Contact
 1. 6686-Behandelwijzer chemotherapie (PID): H1 Inhoudsopgave inleiding

Patiënten Informatie Dossier

​Inhoudsopgave

 • Hoofdstuk 1: Inhoudsopgave en inleiding
 • Hoofdstuk 2: Contact (deze informatie ontvangt u tijdens uw afspraak)
 • Hoofdstuk 3: Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?
 • Hoofdstuk 4: Kuurspecifieke informatie (deze informatie ontvangt u tijdens uw afspraak)
 • Hoofdstuk 5: Beschermende maatregelen
 • Hoofdstuk 6: Bijwerkingen en praktische informatie

Inleiding

U heeft zojuist van uw arts gehoord dat u chemotherapie krijgt. Samen met uw arts heeft u over de behandeling gesproken. Er komt dan veel informatie op u af. Het is onmogelijk om al deze informatie in een keer te onthouden. Daarom krijgt u dit Patiënten Informatie Dossier (PID). In dit dossier vindt u alle informatie om u voor te bereiden op de chemotherapie. Zo kunt u het thuis rustig nalezen.  Het PID is uw persoonlijk eigendom. Neem het mapje mee naar elk bezoek aan Isala. Wij vullen het mapje steeds aan met nieuwe informatie die u op dat moment nodig heeft. Zo is het PID steeds afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Begeleiding tijdens uw behandeling 

Wilt u ergens meer over weten? Dan kunt u terecht bij de regieverpleegkundige oncologie. De regieverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor mensen met kanker. Tijdens en na uw behandeling begeleiden ze u en uw naasten.
De regieverpleegkundigen oncologie kunnen:

 • u uitleg geven over uw behandeling;
 • u helpen met het omgaan van de gevolgen van uw ziekte;
 • de informatie die u van uw arts krijgt nog een keer uitleggen;
 • uw naasten helpen bij de verwerking van uw ziekte;
 • uw naasten steun bieden bij vragen en onzekerheden.

In deze Behandelwijzer spreken we over de arts en de verpleegkundige. De arts is meestal uw behandelend specialist, maar soms bedoelen we ook uw huisarts.
De verpleegkundige kan de oncologieverpleegkundige zijn die u op de afdeling ziet. Of de regieverpleegkundige oncologie die u vooral op de polikliniek ziet.
Tijdens uw behandelperiode kunt u naast de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis, ook contact hebben met uw huisarts, tandarts en thuiszorg. Het is belangrijk dat zij ook weten welke behandeling en adviezen u krijgt.

Chemotherapie

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling van kanker met cytostatica. Cytostatica zijn medicijnen die een celdodend effect hebben of de celdeling van kankercellen remmen. Na het toedienen van de chemotherapie komen de cytostatica in uw bloed terecht. Via het bloed worden de medicijnen door het hele lichaam verspreid. Zo kunnen zij kankercellen vrijwel overal in het lichaam bereiken.

Werking

Cytostatica grijpen in op de groei van kankercellen. Sommige cytostatica tasten de kankercel aan op het moment waarop de kankercel zich deelt. Andere cytostatica pakken de kankercel aan op een ander moment. Er zijn tientallen verschillende soorten cytostatica. Daarnaast reageren kankercellen ook verschillend op cytostatica. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken, wordt tijdens uw chemotherapie vaak een combinatie van verschillende cytostatica gebruikt. Deze vullen elkaars werking dan aan.

Bijwerkingen

Door de chemotherapie kunt u last krijgen van bijwerkingen. Of u bijwerkingen krijgt, kunnen we van te voren niet voorspellen. Of u wel of geen bijwerkingen heeft, zegt niets over hoe goed de chemotherapie werkt.

Wat is het doel van chemotherapie?

Een behandeling met chemotherapie kan gegeven worden:

 • met genezing als doel. Dit is een curatieve behandeling.
 • na een operatie om het risico te verkleinen dat de kanker terugkomt. Dit wordt adjuvante chemotherapie genoemd. Een adjuvante behandeling heeft net als een curatieve behandeling als doel: genezing.
 • vóór een operatie; dit wordt neo-adjuvant genoemd. 
 • Om de ziekte te remmen of de klachten te verminderen. Dit wordt gedaan als genezing niet meer mogelijk is. Dit is een palliatieve behandeling.

Uw arts en verpleegkundige bespreken uitgebreid met u met welk doel u chemotherapie krijgt.

Andere medicijnen

Andere medicijnen kunnen invloed hebben op de werking van cytostatica. Het is daarom belangrijk dat uw behandelend arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Ook als het gaat om pijnstillers, voedingssupplementen of vitaminetabletten. Voedingssupplementen en vitamines kunnen de werking van de chemotherapie tegengaan.

Kuur

Na het toedienen van de cytostatica volgt doorgaans een “rustperiode”. Deze rustperiode kan uit  enkele dagen of weken bestaan. Zo’n periode van toediening en rust noemen we een kuur. Over het algemeen schrijft uw arts u meerdere kuren voor.

Dagverpleging

Tijdens het toedienen van de chemotherapie, verblijft u op de afdeling Dagverpleging. Zorg dat u op tijd komt. Wij kunnen uw behandeling dan goed inplannen.  Op de Dagverpleging zijn geen bezoektijden. Maar als u het fijn vindt dat uw naasten bij u blijven tijdens de behandeling, kan die meestal wel. Overleg dit dan met de verpleegkundigen. In Isala Zwolle mogen twee bezoekers mee. In Isala Meppel is er wat minder ruimte en mag er één bezoeker mee.  We vragen u (en uw bezoek) wel rekening te houden met eventuele kamergenoten.

Begeleiding/bezoek

Als u op de verpleegafdeling Oncologie/hematologie ligt terwijl u chemotherapie krijgt, dan gelden de algemene bezoekregels. Op zaal mag u tijdens de bezoekuren twee bezoekers ontvangen.  Als u geïsoleerd wordt verpleegd, vertelt de verpleegkundige u de regels voor uw bezoek.

Met een filmpje laten wij u graag zien hoe de Dagverpleging van Isala Zwolle werkt. Zo weet u wat u te wachten staat. Op de dagverpleging van Isala Meppel is de werkwijze ongeveer hetzelfde. Bekijk het filmpje via deze link:  https://www.isala.nl/specialismen-en-centra/interne-geneeskunde/over-de-afdeling/dagverpleging/

Planning Chemotherapie

Op de dagverpleging werken planners/secretaresses. Zij plannen uw chemotherapie in. Bij het starten van de eerste chemokuur, krijgt u te horen op welke dagen en tijdstippen u in het ziekenhuis verwacht wordt.

Contact

Regieverpleegkundigen oncologie

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:
(bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

 Tabel van folder Behandelwijzer chemotherapie (PID): H1
Specialisme Zwolle                    ​Meppel
Gynaecologische oncologie t (038) 424 27 84 ​t (0522) 23 32 69
Hematologie t (038) 424 60 40 ​t (0522) 23 32 69
​Maag-, darm- en leveroncologie ​t (038) 424 27 87 ​t (0522) 23 32 69
​Mammapolikliniek ​t (038) 424 34 87 ​t (0522) 23 31 07
​Neurologische oncologie ​t (038) 424 27 85 ​t (0522) 23 32 69
​Urologische oncologie ​t (038) 424 27 86 ​t (0522) 23 32 69

Postadressen

Isala
T.a.v. mevrouw / de heer
Afdeling… , kamer …
Postbus 10400
8000 GK Zwolle

Isala Diaconessenhuis 
T.a.v. mevrouw / de heer
Afdeling… , kamer …
Postbus 502
7940 AM Meppel

Bezoekadressen

Isala
Dr. Van Heesweg 2
8075 AB Zwolle

Isala Diaconessenhuis
Hoogeveenseweg 38 (navigatieadres: Reggersweg 1)
7943 KA Meppel

Facebookpagina Isala Oncologisch centrum

Bekijk ook de facebookpagina van het Isala Oncologisch centrum voor de laatste ontwikkelingen en nieuws: www.facebook.com/isalaoncologischcentrum.

18 april 2019 / 6686 / P

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.