Contact
  1. 6355-Echo
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Vruchtbaarheidsonderzoek bij de vrouw

​Om de vruchtbaarheid van de vrouw te onderzoeken kunnen twee echo-onderzoeken worden gedaan. Hier lichten we ze kort toe.

Cyclusanalyse

In de periode vanaf cyclusdag 9 tot en met 12 maken we bij u een eerste vaginale echo. We maken een aantal echo’s tot de eisprong is gezien. Hiermee wordt uw cyclus en de eisprong (ovulatie) goed in kaart gebracht.

Zeven dagen na de eisprong wordt bij u bloed afgenomen om het hormoon progesteron te bepalen. Dit om te bevestigen dat er een eisprong is geweest. Een cyclusanalyse kan gecombineerd worden met een samenlevingstest.

AFC (Antrale Follikel Count)

Op cyclusdag 2 of 3 maken we bij u een vaginale echo. Hierbij kijken we hoeveel eiblaasjes (follikels) er in aanleg zijn. Een eiblaas is een met vocht gevulde ruimte waarin de eicel rijpt. Met de leeftijd van de vrouw neemt het aantal follikels in aanleg af.

De AFC heeft een voorspellende waarde over uw vruchtbaarheid. De test laat zien of het zinvol is u te behandelen. Een AFC wordt gedaan bij:

  • vrouwen met een hoog FSH;
  • vrouwen ouder dan 40 jaar.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Fertiliteitscentrum
(038) 424 52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en in het weekend, in dringende gevallen, van 9.00 tot 12.00 uur)

Meppel

Fertiliteitscentrum
(0522) 23 38 11 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6355