Contact
  1. 5915-Frenulumplastiek

U heeft samen met uw arts besloten om bij u een frenulumplastiek te laten verrichten. Dit is een kleine ingreep waarbij het voorhuidsbandje (frenulum) aan de onderkant van de penis bij de voorhuid losser wordt gemaakt. Dit gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving.

Voorbereiding

  • U mag vóór de ingreep eten en drinken zoals u gewend bent.
  • Omdat u een plaatselijke verdoving krijgt, mag u na de ingreep niet zelf autorijden. Wij adviseren u dan ook om vooraf zorg te dragen voor vervoer naar huis.
  • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u dit melden aan uw arts. In overleg met uw arts moet u namelijk misschien tijdelijk stoppen met deze middelen.

Verloop van de ingreep

Tijdens de ingreep ligt u op een onderzoekstafel. Met een dun naaldje geeft de uroloog u een plaatselijke verdoving. Hierna maakt de uroloog een sneetje dat vervolgens met een aantal hechtingen wordt gesloten. Deze hechtingen lossen meestal na één tot twee weken op en hoeven dus niet verwijderd te worden. De ingreep duurt ongeveer vijftien minuten.

Nazorg

Na de ingreep wordt vaseline op het wondje aangebracht en wordt de voorhuid er weer overheen geschoven. De voorhuid dient meteen als ‘verband’. Het wondje kan een beetje nabloeden. Meestal is een gaasje in de onderbroek tegen de penis aan voldoende. Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen. U kunt de volgende dag of de dag daarna weer werken. Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven, zijn goedsluitende onderbroeken het meest geschikt (geen wijde boxershorts).

Verdere adviezen:

  • 2 dagen wond droog houden;
  • gedurende 4 dagen 2x per dag vaseline op de wond aanbrengen en zo nodig afdekken met een gaasje (u krijgt gazen en vaseline mee);
  • 1 week niet zwemmen of in bad;
  • 3 weken geen geslachtsverkeer;
  • als pijnstilling: Paracetamol. Zolang u bloedverlies heeft, raden wij u aan geen ibuprofen te slikken of alcohol te drinken. Door de bloedverdunnende werking vergroot dit namelijk de kans op een nabloeding.

Complicaties

De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms treedt een stoornis van de wondgenezing op in de vorm van een infectie of abces.

Als de pijn steeds erger wordt, als er pus of bloed uit de wond komt, als de penis steeds dikker wordt of als u koorts krijgt boven de 38,5 graden Celsius, dan moet u contact opnemen met uw uroloog.

Controle

Als een controle noodzakelijk is, krijgt u een afspraak mee voor het spreekuur van de uroloog.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Kampen

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 5915