Contact
  1. 7230-Lokalisatie jodiumbron afwijking borst

​Als een afwijking in de borst niet voelbaar is, kan er een jodiumbron geplaatst worden om de afwijking te lokaliseren (markeren). Door de jodiumbron weet de chirurg tijdens de operatie precies waar de afwijking zich bevindt.

In Isala vindt lokalisatie plaats met behulp van een radioactieve jodiumbron (I125). Een jodiumbron is slechts 4 millimeter klein en geeft een lage dosis straling af. Deze lage dosis straling is niet gevaarlijk voor uzelf of uw omgeving. Tijdens de operatie kan de chirurg de straling meten met behulp van een zogenaamde 'probe'.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunners van de Trombosedienst, bespreek dan met uw chirurg of u de inname van deze medicijnen voor plaatsing van de jodiumbron moet stoppen. Overige bloedverdunners en alle andere medicijnen mag u innemen zoals u gewend bent.

Plaatsen van de jodiumbron

Het plaatsen van de jodiumbron vindt plaats op de afdeling Radiologie. De jodiumbron wordt door de radioloog met behulp van een naald in de tumor geplaatst. Tijdens een echografie wordt eerst de plaats van de tumor in de borst vastgesteld. De radioloog bekijkt of het noodzakelijk is om de huid eerst te verdoven. In dat geval zult u eerst het prikje voor de verdoving voelen. Daarna wordt een klein sneetje in de huid gemaakt om de naald met de jodiumbron in te brengen. Dit is gevoelig, maar doet geen pijn. Het plaatsen van de bron duurt maximaal een half uur.

Na het plaatsen van de bron worden twee controlefoto’s van de betreffende borst (mammografieën) gemaakt om de ligging van de bron te controleren. Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Belast uw borst en arm de eerste dagen na het onderzoek niet te intensief. Na de ingreep kan er een bloeduitstorting optreden op de plaats van de punctie. Wanneer de borst pijnlijk is, mag u paracetamol gebruiken, maximaal 4x daags 2 tabletten van 500 mg. Er is een kleine kans dat na de ingreep een infectie optreedt. Het is belangrijk om bij roodheid, zwelling van de borst of koorts contact op te nemen met de Mammapolikliniek.

Na plaatsen van de radioactieve jodiumbron duurt het minimaal tien dagen voordat de operatie plaatsvindt. Na de operatie van de borst wordt een foto gemaakt van het verwijderde stukje borstweefsel. Als alles goed is verlopen, is de jodiumbron zichtbaar op deze foto.

Belangrijk

Er is veel zorgvuldigheid vereist bij het omgaan met radioactieve bronnen. De volgende zaken zijn van belang:

  • Als u naar het buitenland reist, terwijl de bron zich nog in uw lichaam bevindt, is het noodzakelijk dat u een brief meeneemt waarin staat hoeveel straling de jodiumbron bevat. De douane kan hiernaar vragen, vooral bij controle op vliegvelden en in havens. Deze brief is beschikbaar bij de afdeling Nucleaire geneeskunde van Isala.
  • Wanneer u (onverwacht) wordt opgenomen in een ander ziekenhuis, terwijl de bron zich nog in uw lichaam bevindt, moet u aangeven dat er in Isala een radioactieve bron is geplaatst.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent. U vindt de contactgegevens in hoofdstuk 1 van het PID Borstkanker.

2 september 2019 / 7230

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.