Contact

Operatie met robot

  1. Operatie met robot

Opereren met de robot

Tijdens een operatie met de robot worden kleine sneetjes gemaakt in het operatiegebied, bijvoorbeeld in de buik of de borst. Kleine operatie-instrumenten (pincet, schaar e.d.) worden via de sneetjes in het lichaam gebracht. Deze instrumenten zitten vast aan de robotarmen van de robot. Deze robotarmen kunnen heel gemakkelijk bewegen en 360 graden draaien.

De robot voert deze bewegingen en handelingen niet zelf uit. Tijdens de operatie zit de chirurg achter een speciaal bedieningspaneel (console) en stuurt vanaf die plek de robot aan. Operatieassistenten helpen bij het verwisselen van de operatie-instrumenten

Isala maakt gebruik van de Da Vinci-robot.

Wanneer zet Isala de robot in?

Isala zet de Da Vinci-robot in bij de volgende operaties:

  • Isala Hartcentrum zet de robot in bij hartoperaties (bypassoperatie en ernstig lekkende mitralisklep) en bij het verwijderen van longkwabben (bijvoorbeeld bij longkanker). Isala Hartcentrum was het eerste hartcentrum in Nederland dat de robot ging inzetten bij hart- en longoperaties.
  • Isala Urologische oncologie zet de robot in voor het verwijderen van de prostaat of de nier. Isala Urologische oncologie behandelt ook patiënten van de Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn en Zutphen) met de robot.

Wat zijn de voordelen van de robot?

Opereren met de robot heeft meerdere voordelen:

  • Dankzij de Da Vinci-robot zijn kleine sneetjes nodig om te kunnen opereren. Hierdoor heeft u na de operatie geen grote wond en dus kleinere littekens. Opereren met de robot leidt in veel gevallen ook tot minder bloedverlies en bloedtransfusies, minder kans op ontstekingen, minder pijn, een korter ziekenhuisverblijf, sneller beter worden en sneller oppakken van normale dagelijkse activiteiten.
  • Voor urologische operaties geldt dat er minder kans is op incontinentie en impotentie.
  • Doordat de chirurg de robot aanstuurt via het bedieningspaneel, reageert de robot meteen op de bewegingen van de chirurg. De robot zet de bewegingen van de hand, pols en vingers van de chirurg om in precieze bewegingen van de instrumenten..
  • De operatie-instrumenten kunnen meer dan 360 graden draaien. Dat kunnen handen niet. Met de instrumenten kan daardoor in een kleine ruimte zoals het bekken, heel precies geopereerd worden.
  • De operatierobot heeft een speciale camera waarmee in de buik- of borstholte wordt gekeken. Het camerabeeld is driedimensionaal en levert een heel scherp, uitvergroot en gedetailleerd beeld op. Hierdoor heeft de chirurg een realistisch beeld van de buik- en borstholte.

Uw arts bespreekt met u of het mogelijk is dat u geopereerd wordt met de robot.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!