Contact

Huidkanker

  1. Huidkanker

Hoe ontstaat huidkanker?

Nederland is één van de koplopers in Europa qua aantal huidkankerpatiënten. Jaarlijks horen ongeveer 55.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Tien jaar geleden waren dit er nog 34.000. 'Het aantal mensen met huidkanker neemt flink toe’, vertelt dermatoloog Jorrit Terra. ‘Gelukkig betreft het overgrote deel, zo’n negentig procent, basaalcelcarcinomen en plaveiselcarcinomen. Vormen van huidkanker die in vrijwel alle gevallen goed te behandelen zijn.'

'Onverstandig zongedrag is nog altijd de grootste veroorzaker. Nederlanders gaan vaker op vakantie naar de zon, waar we onze bleke winterhuidjes volop blootstellen aan de zon met hoge UV-kracht. Dat is ongeveer het slechts wat je je huid kunt aandoen.'

Huidkanker staat in de top drie van kankers bij jongeren. En melanoom is de snelst stijgende kanker in de leeftijdsgroep 30-60 jaar, vooral bij vrouwen onder de 40 jaar.

Samen met de Mohs klinieken heeft Isala Dermatologisch centrum de app Mijn Huidkanker gemaakt. In deze app staat meer informatie over huidkanker en mogelijke behandelingen. 

Melanoom

In zo’n tien procent van de gevallen is er sprake van een melanoom. Een melanoom is een agressief groeiende tumor die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien. Het is de meest levensbedreigende vorm van huidkanker. Per jaar wordt in Nederland zo’n 7000 keer een melanoom vastgesteld. Jaarlijks overlijden ongeveer 900 mensen aan deze vorm van huidkanker.

Melanoomcentrum

Er zijn in Nederland 14 melanoomcentra. Deze centra hebben de bevoegdheid om patiënten met uitgezaaid (gemetastaseerd) melanoom te behandelen. Isala is één van deze centra. Hier werken dermatologen, chirurgen en internist-oncologen samen om voor elke patiënt een op maat gemaakt behandelplan te maken. Zo werken Isala Dermatologisch centrum en Isala Oncologisch centrum samen om deze groep patiënten de beste behandeling te geven.

Zorgpad huidkanker

De behandeling van huidkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Hoe uw zorgpad verloopt, hangt af van uw huidafwijking. 

U bent door uw huisarts verwezen met een verdachte plek. De huisarts zal u over het algemeen verwijzen naar de polikliniek Dermatologie. De planners en/of dermatoloog bekijken uw verwijzing en plannen een afspraak met u in. 

De dermatoloog controleert de huid op afwijkingen. Dit gebeurt met het blote oog, maar ook met behulp van een dermatoscoop. Dit is een vergrootglas met lichtbron waarmee wat dieper in de huid gekeken kan worden. Er zijn structuren te zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Bij een verdachte huidafwijking nemen wij in veel gevallen een stukje huid afgenomen (biopt) voor onderzoek. Wij bellen u over de uitslag/diagnose. Afhankelijk van de diagnose maken wij daarna samen met u een behandelplan.

U heeft van de dermatoloog te horen gekregen dat u huidkanker of een voorstadium van huidkanker heeft. Er zijn veel verschillende vormen van huidkanker en voorstadia. Voor elke vorm hebben we passende behandelmogelijkheden.

Welke huidaandoeningen bestaan er:

Registratie

Als u de diagnose huidkanker krijgt, noteren zorgverleners diverse gegevens in uw medisch dossier. Sommige gegevens worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse kankerregistratie. Om onderzoek te kunnen doen naar kanker. Zo kunnen betere inzichten en effectievere behandelingen ontstaan. En dat leidt uiteindelijk tot betere zorg voor patiënten met kanker. De commissie die toezicht houdt op deze registratie, bewaakt de bescherming van uw privacy. Dat doen zij aan de hand van wettelijke regels die daarvoor van toepassing zijn. Wilt u meer lezen over deze registratie? Lees dan de folder 'Registratie van kanker' van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Er zijn ook andere registraties (per ziektebeeld) die landelijk worden uitgevoerd voor kwaliteitscontrole en verbetering. U kunt eventueel bezwaar maken tegen opname van uw gegevens in deze registraties. Bespreek dit met uw medisch specialist.

Welke behandeling u krijgt, hangt af van uw huidaandoening. Uw zorgverlener bespreekt met u de verschillende mogelijkheden. 

Of er na uw behandeling nacontroles nodig zijn, hangt af van uw huidafwijking. U krijgt deze informatie van uw zorgverlener. 

De dermatoloog zal u adviseren om zelf uw huid goed te controleren op nieuwe of veranderde plekken. Meer informatie leest u in deze folder

 

 

Meer lezen?

Lees het volledige interview met Jorrit Terra als u meer over huidkanker en zongedrag wilt lezen. Of lees het verhaal van Marijne Timmer. Puur toevallig ontdekte haar huisarts de kennelijk wat merkwaardig uitziende moedervlek van 7 millimeter doorsnee, toen ze voor heel iets anders kwam.