Contact

Ablatie

  1. Ablatie

Behandeling bij hartritmestoornissen

Ablatie is een behandeling voor bepaalde hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren. De arts blokkeert de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. De cardioloog gebruikt een elektrodekatheder die radiofrequente energie afgeeft en zo littekenweefsel veroorzaakt. De hoogfrequente elektrische energie voelt u niet als elektriciteit. Door het maken van littekens schakelt de cardioloog het hartweefsel uit dat de ritmestoornis veroorzaakt. De ablatie kan op verschillende plekken in het hart plaatsvinden. Dit hangt af van de hartritmestoornis. De cardioloog bepaalt samen met u welke soort ablatietechniek het beste past bij uw klachten.

Ervaren en experts binnen vakgebied

Jaarlijks helpen wij duizenden patiënten die wij de hoogste kwaliteit van zorg, veiligheid en de nieuwste technologie bieden. Gegeven door betrokken en gepassioneerde specialisten. Niet voor niets verwijzen huisartsen, specialisten uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland hun patiënten door naar Isala Hartcentrum. Doordat wij jaarlijks veel patiënten zien, zijn onze artsen ervaren en experts binnen hun vakgebied.

Gespecialiseerde AF-polikliniek

Voor patienten met boezemfibilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd, heeft Isala Hartcentrum in Zwolle een speciale AF-polikliniek.Na doorverwijzing door uw huisarts, brengen wij op de AF-polikliniek uw hartconditie in één dag in kaart met een hartfilmpje, een echo, een inspanningstest (fietsproef) en bloeddruk- en schildklieronderzoek. Vervolgens stellen wij een persoonlijk behandelplan voor u op. Patiënten die onder controle staan op de AF-polikliniek blijken minder complicaties en betere overlevingskansen te hebben.Isala Diaconessenhuis in Meppel heeft ook een speciaal atriumfibrillerenspreekuur.

 

Katheterablatie – behandeling bij hartritmestoornissen

In overleg met uw cardioloog ondergaat u een behandeling voor hartritmestoornissen; een katheterablatie. Hoe kunt u zich voorbereiden en wat kunt u verwachten tijdens uw verblijf in het ziekenhuis?

Met deze fotoreportage krijgt u een beeld van de voorbereidingen, de ingreep, onze afdeling en de dagelijkse handelingen.

Patiënt ligt op bed

Aanmelden

U meldt zich aan bij de Centrale balie in de Centrale hal. De medewerker van de Centrale balie vraagt u plaats te nemen op een van de bankjes in de Centrale hal.

Aanmelden bij de receptie

Gastvrouw of -heer

Een gastvrouw of -heer haalt u op en begeleidt u verder tijdens de vooronderzoeken. U gaat onder andere naar de Bloedafname om bloed te laten prikken en er wordt een hartfilmpje gemaakt.

Gastvrouw loopt met patiënt mee

Wachtruimte

Na de vooronderzoeken neemt u plaats in de wachtruimte op de verpleegafdeling. De gastvrouw of -heer meldt u aan bij de secretaresse van de afdeling Shortstay.

Wachtruimte hartcentrum

Verpleegkundige

U wordt opgehaald door de verpleegkundige.

Patiënt schudt de hand van een verpleegkundige

Opnamegesprek

De verpleegkundige gaat met u in gesprek over uw opname. Tijdens het opnamegesprek brengt de verpleegkundige een naambandje aan om uw pols.

Gesprek met verpleegkundige

Kluisje

Op de kamer is een kluisje voor u aanwezig. U kunt hierin uw kostbaarheden zoals een horloge, telefoon of tablet opbergen.

Kluis

Infuus

U wordt voorbereid op de ingreep. De verpleegkundige brengt een infuus in uw arm, waardoor u straks medicijnen toegediend krijgt.

Infuus

Overdracht

Vlak voordat u naar de behandelruimte wordt gebracht, zorgt de verpleegkundige voor overdracht van uw (medische) gegevens aan de laborant van de elektrofysiologiekamer. U heeft inmiddels operatiekleding aan.

Overdracht

Elektrofysiologiekamer

De laboranten brengen u naar de elektrofysiologiekamer, waar de ingreep plaatsvindt.

Patiënt op bed wordt vervoerd naar de OK

Katheterablatie

Een katheterablatie duurt 3 tot 4 uur. Wij bellen uw contactpersoon zodra u weer op de afdeling bent.

Hoofdkapje

Terug naar de verpleegafdeling

Na de ingreep gaat u terug naar de verpleegafdeling. Uw hartritme wordt op afstand bewaakt via een telemetriekastje.

Controles

Eten en drinken

U mag weer eten en drinken.
Patiënt krijgt eten en drinken

Enkele uren rust

U heeft enkele uren bedrust en moet glooiend (niet plat) blijven liggen en het been/benen recht houden totdat het drukverband verwijderd is, dit om nabloedingen te voorkomen.
Patiënt ligt op bed

Controles

Na 4 uur bedrust mag u voorzichtig uit bed. De verpleegkundige voert een aantal controles uit.
Patiënt krijgt een drukband om

Afsluitend gesprek

De volgende dag wordt een hartfilmpje gemaakt. De physician assistant heeft een afsluitend gesprek met u over de behandeling en u heeft de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Patiënt krijgt toelichting van een arts

Ontslaggesprek

Voordat u naar huis gaat, heeft u een ontslaggesprek met de verpleegkundige. U ontvangt de ontslagpapieren. De leefregels voor thuis worden met u doorgenomen.

Patiënt ontvangt papieren en uitleg van de verpleegkundige
Patiënt ligt op bed
Aanmelden bij de receptie
Gastvrouw loopt met patiënt mee
Wachtruimte hartcentrum
Patiënt schudt de hand van een verpleegkundige
Gesprek met verpleegkundige
Kluis
Infuus
Overdracht
Patiënt op bed wordt vervoerd naar de OK
Hoofdkapje
Controles
Patiënt krijgt eten en drinken
Patiënt ligt op bed
Patiënt krijgt een drukband om
Patiënt krijgt toelichting van een arts
Patiënt ontvangt papieren en uitleg van de verpleegkundige

Meer informatie

Folders

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!