Contact
  1. 6454-Aangezichtsverlamming

​Een aangezichtszenuw komt uit de hersenen en bevindt zich aan beide kanten van het gezicht. Door uitval van één van de zenuwen raakt een gezichtshelft gedeeltelijk of volledig verlamd. Het gezicht raakt daardoor uit balans. Hier vertellen wij u meer over aangezichtsverlamming.

Gezichtsuitdrukking

Aan beide kanten van het gezicht bevindt zich één aangezichtszenuw, die uit de hersenen komt. Het loopt door een nauw kanaal in de schedel, langs het inwendig gehoororgaan, en komt naar buiten in de speekselklier vlak voor het oor. Hier splitst de zenuw zich in vijf verschillende takken naar de spieren van het gezicht.

De aangezichtszenuwen sturen de spieren aan die zorgen voor de gezichtsuitdrukking (mimiek) en de spieren waarmee we de ogen sluiten en de mond bewegen. Een kleine aftakking van deze zenuw loopt naar de tong en zorgt voor de smaak.

Verlamming

Als één van beide zenuwen niet goed meer werkt, spreken we van een aangezichtsverlamming, ook wel facialisparese (gedeeltelijke uitval) of facialisparalyse (volledige uitval) genoemd. Het is mogelijk dat deze verlamming aan beide kanten van het gezicht voorkomt.

Klachten

Door uitval van één van de aangezichtszenuwen raakt een gezichtshelft gedeeltelijk of volledig verlamd. Het gevolg is dat het gezicht uit balans raakt. Hierdoor kunt u last hebben van:

  • een pijnlijk, tranend oog dat u niet goed kunt sluiten;
  • een hangende wenkbrauw;
  • een hangende mondhoek en slappe wang, waardoor u moeilijker kunt praten, eten, drinken en spontaan lachen;
  • ongemerkt bijten op de onderlip en binnenzijde van de wang;
  • verminderde smaak;
  • psychische klachten.

Oorzaak

Verlamming van het gezicht kan meerder oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een infectie, zwelling, operatie of ongeluk. Bij een bezoek aan onze polikliniek doet de plastisch chirurg hier eerst onderzoek naar.

Herstel

Een aangezichtsverlamming kan helemaal of gedeeltelijk herstellen. Bij een gedeeltelijk herstel blijven soms hinderlijke restverschijnselen bestaan zoals asymmetrie van het gezicht, verminderde functies of abnormaal meebewegende gezichtsspieren.

Behandeling

Aangezichtsverlamming is een complex probleem. Er bestaan diverse behandelingen die de klachten helpen verminderen. Het begin van een behandeling bestaat vaak uit het voorkomen van verdere schade. Bezoek daarom in een vroeg stadium de plastisch chirurg!

Samen met uw plastisch chirurg maakt u een plan van aanpak. Daarna bespreekt uw arts dit plan tijdens het zogenoemde multidisciplinaire facialis-spreekuur. Tijdens dit spreekuur stellen diverse specialisten (o.a. de plastisch chirurg, KNO-arts, oogarts en neuroloog) gezamenlijk een behandelplan voor u op.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Plastische chirurgie
088 624 56 36 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Deze tekst is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6454