Contact

Huidkanker

  1. Huidkanker
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Hoe ontstaat huidkanker?

Nederland is één van de koplopers in Europa qua aantal huidkankerpatiënten. Jaarlijks horen ongeveer 55.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Tien jaar geleden waren dit er nog 34.000. 'Het aantal mensen met huidkanker neemt flink toe’, vertelt dermatoloog Jorrit Terra. ‘Gelukkig betreft het overgrote deel, zo’n negentig procent, basaalcelcarcinomen en plaveiselcarcinomen. Vormen van huidkanker die in vrijwel alle gevallen goed te behandelen zijn.'

'Onverstandig zongedrag is nog altijd de grootste veroorzaker. Nederlanders gaan vaker op vakantie naar de zon, waar we onze bleke winterhuidjes volop blootstellen aan de zon met hoge UV-kracht. Dat is ongeveer het slechts wat je je huid kunt aandoen.'

Huidkanker staat in de top drie van kankers bij jongeren. En melanoom is de snelst stijgende kanker in de leeftijdsgroep 30-60 jaar, vooral bij vrouwen onder de 40 jaar.

Melanoom

In zo’n tien procent van de gevallen is er sprake van een melanoom. Een melanoom is een agressief groeiende tumor die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien. Het is de meest levensbedreigende vorm van huidkanker. Per jaar wordt in Nederland zo’n 7000 keer een melanoom vastgesteld. Jaarlijks overlijden ongeveer 900 mensen aan deze vorm van huidkanker.

Melanoomcentrum

Er zijn in Nederland 14 melanoomcentra. Deze centra hebben de bevoegdheid om patiënten met uitgezaaid (gemetastaseerd) melanoom te behandelen. Isala is één van deze centra. Hier werken dermatologen, chirurgen en internist-oncologen samen om voor elke patiënt een op maat gemaakt behandelplan te maken. Zo werken Isala Dermatologisch centrum en Isala Oncologisch centrum samen om deze groep patiënten de beste behandeling te geven.

Meer lezen?

Lees het volledige interview met Jorrit Terra als u meer over huidkanker en zongedrag wilt lezen. Of lees het verhaal van Marijne Timmer. Puur toevallig ontdekte haar huisarts de kennelijk wat merkwaardig uitziende moedervlek van 7 millimeter doorsnee, toen ze voor heel iets anders kwam.