nemen. Het beste kunt u een paracetamol nemen. Wij raden u aan om deze pijnstillers voor de ingreep alvast in huis te hebben. Neem geen Aspirine. Aspirine werkt bloedverdunnend en kan een nabloeding veroorzaken.

Wel en niet doen

Wat mag ik wel en wat niet na de biopsie?

Na de ingreep wordt u duidelijk verteld wat u thuis wel en niet mag doen.

 • Omdat u zich na de plaatselijke verdoving wat duizelig kunt voelen, kunt u beter niet zelf met de auto naar huis rijden (ook om verzekeringstechnische redenen raden wij u dit af).
 • Na 24 uur mag u zich gewoon weer douchen.
 • Als de wond na 48 uur droog is, hoeft er geen nieuwe pleister meer op. Als de wond gaat bloeden, kunt u het beste met een schone doek 10 minuten op de wond drukken.
 • Na de poliklinische ingreep hoort u wat de eventuele vervolgafspraken zijn.

Contact

Op de dag van de ingreep kunt u uw vragen stellen aan de chirurg, arts-assistent of aan de doktersassistent. Heeft u voorafgaande aan de ingreep of na afloop nog vragen of problemen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek van uw behandelend arts.

Zwolle

Reumatologie
088 624 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Interne geneeskunde
088 624 33 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
088 624 96 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Interne geneeskunde
088 624 45 45 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 18 maart 2022 / 8243