Contact
 1. 7165-Borstkanker en opvliegers

Bijlage van het PID Borstkanker

Opvliegers zijn plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht, rode nek of hals en een koortsig gevoel. Ook kunt u last krijgen van hevig transpireren.
Hier leest u meer over de oorzaken van opvliegers en wat u er aan kunt doen.

Sommige mensen hebben af en toe last van opvliegers, anderen hebben ze op meerdere momenten per dag. Hoe lang een opvlieger duurt wisselt per persoon, ook de impact ervan op het dagelijks leven. Gevolgen van opvliegers kunnen zijn: slaapproblemen, moeheid en/of prikkelbaarheid.

Hormoonschommelingen

Tijdens de overgang ontstaan bij vrouwen hormoonschommelingen. Van de vrouwen in de overgang heeft 80% in meer of mindere mate opvliegers. De meeste opvliegers komen voor tijdens de overgang, tot een jaar na de laatste menstruatie (de menopauze). 5% van de vrouwen heeft na 10 jaar nog veel overgangsklachten.

Wat is de oorzaak van opvliegers?

Hoe opvliegers precies worden veroorzaakt is niet bekend. Waarschijnlijk zorgen hormoonschommelingen voor veranderingen in de gevoeligheid voor schommelingen in de lichaamstemperatuur. Bij borstkanker kunnen vrouwen én mannen opvliegers ontwikkelen. Er zijn verschillende oorzaken:

 • Een hormoonbehandeling kan opvliegers veroorzaken.
 • Chemotherapie zorgt ervoor dat vrouwen die nog niet in de overgang waren, versneld in de overgang komen. Hierdoor worden opvliegers meestal heviger ervaren dan bij een natuurlijke overgang.
 • Als de eierstokken worden verwijderd of worden behandeld met een middel dat de productie van vrouwelijke hormonen door de eierstokken stillegt, kunnen plotselinge en hevige overgangsklachten ontstaan.
 • Als vrouwen na de diagnose borstkanker moeten stoppen met de anticonceptiepil of hormoonvervangende medicijnen tegen overgangsklachten, kunnen hinderlijke overgangsklachten ontstaan.

Wat kunt u doen bij opvliegers?

 • Draag niet te warme kleding en draag laagjes, zodat u iets uit kunt trekken als u een opvlieger voelt aankomen. Draag katoenen kleding, dit reguleert de lichaamswarmte beter dan synthetische kleding. Ook helpt het als de kleding niet te strak zit.
 • Gebruik een katoenen dekbed of een dekbed dat warmte reguleert.
 • Als u merkt dat u na het drinken van koffie, thee of alcohol óf het eten van gekruide maaltijden meer opvliegers krijgt, kunt u ervoor kiezen om dit te minderen of te laten staan.
 • Het kan prettig zijn een waaiertje of flesje water mee te nemen. Ook kunt u polsen afspoelen met koud water voor een snellere verlichting tijdens een opvlieger. Ook zijn er via internet verkoelende sjaaltjes verkrijgbaar.
 • Probeer tijdens een opvlieger zoveel mogelijk te ontspannen. Maak het bespreekbaar in uw omgeving.
 • Gebruik van preparaten of supplementen op sojabasis worden afgeraden bij hormonale therapie.

Als de opvliegers veel last geven en de genoemde adviezen geen verbetering geven, maak dan een afspraak met uw regieverpleegkundige of arts.

Meer lezen?

Lees dan de patiëntenfolder 'Overgangsklachten' op de website van Isala. Of bekijk de Publieksacademie over de overgang:

Screenshot video Isala Publieksacademie -De overgang- Deel 1

Deel 2:

Screenshot video Isala Publieksacademie -De overgang- Deel 2

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent. U vindt de contactgegevens in hoofdstuk 1 van het PID Borstkanker.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7165 / P