Contact
 1. 7251-Wond expertise centrum: Vacuümtherapie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Uw behandelend arts of wondconsulent heeft u voorgesteld om te starten met vacuümtherapie. Dit wordt ook wel VAC-therapie (Vacum Assisted Closure) genoemd. Deze behandeling passen wij in het Wond expertise centrum (WEC) van de afdeling Chirurgie toe om een wond sneller en beter te laten genezen. Hier leest u hoe vacuümtherapie in zijn werk gaat.

Over de vacuümtherapie

Door vacuüm (negatieve druk) op uw wond uit te oefenen brengen we de wondranden naar elkaar toe. De negatieve druk verbetert de doorbloeding van de wondranden en de wond wordt minder diep. Door de verbeterde doorbloeding verbetert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Door daarnaast het teveel aan vocht af te voeren, krijgen bacteriën en andere factoren die de wondgenezing remmen geen kans. Zo verminderen we het risico op complicaties en krijgt de wond de kans te genezen. 

De vacuümtherapie werkt als volgt:

 • De verpleegkundige vult de wond op met een zwartkleurig sponsachtig materiaal wat goed vocht kan doorgeven.
 • Vervolgens wordt de wond met transparante huidvriendelijke folie luchtdicht afgeplakt.
 • Aan de folie wordt een zuigcanule, die ook zorgt voor de afvoer van wondvocht, gekoppeld en op de vacuümpomp aangesloten.
 • De pomp wordt aangezet en de spons wordt vacuüm getrokken. 
Afbeelding aansluiting op de wondAfbeelding 1: aansluiting op de wond                       
Afbeelding de vacuümpomp
Afbeelding 2: de vacuümpomp

Duur

De pomp is 24 uur per dag op de wond bevestigd. U moet de pomp dus overal mee naar toe nemen. De wond wordt twee- tot driemaal per week behandeld en opnieuw verbonden. Uw wondconsulent of uw specialist bepaalt wanneer de vacuümtherapie kan worden beëindigd. De behandelduur verschilt per wond.

Verbandwissel

Uw verpleegkundige vervangt twee of drie keer per week het schuimverband. Hoe vaak het verband in uw geval vervangen wordt, hangt af van de plek van de wond en de soort wond. Het verwisselen en het starten van de therapie (het vacuümtrekken) kan gevoelig zijn. U kunt zo nodig van tevoren pijnstilling innemen. Na het starten van de therapie zakt de gevoeligheid meestal binnen vijftien minuten af. Mocht u pijn houden en is deze niet draaglijk, meld dit dan aan de verpleegkundige als u in het ziekenhuis verblijft of aan de thuiszorgverpleegkundige als u thuis vacuümtherapie ondergaat.

Aandachtspunten

Het belangrijkste is dat de pomp continu aan blijft staan. Wanneer de pomp een langere tijd uitstaat kunnen er bacteriën onder het folie in de wond groeien. Bacteriën houden namelijk van een warm en vochtig milieu. De groei van bacteriën doet de kans op infectie en koorts toenemen.

Naar huis

Voor vacuümtherapie hoeft u niet in het ziekenhuis te verblijven. Het WEC werkt intensief samen met thuiszorgorganisaties. Zij werken met een klein specialistisch team van hoogopgeleide verpleegkundigen die de bevoegdheden hebben om u wond te kunnen verzorgen en het verband van de vacuümpomp te vervangen. Via korte lijnen hebben de thuiszorgorganisaties en het WEC contact met elkaar over de voortgang van uw wond. Doordat u thuis deze zorg van hoge kwaliteit krijgt, hoeft u tussendoor minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.

Accu van de pomp

De vacuümpomp heeft een accu. Als deze volledig is opgeladen kan de pomp ongeveer 8 uur zonder stroom, dit kan per pomp wat verschillen. Wij adviseren u om de pomp in de avond en nacht op te laden. Overdag kunt u de pomp dan loskoppelen van de stekker. De oplaadtijd van een volledig ontladen pomp duurt ongeveer 6 uur.

Wat te doen bij alarmen bij VAC-therapie thuis?

Opvangbeker vol

Verwissel de opvangbeker, indien (bijna) vol.

Slang bekneld

Zorg ervoor dat alle klemmetjes open staan en dat beknelling opgeheven wordt.

Therapie inactief

Zet de therapie aan, op continue of intermitterende druk.

Batterij leeg

Doe de stekker in het stopcontact en in de pomp. Check regelmatig de accu van de pomp of deze nog opgeladen is.

Lekkage

De pomp kan niet vacuüm blijven. Check of er ergens lucht lekkage aanwezig is in het folie. Zo nodig kan u bijplakken met de bijgeleverde folie.

Let op
Het kan ook zijn dat het gaatje waar de tracpad (zuignap) op is geplaatst te klein is geknipt. Verwijder in dat geval de tracpad, knip een nieuw gat en plaats een nieuwe pad.

Het systeem kan ook alarm geven zonder dat één van de bovenstaande dingen aan de hand is.

 • Test de pomp met behulp van het witte testdopje wat aan een nieuwe opvangbeker zit. Zet de klemmen dicht en koppel beide slangen los van elkaar. Draai het witte testdopje op de slang die naar de opvangbeker loopt en start de therapie opnieuw. Komt de unit op druk en geeft deze geen alarm dan kan men er zeker vanuit gaan er een lekkage aanwezig is in het wondverband.
 • Zoek de lekkage op en plak deze met folie dicht. Soms is het noodzakelijk om al het materiaal te vervangen.
 • Wanneer de pomp alarm blijft geven moet deze geruild worden voor een andere pomp in Isala.

Wanneer moet u bellen?

Breng de thuiszorgverpleegkundige (of de verpleegkundige als u nog in het ziekenhuis ligt) op de hoogte als:

 • u een verandering in kleur of hoeveelheid wondvocht waarneemt;
 • u ziet dat de opvangbeker snel vol raakt;
 • u ziet dat de huid rondom de wond rood begint te worden;
 • u waarneemt dat de wond slecht begint te ruiken
 • u meer pijn heeft;
 • het alarm blijft gaan en u het probleem niet zelf kunt oplossen;
 • de pomp aangeeft niet voldoende vacuümdruk te hebben of de pomp méér dan twee uur is uitgeschakeld (het verband zal dan verwisseld moeten worden).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Wond expertise centrum, Chirurgie
(038) 424 79 10 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 9.00 uur)
Buiten deze tijden is de telefoon doorgeschakeld naar de polikliniek Vaatchirurgie.
Mailen kan ook naar: WECchirurgie@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 31 januari 2020 / 7251 / L / 328428