Contact

Hormonale therapie (bij kanker)

  1. Hormonale therapie (bij kanker)

Hormonen

Hormonen zijn stoffen die door een aantal klieren en organen worden gemaakt. Bijvoorbeeld door de:

  • bijnierschors
  • eierstokken
  • schildklier
  • zaadballen.

Via het bloed komen de hormonen op plekken waar ze hun werk doen. Hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat:

  • bepaalde organen goed werken;
  • de stofwisseling en de menstruatiecyclus goed werken;
  • bepaalde organen of weefsels groeien of zich ontwikkelen.

Wat doet hormonale therapie?

Hormonale therapie is de behandeling van kanker met medicijnen. Dit noemen we ook wel endocriene therapie. Hormonale therapie is eigenlijk een anti-hormoon therapie. De medicijnen remmen of blokkeren de werking van hormonen, of het maken van hormonen vermindert. Deze therapie wordt in Isala Oncologisch centrum ingezet bij bijvoorbeeld borstkanker en prostaatkanker.

Hormonale therapie werkt alleen bij tumoren die ‘hormoongevoelig’ zijn. Sommige soorten kanker hebben geslachtshormonen nodig om te kunnen groeien. De kankercellen hebben op hun celwand plekken zitten, waar de hormonen zich aan vastmaken. Deze plekken noemen we receptoren.

Zolang het lichaam zelf geslachtshormonen maakt, kunnen de kankercellen zich delen en kan de tumor blijven groeien. Zonder die hormonen overleven de kankercellen minder goed of helemaal niet.

Hormonale therapie zorgt ervoor dat het maken van geslachtshormonen in het lichaam stopt, vermindert of blokkeert. Dit hangt af van het soort medicijn dat gebruikt wordt. De groei van de tumor of van eventuele uitzaaiingen neemt dan af. In het gunstigste geval kunnen de kankercellen zelfs helemaal verdwijnen.

Wanneer zet je hormonale therapie in?

Hormonale therapie kan naast of samen met andere behandelingen worden gegeven:

  • adjuvante behandeling: na de andere behandelingen;
  • neo-adjuvante behandeling: voor de andere behandelingen.

Het doel is de kans op genezing te vergroten en de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen.

Hormonale therapie wordt ook gebruikt als palliatieve behandeling. Deze behandeling heeft als doel het tijdelijk remmen van de ziekte en/of het verminderen of voorkomen van klachten.

Gerelateerde behandelingen

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!