Contact
  1. 5906-Bronchoscopie bij kinderen

​Bronchoscopie betekent letterlijk kijken (scopie) in de luchtwegen (bronchiën). De kinderlongarts voert dit onderzoek uit met behulp van een bronchoscoop. Dit is een flexibele slang met aan het uiteinde een heel kleine camera waarmee de kinderlongarts in de luchtwegen kan kijken. Het doel is om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Ook kunnen stukjes slijmvlies weggenomen worden voor onderzoek op bacteriën, schimmels en virussen of voor onderzoek onder de microscoop. Hier vindt u meer informatie over het onderzoek.

Voorbereiding

Vóór het onderzoek moet uw kind onderzocht worden door een anesthesioloog, omdat de bronchoscopie onder narcose plaatsvindt. De anesthesioloog is de medisch specialist die verantwoordelijk is voor de verdoving.

Op de dag van het onderzoek moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat hij of zij vanaf 24.00 uur in de nacht vóór het onderzoek niet meer mag eten en drinken.

Aanmelden

Op de dag van het onderzoek meldt u uw kind aan bij een aanmeldzuil in de Centrale hal. Hiervoor heeft u een geldig identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) nodig. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.
U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de Centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Het onderzoek

De bronchoscopie wordt altijd uitgevoerd onder narcose. Wanneer uw kind slaapt, brengt de kinderlongarts via de mond of neus de bronchoscoop in, waarmee hij of zij in de luchtpijp en de vertakkingen daarvan kan kijken.
Als er ook trilhaaronderzoek plaatsvindt, zal er wat weefsel (een ‘hapje’) van het neusslijmvlies worden afgenomen. Daardoor kan uw kind na afloop van de procedure een bloedneus hebben of klagen over pijn in de neus.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek neemt circa dertig minuten in beslag.

Uitslag

Meestal bespreekt de kinderlongarts de uitslag van het onderzoek onmiddellijk na de bronchoscopie met u, tenzij hij van tevoren met u heeft afgesproken dat dit op een ander tijdstip zal gebeuren. Als er materiaal is weggenomen voor trilhaaronderzoek, duurt het enkele weken voor de uitslag hiervan bekend is.

Na het onderzoek

De meeste kinderen verdragen een bronchoscopie onder narcose zonder problemen. Soms hebben ze wat keelpijn na afloop. Het kan zijn dat, wanneer de kinderlongarts wat weefsel heeft afgenomen voor onderzoek, uw kind wat bloederig slijm ophoest. Dit is niets om u zorgen over te maken. Mocht dit echter langer dan een dag aanhouden of neemt het bloeden toe, dan moet u contact opnemen met de kinderlongarts via telefoonnummer 088 624 50 50. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de receptie via telefoonnummer 088 624 50 00.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde: t 088 624 50 50. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

Is uw kind door de huisarts of een medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Kindergeneeskunde in Zwolle of Kampen? Of is er een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft uw kind binnenkort een afspraak bij Kindergeneeskunde in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5906