Contact

Hormonale therapie (bij kanker)

  1. Hormonale therapie (bij kanker)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Hormonen

Hormonale therapie is de behandeling van kanker met hormonen. Dit noemen we ook wel hormoontherapie, hormonale behandeling of hormoonbehandeling.
Hormonen zijn stoffen die door een aantal klieren en organen worden gemaakt. Bijvoorbeeld

  • bijnierschors
  • eierstokken
  • schildklier
  • zaadballen.

Via het bloed komen de hormonen op plekken waar ze hun werk doen. Hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat:

  • bepaalde organen goed werken;
  • de stofwisseling en de menstruatiecyclus goed werken;
  • bepaalde organen of weefsels groeien of zich ontwikkelen.

Wat doet hormonale therapie?

Hormonale therapie is eigenlijk een anti-hormoon therapie. De medicijnen remmen of blokkeren de werking van hormonen, of ze verminderen de aanmaak ervan. Deze therapie wordt in Isala ingezet bij borstkanker en prostaatkanker.

Hormonale therapie werkt alleen bij tumoren die ‘hormoongevoelig’ zijn. In de borsten en het baarmoederslijmvlies van vrouwen en in de prostaat van mannen zitten eigen geslachtshormonen. Vaak hebben kankercellen in deze lichaamsdelen voor hun groei die geslachtshormonen nodig. Als dat zo is, wordt de tumor ‘hormoongevoelig’ genoemd.

Zolang het lichaam zelf geslachtshormonen maakt, kunnen de kankercellen zich delen en kan de tumor blijven groeien. Zonder die hormonen overleven de kankercellen minder goed of helemaal niet.

Hormonale therapie maakt hier gebruik van. Hormonale therapie remt de productie van bepaalde eigen hormonen af of vermindert de invloed ervan. De groei van de tumor of van eventuele uitzaaiingen neemt dan af. In het gunstigste geval kunnen de kankercellen zelfs helemaal verdwijnen.

Wanneer zet je hormonale therapie in?

Hormonale therapie kan naast of samen met andere behandelingen worden gegeven:

  • adjuvant: na de andere behandelingen;
  • neo-adjuvant: voor de andere behandelingen.

Het doel is de kans op genezing te vergroten en de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen.

Hormonale therapie wordt ook gebruikt als palliatieve behandeling. Deze behandeling heeft als doel het tijdelijk remmen van de ziekte en/of het verminderen of voorkomen van klachten.

Gerelateerde behandelingen