Contact
  1. 6425-Nierbekkenontsteking

Aan de nier(en) kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over nierbekkenontsteking en de behandeling ervan.

Nierbekkenontsteking

De nieren zijn twee boonvormige organen die boven in de buikholte liggen, aan weerszijden van de wervelkolom achter het buikvlies. De nieren zorgen voor reiniging van het bloed. De afvalstoffen daarvan blijven achter in de nieren in de vorm van urine. De urine komt via het nierbekken en de urineleiders in de blaas terecht.

Als een blaasontsteking verder gaat naar de hogere urinewegen, het nierbekken en de urineleiders, kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Nierbekkenontsteking is veel ernstiger dan blaasontsteking.

Klachten

Bij een nierbekkenontsteking heeft u last van pijn in de zij (flank), hoge koorts en koude rillingen. U heeft bij het plassen een branderig gevoel en moet ook vaker dan normaal plassen.

Oorzaken

Meestal is een niet opgemerkte of onvoldoende behandelde blaasontsteking de oorzaak van een nierbekkenontsteking. Opstijgende infecties komen vaker voor als er sprake is van verstoppingen in de urinewegen. Aangeboren afwijkingen kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Behandeling

Voor de behandeling van een nierbekkenontsteking is opname in het ziekenhuis nodig, omdat u door de ontsteking heel ziek kunt zijn. In het ziekenhuis krijgt u antibiotica per infuus. Hiermee geneest de infectie over het algemeen vlot. Indien de infectie vaak terugkomt, kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening van de urinewegen. In dat geval is meer onderzoek noodzakelijk.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6425