Contact
  1. 7251-Wond expertise centrum: Vacuümtherapie

U gaat binnenkort starten met vacuümtherapie. Dit wordt ook wel VAC-therapie (Vacuüm Assisted Closure) genoemd. Het doel van vacuümtherapie is om diepe wonden oppervlakkiger te maken of om de huid voor te bereiden op een huidtransplantatie. Hier leest u hoe vacuümtherapie in zijn werk gaat.

Vacuüm (negatieve druk) zorgt ervoor dat uw wond minder diep wordt. Door daarnaast het teveel aan vocht af te voeren - dit vocht wordt opgevangen in een beker - krijgen bacteriën en andere factoren die de wondgenezing remmen minder kans. Zo vermindert u het risico op complicaties en krijgt de wond de kans om te genezen.

Hoe werkt vacuümtherapie?

De verpleegkundige knipt speciaal schuimverband op maat en plaatst het in de wond.

Speciaal schuimverband op maat gekniptSchuimverband gaat op de wond

Het schuimverband en de huid om de wond worden beplakt met een doorzichtig folieverband. Hierdoor is de wond luchtdicht afgesloten.

folieverband op de wond

Daarna maakt de verpleegkundige een opening in de folie. Deze opening is ongeveer even groot als een muntstuk van 2 euro. De opening zorgt voor een verbinding van het schuimverband met het zuigpad.

opening in de folie

pomp op het verband

De vacuümpomp wordt ingesteld en aangezet. Het verband zal zich geleidelijk vacuüm zuigen. Dit kunt u merken doordat het schuimverband wordt samengetrokken en hard en stevig gaat aanvoelen.

pomp is aangesloten

De pomp is 24 uur per dag op de wond aangesloten. U neemt de pomp dus overal mee naar toe.

Is de therapie gevoelig?

Uw (thuiszorg)verpleegkundige vervangt 2 keer per week het schuimverband in de wond. Het verwisselen en het starten van de therapie (het vacuüm trekken) kan gevoelig zijn. Ook voelt het licht trekkend aan. U kunt zo nodig voor het wisselen van het verband pijnstilling nemen.

Na het starten van de therapie zakt de gevoeligheid meestal af. Mocht u pijn houden en is de pijn ondragelijk, vertel dit dan aan uw (thuiszorg)verpleegkundige.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Pomp blijft continu aan staan

Het belangrijkste is dat de pomp continu aan blijft staan en het schuimverband vacuüm blijft. Wanneer de pomp een langere tijd uitstaat, kunnen er bacteriën onder de folie in de wond groeien. Bacteriën houden namelijk van een warm en vochtig milieu. Door de groei van bacteriën neemt de kans op infectie en koorts toe.

Als de vacuümpomp langer dan 2 uur uit heeft gestaan en het schuimverband zacht aanvoelt, neem dan contact op met uw (thuiszorg)verpleegkundige.

Folie en pomp mag niet nat worden

U mag douchen, maar de folie mag niet nat worden. Daardoor kan het losraken. De vacuümpomp mag ook niet nat worden.

Laad de accu 's nachts op

De vacuümpomp heeft een accu. Als deze volledig is opgeladen, kan de pomp ongeveer 6 tot 8 uur zonder stroom. Dit kan per pomp wat verschillen. Wij adviseren u om de pomp in de avond en nacht op te laden. Overdag kunt u de pomp dan loskoppelen van de stekker. Het duurt ongeveer 6 uur om de pomp volledig op te laden.

U krijgt thuiszorg

Voor vacuümtherapie hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven. Het Wond expertise centrum (WEC) werkt intensief samen met thuiszorgorganisaties. Wij hebben nauw contact met elkaar over hoe het met uw wond gaat.

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u verbandmateriaal mee voor de eerste verbandwissel. Wij bestellen de rest van de materialen voor u. Dit wordt bij u thuisbezorgd.

Controle

  • Neem bij elke wondcontrole in het ziekenhuis de pomp en oplader mee.
  • Als u thuis bent gestopt met de vacuümtherapie, breng dan de pomp en stekker zo snel mogelijk terug naar het ziekenhuis.

Wat moet u doen bij een alarm?

Tabel van folder Wond expertise centrum: Vacuümtherapie
Soort melding / alarm Actie
De opvangbeker is vol

Dit alarm gaat af als de opvangbeker vol is. U mag de opvangbeker verwijderen en vervangen door een nieuwe. U hoeft de pomp tijdens deze handeling niet uit te zetten. Volg de stappen:

  1. Zet de twee witte klemmen dicht.
  2. Verwijder de opvangbeker door het knopje aan de zijkant van de opvangbeker naar beneden te duwen.
  3. U kan een brommend geluid horen, dit is niet erg.
  4. Ontkoppel de slang met een draaiende beweging.
  5. Doe de volle opvangbeker in de vuilnisbak.
  6. Koppel de nieuwe opvangbeker aan. Doe dit weer met een draaiende beweging.
  7. Plaats de nieuwe opvangbeker aan de vacuümpomp. U hoort een zachte klik.
  8. Zet de twee witte klemmen weer open.
Als u de opvangbeker niet zelf kunt verwisselen, neem dan contact op met uw thuiszorgverpleegkundige.
Lekkage alarm Het kan zijn dat u een fluitend geluid hoort. Dit kan betekenen dat er lucht langs de afdekfolie gaat. Neem dan contact op met uw thuiszorgverpleegkundige. De verpleegkundige onderzoekt waar het lek zit. Meestal kan hij of zij het dichten met een nieuw stuk afdekfolie.
De batterij is bijna leeg Deze melding krijgt u 30 minuten voordat de accu helemaal leeg is. Laad de accu op en controleer of de stekker goed in de pomp zit. Als de pomp op de juiste manier is aangesloten, ziet u een logo van een groene batterij op het scherm.
Blokkeringsalarm Dit alarm gaat af als de slang geknikt of geblokkeerd is. Controleer of beide witte klemmen openstaan en kijk of er een knik in de slang zit. Als er een knik in de slang zit, probeert u deze weg te halen.
Als u het probleem zelf niet kunt oplossen, neem dan contact op met uw thuiszorgverpleegkundige.

 

witte klemmen

Zet de witte klemmen dicht als u de opvangbeker gaat vervangen

Wanneer moet u contact opnemen met uw thuiszorgverpleegkundige?

Breng uw thuiszorgverpleegkundige op de hoogte als:

  • u een verandering ziet in kleur of hoeveelheid wondvocht in de opvangbeker;
  • u ziet dat de huid rondom de wond rood/warm/gezwollen begint te worden;
  • u meer pijn heeft;
  • het alarm blijft gaan en u het probleem niet zelf kunt oplossen;
  • de pomp aangeeft niet voldoende vacuümdruk te hebben of wanneer de pomp méér dan 2 uur is uitgeschakeld. Het verband zal dan verwisseld moeten worden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Wond expertise centrum

088 624 79 10 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 9.00 uur)
Buiten deze tijden is de telefoon doorgeschakeld naar de polikliniek Vaatchirurgie.
Mailen kan ook naar: WECchirurgie@isala.nl

Laatst gewijzigd 7 december 2023 / 7251 / L / 328428