Contact
  1. 6462-Huidkanker

​Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Net als het plaveiselcelcarcinoom komt deze tumor vooral voor in het hoofd- en/of halsgebied. Hier leest u meer over de behandeling van deze huidtumoren.

Soorten huidkanker

Basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen

Er bestaan twee typen huidtumoren die (meestal) in het hoofd- en/of halsgebied kunnen voorkomen: basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen. Beide soorten gedragen zich ongeveer hetzelfde. In het beginstadium zijn het vaak kleine bobbeltjes die op een pukkeltje lijken. Deze rode of vleeskleurige pukkeltjes, die donkerder zijn dan de huid eromheen, worden steeds groter en genezen vervolgens niet volledig. De aard van de tumor wordt meestal door microscopisch onderzoek van de huid bepaald.

Bij de basaalcelcarcinoom is er zelden sprake van uitzaaiingen. Een plaveiselcelcarcinoom kan wel uitzaaien.

Behandeling

Meestal kunnen huidtumoren eenvoudig worden weggesneden. Hierna wordt de wond gehecht. Soms is na de operatie een huidtransplantatie nodig of wordt omliggend weefsel verplaatst. Met dit weefsel wordt de wond gesloten. Sommige huidtumoren worden door middel van bevriezing weggehaald. In enkele gevallen is het verstandig om de tumor met een speciale techniek te verwijderen, zoals Mohs chirurgie.

Melanoom

Melanoom kan ontstaan vanuit bestaande moedervlekken of als nieuwe pigmentvlek. Jaarlijks krijgen ongeveer 5000 mensen in Nederland een melanoom, dit aantal neemt nog steeds toe. De basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom komen (veel) vaker voor, maar zijn minder gevaarlijk dan melanoom. Net als voor alle vormen van kanker geldt ook bij melanoom dat vroege ontdekking de beste kans op genezing biedt (in geval van vroege ontdekking groter dan 90%). Voor meer informatie en behandeling van een melanoom verwijzen wij u naar de folder 'Melanoom'.

Mohs chirurgie

Bij sommige huidtumoren met een agressievere groei kunt u in het Dermatologisch centrum van Isala terecht voor Mohs chirurgie. Een geavanceerde behandeling waarbij de tumor met grote zekerheid verwijderd wordt. Tijdens deze behandeling, die vaak meerdere uren in beslag neemt en onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, wordt de tumor in laagjes verwijderd. Het weefsel wordt direct gecontroleerd op het laboratorium totdat de tumor geheel verdwenen is. Vervolgens wordt het wondgebied gesloten. Soms zal de sluiting door een andere specialist (plastisch chirurg, KNO-arts, oogarts of kaakchirurg) worden verricht.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Plastische chirurgie
088 624 56 36 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6462