Contact
  1. Huidkanker verwijderen met Mohs chirurgie

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 55.000 mensen de diagnose huidkanker. Meestal gaat het om basaalcelcarcinomen of plaveiselcarcinomen. Vormen van huidkanker die, mits in vroeg stadium, in bijna alle gevallen goed te genezen zijn. Het Mohs-centrum van Isala Dermatologisch centrum is één van de grootste Mohs-centra van Nederland. Hier halen ze deze tumoren heel precies weg.

Jorrit Terra

Bij schade door zonlicht denken de meeste mensen vaak aan melanoomhuidkanker (een kwaadaardige moedervlek), maar het basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom komen veel vaker voor. Deze kwaadaardige plekken kunnen overal ontstaan. De dermatoloog is de specialist in het diagnosticeren van huidkanker, chirurgische technieken en medicijnbehandelingen. Bij uitgebreide huidkanker werken dermatologen nauw samen met specialisten van Isala Oncologisch centrum.

Chirurgische methode

Dermatoloog Jorrit Terra: ‘Mohs-chirurgie is een chirurgische methode die de grootste kans geeft op een tumorvrij resultaat en tegelijkertijd een zo klein mogelijke operatiewond. Op één dag behandelen we meerdere patiënten tegelijkertijd. De patiënten worden om 8.30 uur door een gastvrouw ontvangen en verblijven hier de hele dag. Bij de eerste ronde verwijder ik bij iedereen de huidkankerplek met een krappe marge rondom. Daarna gaat het weggehaalde weefsel direct naar de medisch analist die er preparaten van maakt, die ik onder de microscoop bekijk. Zijn er nog tumorcellen in de snijranden te zien, dan gaat een patiënt door naar ronde twee. Dit traject van ‘nog een randje weghalen en onderzoeken’, herhalen we net zo lang tot alle snijranden schoon zijn.’ 

‘Het mooie van deze manier van opereren is dat je niet onnodig gezonde huid verwijdert, terwijl je wel zeker weet dat je alle tumorcellen weghaalt. Het recidiefpercentage na Mohs-chirurgie, dus hoe vaak een tumor terugkomt, is dan ook heel laag. Als Mohs gecertificeerd dermatoloog begeleid je de patiënt van de verwijdering van de tumor, het beoordelen van de snijranden, tot de sluiting van de wond. Van patiënten horen we achteraf regelmatig dat zowel de operatie als het litteken ze erg meevallen.’

Na de ingreep

Een week na de ingreep komt de patiënt terug voor het verwijderen van de hechtingen. ‘Het herstelproces en de pijn valt vaak mee. Wij adviseren om de eerste dagen na de ingreep rustig aan te doen. Zo is de kans op nabloeding klein en kan de wond mooi genezen. Na de behandeling van huidkanker zien wij patiënten vaak regelmatig terug. We bekijken dan het litteken na de ingreep en ook blijven we de gehele huid controleren. De kans dat de patiënt weer nieuwe huidkanker krijgt, is aanmerkelijk groter, dus wij houden de huid goed in de gaten.’ Dermatologen in Isala behandelen niet alleen huidkanker; zij doen ook veel aan voorlichting en preventie. Bijvoorbeeld door patiënten uit te leggen waar ze op moeten letten als zij hun huid thuis inspecteren.

Meer informatie

Lees meer over huidkanker in het interview met Dermatloog Jorrit Terra en in de patiëntenfolder Huidkanker of bezoek de site van het Dermatologisch centrum.

 

Gerelateerd nieuws