Contact
 1. 6686-Behandelwijzer chemotherapie (PID): H1 Inhoudsopgave inleiding

Patiënten Informatie Dossier

​Inhoudsopgave

 • Hoofdstuk 1: Inhoudsopgave en inleiding
 • Hoofdstuk 2: Contact (deze informatie ontvangt u tijdens uw afspraak)
 • Hoofdstuk 3: Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?
 • Hoofdstuk 4: Kuurspecifieke informatie (deze informatie ontvangt u tijdens uw afspraak)
 • Hoofdstuk 5: Beschermende maatregelen
 • Hoofdstuk 6: Bijwerkingen en praktische informatie

Inleiding

U heeft zojuist van uw arts gehoord dat u chemotherapie krijgt. Samen met uw arts heeft u ook over de behandeling gesproken. Er komt dan veel informatie op u af. Het is onmogelijk om al deze informatie in een keer te onthouden. Daarom krijgt u dit Patiënten Informatie Dossier (PID). In dit dossier vindt u alle informatie om u voor te bereiden op de chemotherapie. Zo kunt u het thuis op elk moment rustig nalezen.
Het PID is uw persoonlijk eigendom. Neem het mapje mee naar elk bezoek aan Isala. Wij vullen het dan steeds aan met de informatie die u op dat moment nodig heeft. Zo is het PID steeds afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Begeleiding tijdens uw behandeling 

Wilt u ergens meer over weten, dan kunt u terecht bij de regieverpleegkundige oncologie. Deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor mensen met kanker. Zij kunnen u en uw naasten begeleiden tijdens en na uw behandeling. U kunt bij hen terecht voor uitleg over uw behandeling en de gevolgen hiervan op uw dagelijks leven. Ook kunnen zij de informatie die u krijgt van uw arts verduidelijken en u en uw naasten helpen bij de verwerking van uw ziekte en de daarbij behorende emoties. Verder kunnen u en uw naasten bij hen terecht met vragen en onzekerheden.

In deze Behandelwijzer spreken we over de arts en de verpleegkundige. De arts is meestal de behandelend specialist, maar wij bedoelen daarmee soms ook de huisarts. De verpleegkundige kan de oncologieverpleegkundige zijn die u op de afdeling ziet, of de regieverpleegkundige oncologie die u vooral op de polikliniek ziet.

Chemotherapie

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling van kanker met zogenoemde cytostatica. Dit zijn medicijnen die een celdodend effect hebben of de celdeling remmen. Na toediening komen de cytostatica in het bloed terecht. Via het bloed worden zij door het hele lichaam verspreid en kunnen zij kankercellen vrijwel overal in het lichaam bereiken.

Cytostatica grijpen in op het groeiproces van kankercellen. Sommige tasten de kankercel aan op het moment waarop deze zich deelt. Andere hebben hun uitwerking op een ander tijdstip. Er zijn tientallen verschillende soorten cytostatica. Afhankelijk van het soort kanker kunnen één of meer cytostatica daarvan voor de
behandeling worden gebruikt. Kankercellen reageren verschillend op cytostatica. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken, wordt daarom vaak een combinatie van verschillende cytostatica toegepast. Deze vullen dan elkaars werking aan. Door het toedienen van de medicijnen kunnen bijwerkingen optreden. Het is niet voorspelbaar of dat bij u het geval zal zijn. Het optreden van bijwerkingen en de ernst daarvan zeggen niets over het effect van de behandeling op de ziekte.

Wat is het doel van chemotherapie?

Een behandeling met chemotherapie kan om verschillende redenen gegeven worden.

 • Chemotherapie met als doel genezing is een curatieve behandeling.
 • Adjuvante chemotherapie wordt na een operatie uit voorzorg gegeven om het risico te verkleinen dat de kanker terugkomt. Een adjuvante behandeling heeft net als een curatieve behandeling als doel genezing.
 • Ook bestaat de mogelijkheid van chemotherapie vóór een operatie; dit wordt neo-adjuvant genoemd.
 • Daarnaast wordt chemotherapie gegeven als palliatieve behandeling. In dat geval kan de behandeling de ziekte niet genezen, maar kan de ziekte wel geremd worden of kunnen de klachten verminderd worden.

Voordat de behandeling begint, informeren de specialist en de verpleegkundige u hier uitgebreid over.

Kuur

Nadat de cytostatica zijn toegediend, volgt doorgaans een “rustperiode” die uit enkele dagen of weken kan bestaan. Zo’n periode van toediening en rust noemen we een kuur. Over het algemeen zal uw arts u meerdere kuren voorschrijven.

Dagverpleging

Patiënten die voor een chemokuur komen, verblijven op de afdelingen Dagverpleging. Om uw behandeling en planning van die dag goed te laten verlopen is het belangrijk dat u op tijd komt. De Dagverpleging werkt niet met bezoektijden; wel kan familie in overleg aanwezig blijven bij de behandeling. In Isala Zwolle mogen twee bezoekers mee. In Meppel mag, vanwege de beperkte ruimte, één bezoeker mee.

Wij laten u graag zien hoe de Dagverpleging van Isala Zwolle werkt zodat u weet wat u te wachten staat:

Screenshot video dagverpleging

Contact

Regieverpleegkundigen oncologie

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:
(bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

 Tabel van folder Behandelwijzer chemotherapie (PID): H1
Specialisme Zwolle                    ​Meppel
Gynaecologische oncologie t (038) 424 27 84 ​t (0522) 23 32 69
Hematologie t (038) 424 60 40 ​t (0522) 23 32 69
​Maag-, darm- en leveroncologie ​t (038) 424 27 87 ​t (0522) 23 32 69
​Mammapolikliniek ​t (038) 424 34 87 ​t (0522) 23 31 07
​Neurologische oncologie ​t (038) 424 27 85 ​t (0522) 23 32 69
​Urologische oncologie ​t (038) 424 27 86 ​t (0522) 23 32 69

Postadressen

Isala
T.a.v. mevrouw / de heer
Afdeling… , kamer …
Postbus 10400
8000 GK Zwolle

Isala Diaconessenhuis 
T.a.v. mevrouw / de heer
Afdeling… , kamer …
Postbus 502
7940 AM Meppel

Bezoekadressen

Isala
Dr. Van Heesweg 2
8075 AB Zwolle

Isala Diaconessenhuis
Hoogeveenseweg 38 (navigatieadres: Reggersweg 1)
7943 KA Meppel

Facebookpagina Isala Oncologisch centrum

Bekijk ook de facebookpagina van het Isala Oncologisch centrum voor de laatste ontwikkelingen en nieuws: www.facebook.com/isalaoncologischcentrum.

11 december 2018 / 6686 / P

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.