Contact

Chemotherapie

  1. Chemotherapie

Behandeling van kanker met medicijnen

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of de groei van kankercellen afremmen. Iedere vorm van kanker wordt met een andere mix van cytostatica behandeld. Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest gebruikte manier om kanker te behandelen.

Hoe wordt chemotherapie toegediend?

U krijgt de medicijnen via een infuus in een ader (intraveneus) en/of in de vorm van tabletten. De medicijnen verspreiden via het bloed door uw hele lichaam. Zo kunnen ze bijna overal de kankercellen ‘aanvallen’. Helaas worden ook gewone cellen aangetast door de chemotherapie. Patiënten kunnen hierdoor last van bijwerkingen krijgen en zich ziek voelen. Het is vaak niet te voorspellen hoeveel last iemand van bijwerkingen krijgt. Voordat de behandeling start, krijgt u uitgebreide informatie van uw arts, regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Nadat u de medicijnen heeft gekregen, volgt een periode om het lichaam te laten herstellen.

De medicijnen worden gemaakt in de ziekenhuisapotheek van Isala. Medicijnen via een infuus worden toegediend op de Dagverpleging. Wij laten u graag zien hoe de Dagverpleging werkt, zodat u weet wat u te wachten staat. U kunt dit zien in onderstaande video.

Dagverpleging Isala

Bij de behandeling van sommige kankersoorten is het ook mogelijk om thuis chemotherapie toegediend te krijgen. Informeer bij uw arts of verpleegkundige naar de mogelijkheden.

Behandelplan op maat

Soms is een combinatie van behandelingen voor u de beste aanpak, zoals chemotherapie en bestraling. Door de verschillende onderzoeken die u in Isala Oncologisch centrum heeft gehad, kan er een behandelplan op maat voor u gemaakt worden. Uw arts bespreekt dit behandelplan met u.

Smaaktest

Een behandeling met chemotherapie of bestraling kan uw smaak veranderen. Daardoor kan eten u tegenstaan of moeilijker worden. Voldoende eten is echter belangrijk voor uw herstel. Een smaaktest kan helpen bepalen wat u wel lekker vindt, zodat u toch voldoende blijft eten. Bekijk hier de film over voeding op de afdeling Oncologie. 

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!