Contact
  1. 6626-Biopsie van de prostaat

​Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat en worden er prostaatbiopten afgenomen. Met behulp van dit inwendige onderzoek (zie ook folder 'Echografie van de prostaat') kunnen de prostaat en de omgeving ervan via de anus worden afgebeeld. Soms is het beeld van de inwendige echografie niet duidelijk genoeg om te zien wat er precies aan de hand is. Of het kan zijn dat de uroloog een kwaadaardig gezwel vermoedt. In die gevallen wordt er een biopsie gedaan.

Voorbereiding

Voor de biopsie is geen speciale voorbereiding nodig. Het kan wel zijn dat u, op verzoek van de uroloog, tijdelijk bent gestopt met bloedverdunnende middelen. Heeft de arts niks met u besproken, maar u slikt wel bloedverdunners? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie om dit te bespreken. Voorafgaand aan de biopsie slikt u antibiotica om een infectie te voorkomen. U krijgt daarvoor een recept.

Pijnstilling

De biopsie is niet pijnloos. Maar wordt meestal goed verdragen. Een verdoving in de prostaat is niet op voorhand nodig, maar het kan wel. U kunt voor pijnstilling, een uur voorafgaand aan de ingreep, twee tabletten van 500 mg paracetamol innemen.

Biopsie

Eerst beoordeelt de uroloog met een gehandschoende vinger via de anus de prostaat. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel (biopt) weggenomen via een naald. De uroloog brengt de naald via de sonde in de prostaat. Afhankelijk van de grootte van de prostaat worden er zes tot (meestal) tien biopten genomen. Het weefsel zal microscopisch worden onderzocht.

Na de biopsie kan er enkele dagen wat bloed in uw urine of ontlasting of bij de zaadlozing zitten.U krijgt na de ingreep een maandverbandje om eventueel bloedverlies op te vangen. Met name bij de zaadlozing kan bloedverlies langere tijd het geval zijn. Het advies is dan om extra te drinken. Bij bloedverlies adviseren wij u geen Ibuprofen te slikken of alcohol te drinken. Door de bloedverdunnende werking, vergroot dit de kans op langduriger nabloeding. Duurt het bloedverlies bij urine of ontlasting langer dan zeven dagen of krijgt u koorts boven de 38,5 graden Celsius, neem dan contact op met uw uroloog.

Nazorg

Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Zelf autorijden na de biopsie wordt afgeraden. Wij adviseren u om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis rijdt. Het is verstandig om de eerste twee dagen na de biopsie rustig aan te doen en niet te fietsen.

Uitslag

Het duurt ruim een week voordat de uitslag van het microscopisch onderzoek van het weefsel bekend is. U krijgt een nieuwe afspraak op de polikliniek Urologie, waarop de uroloog de uitslag van de biopsie met u bespreekt.

Verhinderd?

Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kunnen wij dan een andere patiënt helpen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Kampen

Urologie
088 624  27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 6626