Contact
  1. 7018-Diabetes mellitus type 2

Diabetes mellitus type 2 is een ziekte met verschillende oorzaken. De alvleesklier kan te weinig insuline aanmaken of de alvleesklier werkt normaal, maar de cellen in het lichaam zijn minder gevoelig voor insuline (dit noemen we insulineongevoeligheid of insulineresistentie). In beide gevallen komt er te weinig glucose in de cellen en blijft er te veel glucose in het bloed. Dit geeft hoge bloedglucosewaarden. Daarnaast zijn cholesterol en bloeddruk vaak te hoog bij mensen met deze vorm van diabetes.

Wat is diabetes mellitus type 2?

Bij diabetes mellitus type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline of maakt uw alvleesklier te weinig insuline aan. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Daardoor blijft er te veel glucose (suiker) in het bloed zitten. Dit geeft hoge bloedglucosewaarden. Type 2 diabetes komt voor op alle leeftijden, maar met name bij ouderen en/of bij mensen met overgewicht.

Lange tijd te hoge bloedglucosewaarden is slecht voor uw lichaam en geeft schade aan uw hart, ogen, nieren en voeten. Gezonde bloedglucosewaarden zijn belangrijk om zo de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen . Mensen met diabetes mellitus type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.

Deze vorm van diabetes komt het meest voor. Vroeger werd diabetes mellitus type 2 ouderdomssuiker genoemd, maar ook jonge mensen kunnen diabetes type 2 ontwikkelen.

Symptomen

Diabetes mellitus type 2 bestaat soms al jaren voordat het vastgesteld wordt. Dit komt doordat de klachten niet altijd even duidelijk zijn. Symptomen van niet-behandelde diabetes mellitus type 2 kunnen zijn:

  • vaak dorst en veel plassen;
  • veel moe zijn;
  • oogklachten;
  • slecht genezende wondjes;
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen;
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Behandeling

Behandeling bestaat in eerste instantie uit adviezen ten aanzien van:

  • gezond lichaamsgewicht;
  • gezonde voeding;
  • regelmatige lichaamsbeweging;
  • niet roken.

Mochten deze adviezen niet voldoende effect hebben, dan wordt gestart met tabletten. Er zijn soorten tabletten die de alvleesklier aansporen om meer insuline aan te maken en tabletten die ervoor zorgen dat de cellen het glucose uit het bloed beter opnemen.

Wanneer de therapie met tabletten ook onvoldoende resultaat geeft, dan kan besloten worden te starten met het spuiten van insuline.

Isala Diabetescentrum

Het Isala Diabetescentrum is één van de grootste behandelcentra van Nederland voor mensen met diabetes mellitus type 2. In ons centrum worden mensen met diabetes van alle leeftijden behandeld. Ook kinderen.
Iedereen met diabetes is anders: de ene heeft behoefte aan duidelijke adviezen van een diëtist, de andere wil juist alles weten over de laatste technologische ontwikkelingen. We kunnen makkelijk overleggen omdat diabetes artsen, diabetesverpleegkundigen, podotherapeuten en diëtisten op één afdeling werken. . Zo bieden wij u de juiste zorg op maat en ú heeft uw hele behandelteam op één plek. We beschikken over up-to-date kennis over behandelmogelijkheden bij diabetes mellitus type 2, bieden geïntegreerde zorg wanneer patiënten ook andere gezondheidsproblemen hebben en werken nauw samen met uw huisarts.

Meer informatie

Stichting DIEP
https://www.diep.info/

Diabetesfonds
https://www.diabetesfonds.nl/home

Diabetesvereniging Nederland
https://www.dvn.nl/

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7018