Contact

Chemotherapie

  1. Chemotherapie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Behandeling tegen kanker

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica; medicijnen die kankercellen doden of de groei van kankercellen remmen. Iedere vorm van kanker wordt met een andere mix van cytostatica behandeld. Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest gebruikte manier om kanker te behandelen.

Toedienen van medicijnen

U krijgt de medicijnen via een infuus in een ader (intraveneus). De medicijnen verspreiden via het bloed door uw hele lichaam. Zo kunnen ze bijna overal de kankercellen ‘aanvallen’. Helaas worden ook gewone cellen aangetast door de chemotherapie. Patiënten kunnen hierdoor last van bijwerkingen krijgen en zich ziek voelen. Het is vaak niet te voorspellen welke bijwerkingen iemand krijgt. Nadat u de medicijnen heeft gekregen, volgt een periode om het lichaam te laten herstellen.

De medicijnen worden op maat gemaakt in de apotheek van Isala en toegediend op de dagverpleging. Vóór de behandeling wordt u uitgebreid voorgelicht door de specialist en regieverpleegkundige zodat u weet wat u kunt verwachten.

Behandelplan op maat

Soms is een combinatie van behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling, voor u de beste aanpak. Door de verschillende onderzoeken die u in Isala Oncologisch centrum heeft gehad, kan er een behandelplan op maat voor u gemaakt worden. De arts bespreekt dit voorstel met u.

Topklinisch ziekenhuis

In 2016 sloot Isala Oncologisch centrum zich aan bij het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Het CPCT is een nauwe samenwerking tussen gespecialiseerde centra en topklinische ziekenhuizen in onderzoek naar een gepersonaliseerde behandeling van kanker. Internist-oncoloog Helle-Brit Fiebrich is tevreden over de resultaten tot nu toe: ‘Het geeft zo’n goed gevoel dat we door de extra kennis de behandeling van de patiënt(e) direct kunnen personaliseren met (nieuwe) medicijnen. Zo kunnen we onze patiënten nóg betere zorg bieden.’

Dagverpleging

Wanneer patiënten voor een chemokuur komen, verblijven zij op de afdelingen Dagverpleging. Wij laten u graag zien hoe de Dagverpleging van Isala Zwolle werkt zodat u weet wat u te wachten staat.

Dagverpleging Isala