Contact
  1. 6155-Overmatig zweten (hyperhidrosis)

Iedereen zweet. Zo koelt ons lichaam zich af. Maar als u zoveel zweet dat u hier elke dag last van heeft, zijn er behandelingen mogelijk om het overmatig zweten te verminderen. In deze folder leest u meer over de verschillende behandelingen.

Oorzaak

Voor we starten met een behandeling om overmatig transpireren tegen te gaan, is het belangrijk om uit te zoeken of er geen onderliggende oorzaken zijn waardoor u zoveel zweet. Als u overmatig zweet over uw hele lichaam, is er vaak een onderliggend probleem:

  • overgewicht;
  • de menopauze;
  • een (chronische) infectie zoals tuberculos;
  • hormonale ziekten zoals een te snel werkende schildklier;
  • kanker;
  • het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Overmatig zweten

Bij hyperhidrosis is er geen onderliggend probleem en zweet u vaak alleen overmatig op een bepaald deel van uw lichaam, zoals de oksels, voorhoofd, handen of voeten. Het overmatige zweten kan ook een onaangename geur geven. Deze geur ontstaat door de groei van bacteriën die een geur afgeven.

Vaak is de oorzaak van overmatig zweten niet bekend. Waarschijnlijk komt het door een prikkel om te gaan zweten in de hersenen. Bij dertig tot vijftig procent van de mensen die overmatig zweten, komt het in de familie voor. Het overmatig zweten kan ontstaan onder invloed van psychische factoren. Meestal ontstaat het in de puberteit en blijven de klachten enkele tientallen jaren bestaan.

Klachten

De onaangename geur bij zweetvoeten is vaak een groot probleem. Bij zweetvoeten wordt de huid gemakkelijk geïnfecteerd door schimmels en bacteriën. Overmatig zweten in de oksels heeft tot gevolg dat de kleding steeds nat is. Mensen die hier last van hebben, moeten soms meerdere keren per dag kleding verwisselen. Vaak wordt geprobeerd dit te ondervangen door het dragen van donkergekleurde en wijdvallende kleding.

Bij overmatig zweten van de handen zijn de handpalmen vochtig of zelfs erg nat. Dit leidt tot problemen bij het geven van een hand. Ook het schrijven op papier kan lastig zijn, want het papier wordt doordrenkt met vocht. Soms ontstaat verweking van de huid, waarbij de opperhuid bleek van kleur wordt en gaat rimpelen, alsof men te lang met de handen in het water is geweest.

Hyperhidrosis op het voorhoofd en op de behaarde hoofdhuid heeft tot gevolg dat er steeds zweet afdruipt van het gezicht. Dit kan storend zijn bij sociale contacten. Overmatig zweten kan dan ook leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen kan overdreven zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.

Behandelingen

Aluminiumchloride

Als u last heeft van overmatig zweten, begint de behandeling bij de huisarts. Hij kan u een oplossing van aluminiumchloride voorschrijven die goed kan helpen bij het verminderen van het overmatig zweten aan de handen, voeten en in de oksels. Door het aanbrengen van aluminiumchloride op de huid raken de afvoergangen van de zweetklieren verstopt.

Botox

Helpt dit onvoldoende, dan kunt u in Isala terecht bij de dermatoloog voor een behandeling met botox. Door meerder kleine injecties met botox kunnen de zweetkliertjes worden uitgeschakeld.

Iontoforese

Ook iontoforese kan goede resultaten opleveren. Dit is een methode waarbij de handen en voeten worden ondergedompeld in water, waar een zwakke elektrische lading doorheen wordt geleid. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met het Isala Dermatologisch centrum.

Anticholinergica

Anticholinergica zijn geneesmiddelen die via de zenuwen de activiteit van de zweetklieren onderdrukken. Anticholinergica worden in de vorm van tabletten toegediend. Deze middelen geven vaak bijverschijnselen, zoals droge mond, slapeloosheid en een slechte stoelgang. Soms zijn bètablokkers (hoge bloeddrukmedicatie) in staat om een deel van het overmatig zweten te onderdrukken.

Operaties

Als bovenstaande behandelingen onvoldoende helpen, kunt u een operatie overwegen. Deze operatie heeft een dubbelzijdige thoracoscopische selectieve sympathectomie. Hierbij wordt tijdens een kijkoperatie via een klein sneetje aan de voorrand van de oksel de zenuw naar de zweetklieren van de hand of de oksel doorgesneden.
Meestal is het effect van deze ingreep al direct na de operatie merkbaar. Handen of oksels voelen dan droog en warm aan. De behandeling wordt onder narcose uitgevoerd met meestal een nacht opname. Het effect van deze behandeling blijft vaak jaren aanwezig.
De operatie wordt verricht door een vaatchirurg van de afdeling Chirurgie. De operatieve behandeling wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Prijslijst

Wilt u meer weten over de kosten van een behandeling? Bekijk dan onze prijslijst.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, neem dan contact op met de afdeling waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Vaatchirurgie
088 624 62 80 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 6 juni 2023 / 6155

Gerelateerde folders