Contact
  1. 6094-Opheffen van een vernauwde voorhuid (preputiumplastiek)

Een vernauwing in de voorhuid (preputium) kan zorgen voor pijn tijdens een erectie en geslachtsgemeenschap. Ook kan er door de vernauwing een ontsteking van de eikel of voorhuid optreden. Als u met uw arts heeft overlegd om deze vernauwing op te heffen, dan leest u meer informatie over deze behandeling.

Voorbereiding

  • De ingreep kan poliklinisch onder lokale verdoving plaatsvinden. Hierbij wordt de penis verdoofd door één of twee injecties te geven ter plaatse van de basis van de penis of op de plaats van de te maken sneetjes.
  • Omdat u een plaatselijke verdoving krijgt, mag u na de ingreep niet zelf autorijden. Wij adviseren u dan ook om vooraf zorg te dragen voor vervoer naar huis.

Oproep voor operatie

Zodra uw operatie gepland staat, ontvangt u hierover schriftelijk bericht van onze planningscoördinator. Een week vóór uw operatie, belt onze collega het tijdstip van uw opname door.

  • Bent u telefonisch niet bereikbaar? Dan ontvangt u opnieuw schriftelijk bericht.
  • Heeft u vragen over uw opname? Bel dan 088 624 24 36.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? De afdeling Preoperatief onderzoek informeert u óf en wanneer u hiermee moet stoppen.

Operatie

De ingreep duurt ongeveer twintig minuten. Bij de operatie snijdt de uroloog de voorhuid in, die vervolgens met een aantal oplosbare hechtingen wordt gesloten. Deze hechtingen lossen meestal na twee weken op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Na de operatie wordt de penis verzorgd met vaseline en een steriel verband/gaas. 

Nazorg thuis

  • Als de ingreep poliklinisch heeft plaatsgevonden, kan het zijn dat u voor enkele uren wordt opgenomen op een verpleegafdeling in verband met het eventueel ontstaan van een nabloeding.
  • Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen. U zult waarschijnlijk een dag niet kunnen werken.
  • Tijdens de eerste vier dagen moet u twee keer per dag vaseline op de wond smeren, de voorhuid weer terug over de eikel schuiven en zo nodig afdekken met een gaasje. De gaasjes gebruikt u zo lang er bloed en/of wondvocht vrijkomt.
  • Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Om dit te bestrijden kunt u paracetamoltabletten nemen.
  • Zolang u bloedverlies heeft, raden wij u aan geen ibuprofen te slikken of alcohol te drinken. Door de bloedverdunnende werking vergroot dit namelijk de kans op een nabloeding.
  • Ook kunt u enkele dagen een branderig gevoel hebben tijdens het plassen; bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die kunnen gaan schrijnen.
  • Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven zijn gewone onderbroeken het meest geschikt (geen wijde boxershorts).
  • Na twee dagen mag u weer douchen. Baden, zwemmen of sauna is na een week weer toegestaan. Na het douchen of baden is het verstandig de wond droog te deppen.
  • U mag drie weken geen geslachtsgemeenschap hebben.

Complicaties

De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting.

Soms treedt een stoornis van de wondgenezing op in de vorm van een infectie of abces. Als de pijn steeds erger wordt, er pus of bloed uit de wond komt, de penis steeds dikker wordt of u koorts krijgt boven 38,5 graden Celsius, dan moet u contact opnemen met uw uroloog.

Controle

Als een controle noodzakelijk is, krijgt u een afspraak mee voor het spreekuur van de uroloog.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Kampen

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Voor het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van een brochure van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Laatst gewijzigd 16 maart 2022 / 6094