Contact
  1. 5847-Video-interactie begeleiding op afdeling Kindergeneeskunde

In deze folder leggen we u uit wat de achtergrond is van Video interactie begeleiding (ofwel VIB) en hoe het maken van een video-opname in zijn werk gaat.

 

Achtergrond

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u als ouder(s) met uw kind in het ziekenhuis terechtkomt. Vaak is het een ingrijpende gebeurtenis. Soms is er al een periode van onzekerheid en zorgen aan voorafgegaan. Deze gevoelens kunnen het contact met uw kind beïnvloeden. Onze artsen, verpleegkundigen en andere professionals doen hun uiterste best om uw kind zo goed mogelijk te behandelen en verzorgen. Maar ook u zelf kunt uw kind tijdens deze ziekenhuisperiode helpen door maximaal contact te hebben met uw kind. Een video-opname kan daarbij een hulpmiddel zijn.

Wat houdt VIB in?

De methode van de Video interactie begeleiding (VIB) bestaat eruit dat een korte video-opname (ongeveer tien minuten) wordt gemaakt van u en uw kind, bijvoorbeeld tijdens een spel-, eet- of verzorgingsmoment, omdat er dan veel spontaan contact is tussen u en uw kind. De opname wordt gemaakt door een daartoe opgeleide Video interactie begeleider, VIB'er. Op een later moment kijkt u samen met de VIB'er de video-opname terug. Ze laat aan de hand van de beelden zien welke initiatieven uw kind neemt om in contact te komen of te blijven. Tijdens het terugkijken worden de beelden regelmatig stopgezet, waardoor deze (kleine) signalen als het ware worden uitvergroot en daardoor duidelijker te zien zijn. U ziet op de beelden hoe uw kind op u reageert en leert hoe u uw kind kunt geruststellen of hoe uw kind ervan geniet om bij u te zijn. Zo kan VIB helpen bij de verwerking van de (spannende) periode tijdens de ziekenhuisopname. Ook kan het helpen uw zelfvertrouwen in de omgang met uw kind te behouden of te herstellen, en de band met uw kind te verstevigen.

Voor wie is VIB bedoeld?

De behandelend kinderarts, verpleegkundige of pedagogisch medewerker kan VIB onder andere aan u voorstellen:

  • als uw kind moeite heeft met eten of slapen;
  • als uw kind obstipatieproblemen of onbegrepen pijnklachten heeft;
  • als uw kind veel huilt;
  • als het team van de kinderafdeling denkt dat VIB kan helpen in het contact met uw kind.

Hoe gaat het in zijn werk?

U beslist als ouders of u van deze extra begeleiding gebruik wilt maken. Na uw schriftelijke toestemming maakt de VIB'er een afspraak wanneer er gefilmd zal worden en op welk moment er teruggekeken wordt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Zwolle

Kindergeneeskunde 
088 624 14 35 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 31 oktober 2022 / 5847