Contact

Operatie met robot

  1. Operatie met robot
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Opereren met een robot

Tijdens een operatie met de robot worden kleine sneetjes gemaakt in het operatiegebied, bijvoorbeeld in de buik of de borst. Met speciale buisjes worden kleine operatie-instrumenten (pincet, schaar e.d.) via de sneetjes in het lichaam gebracht. Deze instrumenten zitten vast aan de robotarmen van de robot. Deze robotarmen kunnen heel gemakkelijk bewegen en 360 graden draaien.
De robot voert deze bewegingen en handelingen niet zelf uit. Tijdens de operatie zit de chirurg achter een speciaal bedieningspaneel (console) en bestuurt vanaf die plek de robot met ‘joysticks’. Operatieassistenten helpen bij het verwisselen van de operatie-instrumenten.
Isala maakt gebruik van de Da Vinci-robot.

Wanneer zet Isala de robot in?

Isala zet momenteel de Da Vinci-robot in bij de volgende operaties:

  • Isala Hartcentrum zet de robot in bij hartoperaties (bypassoperatie en ernstig lekkende mitralisklep) en bij het verwijderen van longkwabben (bijvoorbeeld bij longkanker). Isala Hartcentrum was het eerste hartcentrum in Nederland dat de robot ging inzetten bij hart- en longoperaties.
  • Isala Urologische oncologie zet de robot in voor het verwijderen van de prostaat of de nier. Isala Urologische oncologie behandelt ook patiënten van de Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn en Zutphen) met de robot.

Wat zijn de voordelen van de robot?

Opereren met de robot heeft meerdere voordelen:

  • Dankzij de Da Vinci-robot zijn maar kleine sneetjes nodig om te kunnen opereren. Hierdoor heeft u na de operatie geen grote wond en dus kleinere littekens. Opereren met de robot leidt in veel gevallen ook tot minder bloedverlies en bloedtransfusies, minder kans op ontstekingen, minder pijn, een korter ziekenhuisverblijf, sneller beter worden en sneller oppakken van normale dagelijkse activiteiten.
  • Voor urologische operaties geldt dat er minder kans is op incontinentie en impotentie.
  • Terwijl de chirurg de joysticks van het bedieningspaneel bedient, reageert de robot meteen op deze bewegingen. De robot zet de bewegingen van de hand, pols en vingers van de chirurg om in precieze bewegingen van de instrumenten. De robot vermindert ook eventuele trillingen. Dit betekent dat de robotarmen en instrumenten van de robot preciezer kunnen bewegen dan de hand van een mens.
  • De operatie-instrumenten kunnen meer dan 360 graden draaien. Dat kunnen handen niet. Met de instrumenten kan daardoor in een kleine ruimte, bijvoorbeeld het bekken, heel precies geopereerd worden.
  • De operatierobot heeft een speciale camera waarmee in de buik- of borstholte wordt gekeken. Het camerabeeld is driedimensionaal en levert een heel scherp, uitvergroot en gedetailleerd beeld op. Hierdoor heeft de chirurg een realistisch beeld van de buik- en borstholte.

Uw arts bespreekt met u of het mogelijk is dat u geopereerd wordt met de robot.