-
Isala
-
Patiëntenfolders
-
5864-Prostaatkanker (PID): H3 Bijlage Radiotherapie
Patiënten Informatie Dossier
Een behandelmogelijkheid bij prostaatkanker is bestraling (radiotherapie). Bestraling is een plaatselijke behandeling en heeft als doel de kankercellen te vernietigen. De gezonde cellen blijven zo veel mogelijk gespaard. Hier leest u meer over radiotherapie bij prostaatkanker.
Bij uitwendige bestraling bestraalt de radiotherapeut het te behandelen gebied van buitenaf. Dit gebeurt met een gerichte stralenbundel die uit een bestralingstoestel komt. Hoe de bestralingsbehandeling eruitziet, hangt af van het type en grootte van de tumor. Het aantal behandelingen ligt tussen de 5 en 35 bestralingen. De behandelingsperiode duurt tussen 2,5 week tot 7 weken. De behandeling kan bestaan uit bestraling in combinatie met hormonale therapie.

Bekijk hierboven de video over uitwendige bestraling.
Goudmarkers
De ligging van de prostaat kan per dag variëren. Om tijdens de bestralingen precies te zien waar de prostaat zich bevindt, kunnen goudmarkers gebruikt worden. Dit zijn heel kleine staafjes van goud. Deze markers worden in uw prostaat ingebracht. Daarna zijn ze te zien op röntgen en MRI-scans.
Leest u voor meer informatie ook de folder ‘Inbrengen van goudmarkers’.
Voordat u start met de behandeling, heeft u een gesprek met de bestralingsarts (radiotherapeut) en een patiëntenvoorlichter van de afdeling Radiotherapie. In dit gesprek wordt de bestralingsbehandeling uitgelegd en kunt u ook uw vragen stellen.
Meer informatie over radiotherapie vindt u in de patiëntenfolder 'Bestraling van prostaatkanker'.
Inwendige bestraling
Een kleine groep patiënten komt in aanmerking voor inwendige bestraling (brachytherapie). Bij inwendige bestraling krijgt u in de prostaat kleine radioactieve bronnen (zaadjes). Bestraling vindt nu van binnenuit plaats; hiervan voelt u niets. Het inbrengen van de zaadjes gebeurt met een operatie. Vaak tijdens een dagopname. Voor de verdoving krijgt u meestal een ruggenprik.
Na ongeveer 6 maanden is de bestraling uitgewerkt. De zaadjes blijven achter in uw lichaam. Voor deze behandeling verwijzen wij u naar het Deventer ziekenhuis. Meer informatie over inwendige bestraling vindt u op de website van de afdeling Radiotherapie.

Laatst gewijzigd 14 februari 2025 / 5864 / P