Contact

Prostaatkanker

  1. Prostaatkanker

Kwaardaardige tumor

‘Kanker’ is een verzamelnaam voor veel ziekten met een gemeenschappelijke eigenschap: een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de prostaat. De prostaat is een klier – ook wel voorstanderklier genoemd – die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. Aan de voorkant ligt hij tegen het schaambeen aan, aan de achterkant tegen de endeldarm. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en maakt onderdeel uit van het mannelijke voortplantingssysteem.

Vast aanspreekpunt

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt.

Oncologische topzorg

Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg. Dit betekent dat alle nierkankeroperaties (waarbij een hele nier wordt verwijderd) plaatsvinden in Gelre Oncologisch centrum in Apeldoorn. En de prostaatkankeroperaties met de robot in Isala Oncologisch centrum in Zwolle. Door deze samenwerking concentreren wij specifieke operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen. Chirurgen die regelmatig dit soort tumoren verwijderen, zijn meer vertrouwd met de ingreep en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis.

Meer lezen?

‘Als het blijft zoals nu, dan vind ik het goed.’ Dat is de nuchtere conclusie van Willem Kwakkel nadat zijn prostaat operatief werd verwijderd. Hij woont in Apeldoorn, maar de operatie vond, dankzij de samenwerking tussen Isala Oncologisch centrum en Gelre ziekenhuizen, plaats in Zwolle. Lees het verhaal van patiënt Willem Kwakkel.

Meer informatie over prostaatkanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier Prostaatkanker van het Isala Oncologisch centrum.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!