Contact
 1. 6155-Overmatig zweten (hyperhidrosis)

Iedereen zweet. Zo koelt ons lichaam zich af. Maar zweet u zoveel en heeft u er elke dag last van? Dan zijn verschillende behandelingen mogelijk om overmatig (te veel) zweten te verminderen. In deze folder leest u daar meer over.

Oorzaak

Voordat we u kunnen behandelen, is het belangrijk om te bepalen of er geen onderliggende oorzaken zijn waardoor u te veel zweet. Zoals:

 • overgewicht
 • menopauze
 • (chronische) infectie zoals tuberculose;
 • hormonale ziekten, denk aan een te snel werkende schildklier
 • kanker
 • bepaalde medicijnen

Overmatig zweten

Bij hyperhidrosis is er geen onderliggende oorzaak en zweet u vaak alleen te veel op een bepaald lichaamsdeel. Denk aan uw oksels, voorhoofd, handen of voeten. Te veel zweten kan ook een onaangename geur geven. Deze geur ontstaat door de groei van bacteriën die een geur afgeven.

Vaak is de oorzaak van overmatig zweten niet bekend. Waarschijnlijk komt het doordat uw hersenen een prikkel krijgen om te gaan zweten. Bij 30 tot 50 procent van de mensen die te veel zweten, komt het in de familie voor. Het kan ontstaan onder invloed van psychische factoren. Meestal ontstaat het in de puberteit en blijven de klachten jaren bestaan.

Klachten

 • Een onaangename geur door zweetvoeten. Bij zweetvoeten raakt uw huid gemakkelijk geïnfecteerd door schimmels en bacteriën.
 • Als u te veel zweet in uw oksels, dan is uw kleding steeds nat. Soms moet u dan een paar keer per dag omkleden. Vaak proberen mensen dit op te lossen door donkere en wijde kleding te dragen.
 • Als u te veel zweet op uw handen, zijn uw handpalmen vochtig of zelfs erg nat. Dat kan lastig zijn bij handen schudden, schrijven op papier enzovoort.
 • Soms verweekt uw huid, waarbij uw huid bleek van kleur wordt en gaat rimpelen. Alsof u te lang uw handen in water hebt gehouden.
 • Als u te veel zweet op uw voorhoofd en behaarde hoofdhuid, dan druipt er steeds zweet vanaf. Dit kan vervelend zijn in het contact met anderen. Te veel zweten kan dan ook leiden tot emotionele en psychosociale problemen. Denk aan verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie.
 • Naast psychologische gevolgen kan te veel zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in huidplooien.

Behandelingen

Aluminiumchloride

Als u last heeft van te veel zweten, dan begint de behandeling bij uw huisarts. Uw huisarts kan u een oplossing van aluminiumchloride voorschrijven. Dit kan goed helpen bij het verminderen van te veel zweten aan uw handen, voeten of oksels. Door aluminiumchloride op uw huid te smeren, verstoppen de afvoergangen van uw zweetklieren.

Botox

Als aluminiumchloride niet helpt, dan kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling met botox. De dermatoloog bepaalt of een behandeling met botox inderdaad geschikt is voor u. Door meerdere kleine injecties met botox worden de zweetkliertjes uitgeschakeld. Het resultaat duurt een paar maanden tot een jaar. Daarna kan de behandeling herhaald worden. De behandeling wordt meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. 

Iontoforese

Ook iontoforese kan goede resultaten geven. Hierbij worden uw handen en voeten ondergedompeld in water, waar een zwakke elektrische lading doorheen wordt geleid. U koopt zelf een iontoforese-apparaat. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Anticholinergica

Zweet u op meerdere plekken? Dan kunnen medicijnen soms helpen. Anticholinergica zijn medicijnen die via de zenuwen, de activiteit van de zweetklieren onderdrukken. Anticholinergica worden in de vorm van pillen toegediend. Deze pillen geven vaak bijwerkingen, zoals een droge mond, slapeloosheid en een slechte stoelgang. Soms kunnen bètablokkers (medicijnen tegen hoge bloeddruk) een deel van het te veel zweten onderdrukken.

Operaties

Als genoemde behandelingen onvoldoende helpen, dan is een operatie van uw handpalmen en/of oksels ook mogelijk. Tijdens een kijkoperatie wordt dan via een klein sneetje, de zenuw naar de zweetklieren van uw hand of oksel doorgesneden. Meestal bemerkt u het resultaat al gelijk na uw operatie. Uw handen of oksels voelen dan droog en warm aan. De behandeling gebeurt onder algehele anesthesie (narcose), waarbij u meestal 1 nachtje wordt opgenomen. Het resultaat blijft vaak jaren. De operatie wordt gedaan door een vaatchirurg van de afdeling Chirurgie. De operatie wordt helemaal vergoed door uw zorgverzekeraar.

Prijslijst

Wilt u meer weten over de kosten van een behandeling? Bekijk dan onze prijslijst.

Contact

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met:

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Vaatchirurgie
088 624 62 80 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Laatst gewijzigd 11 maart 2024 / 6155

Gerelateerde folders