Contact
  1. 6355-Echo

Vruchtbaarheidsonderzoek bij de vrouw

​Om de vruchtbaarheid van de vrouw te onderzoeken kunnen twee echo-onderzoeken worden gedaan. In deze folder leest u daar meer over.

Cyclusanalyse

  • In de periode vanaf cyclusdag 9 tot en met 12 maken wij bij u een eerste vaginale echo. Wij maken een aantal echo’s totdat de eisprong is gezien. Hiermee wordt uw cyclus en de eisprong (ovulatie) goed in kaart gebracht.
  • Zeven dagen na de eisprong wordt bij u bloed afgenomen om het hormoon progesteron te bepalen. Dit om te bevestigen dat er een eisprong is geweest. 

AFC (Antrale Follikel Count)

  • Op cyclusdag 2 of 3 maken wij bij u een vaginale echo. Hierbij kijken wij hoeveel eiblaasjes (follikels) er in aanleg zijn. Een eiblaasje is een met vocht gevulde ruimte, waarin de eicel rijpt. Met de leeftijd van de vrouw neemt het aantal follikels in aanleg af.

De AFC heeft een voorspellende waarde over uw vruchtbaarheid. De test laat zien of het zinvol is u te behandelen. Een AFC wordt gedaan bij:

  • vrouwen met een hoog FSH;
  • vrouwen ouder dan 40 jaar.

Het maken van een echo duurt ongeveer 10 minuten. Heeft u vragen? Dan kunnen wij daarvoor een telefonisch consult inplannen.  

Buddy verpleegkundige

In het Isala Fertiliteitscentrum werken wij met zogenoemde buddy verpleegkundigen. Zij kunnen u tijdens uw behandelingstraject (onder)steunen waar gewenst. Zo heeft u zoveel mogelijk contact met steeds dezelfde contactpersoon. Als u hier gebruik van wilt maken, geef het dan gerust aan bij uw eerste afspraak op onze afdeling. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Fertiliteitscentrum
088 624 52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en in het weekend, in dringende gevallen, van 9.00 tot 12.00 uur)

Meppel

Fertiliteitscentrum
088 624 52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 6355

Gerelateerde folders