Contact
  1. 7194 Jong en kanker

Als je tussen de 18 en 39 jaar bent en te horen krijgt dat je kanker hebt, ontstaan er allerlei vragen. Juist dan heb je zorg en ondersteuning nodig die ook past bij de fase in jouw leven. Zorg die past bij wie jij bent en wat jij nodig hebt. Meer informatie hierover vind je in deze folder.

Jong en kanker

Je bent tussen de 18 en 39 jaar en hebt te horen gekregen dat je kanker hebt. Plotseling staat jouw wereld helemaal op zijn kop. Je zult waarschijnlijk allerlei normale vragen hebben in een abnormale situatie. Denk aan vragen over school, werk, eten, sport, zelfstandigheid, het kopen van een huis, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb jij zorg nodig, die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en ook na de kanker. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.

Wat is AYA-zorg?

Speciaal voor jongvolwassenen is daarom AYA-zorg ontwikkeld. AYA betekent Adolescents & Young Adults. AYA’s zijn dus jongere mensen van 18 tot 39 jaar.
Als je jong bent en kanker krijgt, ervaar je vaak andere problemen dan ouderen. Kanker en de behandelingen kunnen van grote invloed zijn op jouw leven. Het is helemaal niet gek dat je op jongere leeftijd op een andere manier nadenkt over kanker. Juist omdat je nog een heel leven voor je hebt, zijn je vragen anders en wil je begeleiding die daar bij past.

AYA-zorg gaat uit van de mens als geheel. AYA-zorg is gericht op het zo goed mogelijk behandelen van de ziekte én op de gevolgen van kanker op jouw leven.

Vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je kanker hebt, luisteren we goed naar jouw vragen en behoeftes. Dat doen we met thema’s zoals Emoties, Spiritualiteit, Uiterlijk, Werk, Opleiding, Relaties en Seksualiteit. Het gaat om ‘Ik-en-mijn…’ thema’s in jouw leven tijdens en na de kanker. Meer informatie over deze thema’s vind je op www.ayazorgnetwerk.nl.

Wij helpen je met het vinden van de juiste informatie of persoonlijke begeleiding. Maar je kunt ook deelnemen aan activiteiten waar je andere AYA’s ontmoet.

Waar vind je AYA-zorg?

Je vindt AYA-zorg in de acht academische ziekenhuizen, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL) en steeds meer algemene ziekenhuizen zoals Isala. Deze ziekenhuizen vormen in Nederland samen het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk.
Het AYA Zorgnetwerk is opgedeeld in zes regio’s. In elk regio zijn er één of meer ziekenhuizen die AYA-zorg aanbieden. Daardoor is deze zorg ook bij jou in de buurt, zo dichtbij als mogelijk.

Wanneer je in Isala wordt behandeld voor kanker, heb je een vast aanspreekpunt: een regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Deze verpleegkundige weet veel over jouw ziekte en de behandeling daarvan.
Je aanspreekpunt kan je eventueel de weg wijzen naar andere zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis, die jou kunnen helpen met bepaalde thema’s. Als dat nodig is kun je, na overleg, ook een doorverwijzing krijgen naar de AYA-poli in een academisch ziekenhuis.

Meer informatie

Meer informatie over AYA-zorg vind je op de volgende websites:

www.ayazorgnetwerk.nl
Wil je andere AYA’s ontmoeten? Bekijk dan ook eens de uitgebreide folder over AYA-zorg met meer informatie over de AYA community en de AYA lounge.

www.jongerenenkanker.nl
De Stichting Jongeren en Kanker is de patiëntenorganisatie voor jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar die kanker hebben (gehad) en hun naasten. Dit doet de organisatie door te informeren, de belangen van jongvolwassen te behartigen en het organiseren van on- en offline activiteiten. Tijdens sommige activiteiten kun je ook andere AYA’s ontmoeten.
Jongeren en Kanker werkt samen met het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk en andere patiëntenorganisaties voor mensen met kanker. Jongeren en Kanker is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) organisaties.

www.intermezzo-zwolle.nl
Ook in Zwolle wordt een AYA lounge georganiseerd. Deze vindt plaats in het Nazorgcentrum IntermeZZo. Dit nazorgcentrum ligt op loopafstand van Isala ziekenhuis. Meer informatie hierover vind je op de website van het nazorgcentrum.

Contact

Is AYA-zorg iets voor jou?
Als je interesse hebt in AYA-zorg, dan kun je contact opnemen met de volgende contactpersonen in Isala:

Diana Hovenga-Pierik
Regieverpleegkundige oncologie
088 624 34 87

Helle-Brit Fiebrich-Westra
Internist-oncoloog
088 624 60 40

Of stuur een mail naar: ayazorg@isala.nl

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7194